W związku z coraz większą różnorodnością produktów żywnościowych wprowadzonych na rynek konsumenci oczekują czytelnych i wyczerpujących informacji na temat ich jakości i pochodzenia. Taką funkcję „przewodnika” mają spełnić znaki podkreślające wyższą jakość oznakowanego produktu.
Podobne artykuły
Nadchodzi Plastic Tax! Co jego wprowadzenie oznacza dla producentów opakowań i konsumentów?Papier, słoma, mączka kukurydziana i otręby wracają do łask!Jak deklarować alergeny? – dodatkowe wytyczne Komisji EuropejskiejOkazuje się, że coraz popularniejsze stają się produkty posiadające certyfikat rolnictwa ekologicznego.
W ostatnich latach w Polsce nastąpił dynamiczny wzrost liczby gospodarstw prowadzących produkcję metodami ekologicznymi. Według danych publikowanych przez Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (stan na dzień 31.12. 2012 r.) w Polsce mieliśmy 26 376 gospodarstw prowadzących produkcję metodami ekologicznymi. Najwięcej gospodarstw ekologicznych było w województwach: warmińsko-mazurskim (3803), zachodniopomorskim (3600) i podlaskim (2932).
Zainteresowanie konsumentów produktami wytwarzanymi bez zastosowania dodatków chemicznych lub z ich ograniczeniem do niezbędnego minimum i tylko do ściśle zatwierdzonych substancji spowodowało rozwój przetwórstwa ekologicznego. Na dzień 31.12.2012 r. w Polsce mieliśmy 312 zakładów produkujących żywność ekologiczną (przetwórców i dystrybutorów).
Co to jest produkt rolnictwa ekologicznego?
Jest to produkt wytworzony metodą ekologiczną. Oznacza to, że sposób produkcji jest zgodny z wymaganiami Rozporządzenia Rady (WE) nr 834/2007 z dnia 28 czerwca 2007 r. w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych i uchylającego rozporządzenie (EWG) nr 2092/91 (Dz.U.L. 189 z 20.07.2007 r., s.1) z późniejszymi zmianami i wszystkie surowce pochodzenia rolniczego pochodzą z upraw ekologicznych potwierdzonych certyfikatem zgodności z ww. rozporządzeniem. Surowce ekologiczne pochodzenia rolniczego, np. żyto, posiadające certyfikat ekologiczny, są wyprodukowane bez stosowania nawozów sztucznych i środków ochrony roślin uzyskanych w drodze przemysłowej syntezy chemicznej, nie wspominając już o Organizmach Genetycznie Modyfikowanych (GMO), którym w ekologii mówimy zdecydowanie NIE.
W przetwórstwie ekologicznym ważne jest zachowanie ciągłości ekologicznej metody produkcji na każdym etapie przetwarzania, tzn. jeżeli mamy surowiec ekologiczny, np. wspomniane wcześniej żyto, to musi ono być przemielone na mąkę w młynie, który również jest nadzorowany przez upoważnioną jednostkę certyfikującą. Piekarz, który kupuje ekologiczną mąkę do wypieku pieczywa ekologicznego, również musi posiadać certyfikat potwierdzający ekologiczną metodę produkcji pieczywa. Na etykiecie takiego produktu, oprócz napisu nawiązującego do ekologicznego sposobu produkcji i logo rolnictwa ekologicznego, powinien być umieszczony numer identyfikacyjny jednostki certyfikującej, nadany przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi, wskazujący, która jednostka certyfikująca sprawuje nadzór nad producentem danego produktu. Na przykład numer PL-EKO-05 oznacza, że produkt jest pod nadzorem jednostki certyfikującej Biocert Małopolska Sp. z o.o.
Pod logo i numerem identyfikacyjnym jednostki certyfikującej umieszczana jest informacja o kraju pochodzenia surowca. I tak w wypadku produktów, których surowce wykorzystane do produkcji pochodzą z krajów Unii Europejskiej, będzie widniał napis „Rolnictwo UE”, natomiast na słoiczku kawy rozpuszczalnej będzie oznakowanie: „Rolnictwo spoza UE”, bo surowiec, jakim jest kawa, jest importowany spoza Unii Europejskiej. W przypadku czekolady mlecznej, gdzie część surowców pochodzi z krajów UE, a cześć – spoza Unii, oznakowanie kraju pochodzenia będzie wyglądało w następujący sposób: „Rolnictwo UE/spoza UE”. Jeżeli surowce pochodzą z tego samego kraju, człon „UE” lub „spoza UE” można zastąpić nazwą konkretnego kraju. Prawidłowe oznakowane produktu przedstawiono na rys. 1.
Przetworzony produkt ekologiczny, czyli jaki?
Zgodnie z wymaganiami Rozporządzenia Rady (WE) nr 834/2007 artykuł rolno-spożywczy może być uznany za przetworzony produkt ekologiczny tylko po spełnieniu jednocześnie następujących warunków:
1. Co najmniej 95% składników pochodzenia rolniczego zawartych w produkcie wytworzono metodami ekologicznymi, co jest udokumentowane certyfikatem ekologicznym. Zapis ten często jest interpretowany w sposób, że pozostałe 5% może pochodzić z upraw konwencjonalnych. Nic bardziej mylnego, bo wszystkie pozostałe składniki pochodzenia rolniczego (czyli pozostałe 5% składników) nie muszą być ekologiczne, ale muszą to być składniki wymienione w załączniku IX Rozporządzenia Komisji (WE) nr 889/2008 z dnia 5 września 2008 r. ustanawiającego szczegółowe zasady wdrażania rozporządzenia Rady (WE) nr 834/2007 w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych w odniesieniu do produkcji ekologicznej, znakowania i kontroli (Dz.U.L. 250 z 18.09.2008 r. s.1) z późniejszymi zmianami. W załączniku tym możemy znaleźć jako wymieniony np. agrest, marakuję czy pieprz peruwiański.
2. Produkt może zawierać dodatki do żywności oraz substancje pomocnicze w przetwórstwie i inne produkty, które muszą być stosowane w przetwarzaniu składników pochodzenia rolniczego z produkcji ekologicznej, ale tylko te, które są wymienione w załączniku VIII ww. rozporządzenia.
3. Produkt może zawierać wodę pitną i sól (zawierającą jako główny składnik chlorek sodu lub potasu). W przypadku soli należy zwrócić uwagę na zawartość substancji antyzbrylających, które są zabronione.
4. Do obróbki produktu lub surowców nie stosowano promieniowania jonizującego lub substancji niedopuszczonych przez ww. rozporządzenie.
5. Do wytworzenia produktu nie użyto organizmów modyfikowanych genetycznie.
Przetwórstwo ekologiczne a konwencjonalne
Rozporządzenie Rady (WE) nr 834/2007 dopuszcza, aby zakład przetwórczy prowadził jednocześnie przetwórstwo produktów ekologicznych i konwencjonalnych. Należy jednak pamiętać, że w takim przypadku musi zostać zapewniona rozdzielność pomiędzy procesem produkcyjnym ekologicznym a konwencjonalnym. Rozdzielność ta może mieć charakter fizyczny lub czasowy. Co to oznacza? Rozdzielność fizyczna polega na posiadaniu oddzielnych linii produkcyjnych do produkcji ekologicznej i konwencjonalnej. Rozdzielność czasowa polega na produkcji w określonej kolejności produktów ekologicznych i konwencjonalnych. Po dokładnym wyczyszczeniu linii produkcyjnej pierwszeństwo ma produkcja ekologiczna, a następnie – konwencjonalna.
Producent powinien przedstawić nadzorującej go jednostce certyfikującej plan produkcji ekologicznej. Wszystkie działania dotyczące produkcji ekologicznej, takie jak zapisy produkcyjne dotyczące ilości wyprodukowanego produktu, czyszczenia linii produkcyjnej, pochodzenia surowca, powinny być prowadzone w stosownych rejestrach. Proszę pamiętać, że kontrola to taka ,,fotografia” z jednego dnia produkcji w zakładzie, a certyfikat jest wydawany na cały rok. Dlatego też jednostka certyfikująca w ramach sprawowanego nadzoru powinna wiedzieć, co się dzieje w zakładzie przez okres nadzoru nad certyfikatem, a to właśnie mają umożliwić prowadzone rejestry. Należy też pamiętać o pełnej identyfikowalności: surowiec – wyrób gotowy, powiązaniem w rejestrach pomiędzy numerem partii a wyrobem gotowym.
Jak się okazuje, produkcja wyrobów ekologicznych nie jest skomplikowana, ale wymaga więcej staranności. Wynagrodzeniem za poniesiony trud w uzyskaniu certyfikatu ekologicznego będzie satysfakcja klienta.
Dorota Kowalewska, BioCert Małopolska Sp. z o.o.
Certyfikacja produkcji ekologicznej: |