...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja PS

Każdy umie upiec chleb. To proste. Trwa ogólnopolski konkurs wypieku chleba „Master Baker”

Pierwsza edycja konkursu wypieku chleba Master Baker okazała się dużym sukcesem! W tym roku pula nagród jest jeszcze większa - wynosi 30 tysięcy zł w tym gotówka i atrakcyjne nagrody rzeczowe.

Organizator postawił sobie ambitny cel wpływu na poprawę jakości pieczywa tak aby przy obecnym, dramatycznie niskim spożyciu pieczywa mogło ono dostarczać maksymalną ilość wartości odżywczych. Konsumenci powinni wybierać pieczywo smakowite – to nie ulega wątpliwości, ale zarazem pożywne i prozdrowotne tj. wytwarzane w wyniku długich fermentacji z udziałem naturalnych kwasów piekarskich, mąki z pierwotnych odmian zbóż z upraw ekologicznych, mąki całoziarnowej zawierającej zarodki, to jest z mąki świeżej ze zbóż zmielonych „wprost do dzieży” - źródła aminokwasów, witamin, soli mineralnych i nieutlenionych tłuszczów nośnika smaku i aromatu, oraz z udziałem otrąb – źródła witamin, mikro i makroelementów oraz błonnika pokarmowego.

 


Komu potrzebne zarodki i błonnik?
Wszystkim. Duńscy naukowcy skupieni wokół projektu Fuldkorn poszukując sposobów na zapewnienie jak najdłuższego życia w jak najlepszej kondycji zdrowotnej zalecają, aby osoby dorosłe spożywały 75g mąki pełnoziarnistej dziennie. Wg GUS Polacy statystycznie spożywają tak mało pieczywa, że przechodząc z dnia na dzień na chleb pełnoziarnisty (właściwie całoziarnowy) wciąż nie dostarczalibyśmy rekomendowanej ilości błonnika. W roku 2020 spożywaliśmy przeciętnie 2,75kg chleba miesięcznie, co daje ok. 91 gramów chleba dziennie, na które przy całkowitym przejściu na chleb pełnoziarnisty - zależnie od receptury - przypadałoby statystycznie 55g mąki pełnoziarnistej. Dodatkowy problem w tym że mąki pełnoziarniste z różnych zbóż mają różną zawartość otrąb, wobec tego chleb pełnoziarnisty z pszenicy konsumpcyjnej konwencjonalnej i chleb pełnoziarnisty z ekologicznej pszenicy okrągłoziarnowej vel Trispa wykonany z tej samej receptury będą zawierały różne ilości błonnika pokarmowego na zdecydowaną korzyść Trispy. Podobnie przeważa ekologiczne, pierwotne żyto – krzyca nad żytem konwencjonalnym... W zależności od porównywanego ziarna, jego jakości, jakości przemiału, chłonności wody i samej receptury różnice w ilości otrąb potrafią być wielokrotne, dlatego jeden chleb nazywany pełnoziarnistym może dostarczać zupełnie inną ilość błonnika niż drugi pełnoziarnisty. Konsument chcąc odżywiać się zdrowo nie potrzebuje orientować się w szczegółach, wystarczy że dla pieczywa zostanie wprowadzony obowiązek oznaczenia % referencyjnej wartości spożycia otrąb (%RWS). Najniższe jak dotąd spożycie chleba w połączeniu z niską wartością odżywczą taniego pieczywa powoduje kolejno nadwagę, otyłość, a z tego dalsze powikłania aż do przewlekłych chorób. Społeczeństwo przekona się do pieczywa prozdrowotnego, pod warunkiem że będzie naprawdę smakowite i w rozmaitym asortymencie.



Kraftowe pieczywo nie ustępuje w niczym światowemu
Polskie piekarstwo zmienia się z roku na rok. Autorskie, kraftowe pieczywo nie ustępuje w niczym światowemu. Dostęp do mediów społecznościowych to ciągła wymiana wiedzy i doświadczeń między piekarzami z całego świata. Rośnie ilość piekarń zakładanych przez pasjonatów chleba, nie obawiają się eksperymentować, samodzielnie wytwarzają mieszanki świeżych mąk wzbogacane o zboża rzekome, rośliny strączkowe, zioła, suszone warzywa, kwiaty... dzięki czemu konsumenci mają do wyboru coraz bardziej różnorodny asortyment pieczywa. Ceny autorskiego pieczywa należą jednak do wysokich, dlatego coraz więcej osób podejmuje się amatorsko wypiekać chleby we własnych kuchniach. Skupieni wokół facebookowej grupy „Domowy Piekarz” – jednego z patronów medialnych konkursu Master Baker, wyszukują dostawców zbóż, wytwarzają samodzielnie mąki na domowych młynkach żarnowych i wypiekają wspaniałe chleby – czasem tak pięknie udekorowane, że żal kroić. To wszytko bardzo korzystne zmiany, ponieważ oddziałują wprost na polskie rolnictwo – m. in. na zwiększenie różnorodności hodowli zbóż, obszarów upraw certyfikowanych, dostaw bezpośrednich oraz rolniczego handlu detalicznego.

Do kogo skierowany jest konkurs?
Konkurs Master Baker adresowany jest do wszystkich osób wypiekających chleby zawodowo i amatorsko zarówno regularnie jak i okazjonalnie. Każdy umie upiec chleb, a jeśli uważa, że nie umie to może z łatwością się nauczyć. Nie jest trudne wytworzyć samodzielnie aktywny zakwas, na nim wieloetapowo prowadzić ciasta, i wypiekać chleby - wystarczą chęci. Spośród zgłoszonych w eliminacjach prac Jury w składzie Józef Sadkiewicz, Katarzyna Mojzykiewicz, Piotr Kucharski, Jacek Federowicz i Piotr Połomski wybierze 12 finalistów. W pierwszej edycji były tylko dwie kategorie – wśród amatorów zwyciężyła Matylda Kustra, najlepszym zawodowcem został Krzysztof Bryjka. W tegorocznej edycji Uczestnicy rywalizują w aż czterech kategoriach: piekarze zawodowi, amatorzy, gospodynie z Kół Gospodyń Wiejskich oraz uczniowie szkół o profilu spożywczym. Autorzy najlepszych prac spotkają się w finale, który odbędzie się na żywo podczas targów Polagra w Poznaniu w dniach 4-6 października. Dla uczestników oprócz niezapomnianego przeżycia, będzie to także okazja do poznania osobiście ekspertów z branży piekarskiej oraz krok do dalszej kariery.

Jakie są cele projektu?
Chcielibyśmy, aby dzięki konkursowi wzrastała liczba młodzieży chętnej do nauki w Szkołach Branżowych o profilu piekarskim, dorosłych kształconych w ramach bezpłatnych kwalifikacyjnych kursów zawodowych oraz na kursach wypieku chleba w prywatnych szkołach kulinarnych. Oczekujemy, że nauczyciele zawodu piekarza będą stale podnosili swoje kwalifikacje i będą chętne tę wiedzę przekazywać podopiecznym. Pragniemy aby pracownie do zajęć praktycznych były sukcesywnie wyposażane w najlepsze surowce ekologiczne i urządzenia jak np. fermentatory, pH metry, młynki żarnowe itp. Ponadto w programach nauczania zawodów cukiernika i kucharza powinny pojawić się podstawy wypieku pieczywa, aby w razie kolejnych restrykcji związanych z pandemią mogli się łatwo przebranżawiać.

Największym sukcesem będzie, gdy zawód piekarza znów stanie się zawodem szanowanym w społeczeństwie, pożądanym i bardzo dobrze płatnym. Chcielibyśmy aby stale wzrastało zapotrzebowanie na regionalne wiejskie pieczywo wypiekane w Kołach Gospodyń Wiejskich, oraz przez samych rolników wytwarzane z hodowanych przez nich zbóż, wypiekane w przydomowych piekarniach, sprzedawane w ramach rolniczego handlu detalicznego w modelu „od pola do stołu”, aby sukcesywnie podnosili rentowność swoich gospodarstw.

Dla kultywowania tradycji wypieku chleba niezmiernie ważne jest, aby stale wzrastał procent Polaków, którzy samodzielnie wypiekają domowe chleby i by mogli tę umiejętność przekazywać swoim dzieciom i wnukom. To wspaniałe, zdrowe hobby i sposób na wspólne spędzenie czasu. W przyszłych edycjach prawdopodobnie zaprosimy kolejne grupy (np. duety rodzic z dzieckiem). Chcielibyśmy, by konkurs Master Baker urósł do takiej rangi, by kreować trendy w piekarstwie nie tylko polskim.

Organizator
Organizatorem konkursu Master Baker jest Ogólnopolskie Stowarzyszenie Przetwórców i Producentów Produktów Ekologicznych „Polska Ekologia”. Konkurs sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych. Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi objął wydarzenie honorowym patronatem.
Zapraszamy do udziału! Eliminacje trwają tylko do 17 września 2021.

Strona www projektu: http://www.MasterBaker.pl
Formularz zgłoszeniowy: http://www.MasterBaker.pl/#formularz
Pomocny film jak wypełnić formularz: https://www.youtube.com/watch?v=MhVkxiLOLoY
Zaproszenie radiowe: https://www.youtube.com/watch?v=yThC_PkOhho
Grupa Domowy Piekarz: https://www.facebook.com/groups/domowypiekarz/
Projekt Fuldkorn https://fuldkorn.dk/
#KonkursMasterBaker

Bieżące wydanie czasopisma

Poznaj sezonowe trendy tortowe oraz receptury lodziarskie finalistów Gelato Poland, przekonaj się jak ważne jest śniadanie w piekarni...

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji