autor: Komplet Polska
rant średnica 14 cm
skłądniki
2,00 kg KOMPLET Chleb Vitalego 20
2,50 kg mąki pszennej typ 750
5,50 kg mąki żytniej typ 720
0,15 kg drożdży
7 kg wody
Łącznie: 17,15 kg
Wykonanie
Ze wszystkich składników wyrobić ciasto w miesiarce spiralnej (czas miesienia: 8 min 1. bieg, 2 min – 2. bieg). Po zakończeniu miesienia odstawić ciasto do garowania (w temperaturze pokojowej; temperatura ciasta: 26°C, czas gary: 45 min).
Następnie rozważyć na kęsy, zaokrąglić, ułożyć na blachach w okrągłych rantach o średnicy 14 cm zwinięciem do dołu i odstawić do garowania.
Aby uzyskać rustykalny wygląd, czyli efekt popękanej skórki, zaokrąglone kęsy ułożyć w okrągłych rantach zwinięciem do góry (naważka: 0,45 kg;czas gary kęsów: ok. 45 min).
Wygarowane kęsy posypać mąką żytnią i nakłuć, wsunąć do pieca i wypiecz zaparowaniem (czas pieczenia: 35 min, temperatura: 240°C spadająca do 180°C).
Najnowszych receptur szukaj w Mistrzu Branży (wersja PDF i drukowana).