...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AK, materiał promocyjny

Deregulacja rynku cukru jest konieczna

Organizacje reprezentujące konsumentów indywidualnych oraz przemysłowych użytkowników cukru stanowczo sprzeciwiają się propozycji przedłużenia obowiązującej organizacji rynku cukru do roku 2020.

Rada Krajowa Federacji Konsumentów, Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców, POLBISCO Stowarzyszenie Polskich Producentów Wyrobów Czekoladowych i Cukierniczych, Krajowa Unia Producentów Soków, Krajowa Izba Gospodarcza „Przemysł Rozlewniczy" mówi stanowcze NIE dla propozycji Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi przedłużenia obowiązującej obecnie organizacji rynku cukru do roku 2020. Popierają natomiast pomysł Komisji Europejskiej zniesienia ograniczeń w produkcji cukru do roku 2015,  propozycje mające na celu zniesienie sztucznego ograniczenia wielkości produkcji cukru w Polsce i UE oraz likwidację występujących obecnie nieuzasadnionych niedoborów tego surowca na rynku.

Obecna organizacja rynku cukru powoduje sztuczne zawyżanie cen cukru i znaczące obciążenia finansowe dla indywidualnych i przemysłowych użytkowników tego ważnego w gospodarce żywnościowej i konsumpcji surowca.

Marek Przeździak, sekretarz generalny POLBISCO: Bardzo wysokie obecnie ceny cukru są efektem reformy rynku cukru, która kosztowała Unię ponad 10 mld euro. Tyle pieniędzy przeznaczono na restrukturyzację przemysłu cukrowniczego. Wspierano przemysł, by był bardziej efektywny, by móc płacić za cukier mniej. Efektem jest sztuczny niedobór cukru na rynku unijnym, szacowany na ponad 3 mln ton w skali roku, a ceny są rekordowo wysokie.

Aleksandra Frączak, wiceprezes Federacji Konsumentów: Obecna sytuacja na rynku cukru jest wyjątkowo niekorzystna dla polskich konsumentów. W wyniku nieuzasadnionych ekonomicznie regulacji, polscy konsumenci płacą obecnie za cukier drożej niż konsumenci z Niemiec. Jeżeli uwzględnimy różnicę w dochodach to polscy konsumenci w rzeczywistości płaca za cukier prawie 300% więcej. Nie widzimy żadnego uzasadnienia dla którego Minister Rolnictwa, chce utrzymać tego typu system do2020 r.

Andrzej Gantner, dyrektor generalny PFPŻ: Zaproponowane przez ministra rolnictwa stanowisko ma na celu wyłącznie ochronę wąskiej branży, która produkuje cukier. Interesy wąskiej branży są przedkładane nad interesy wielu branż, które mają większe znaczenie zarówno dla eksportu, gospodarki, jak i zatrudnienia.

Organizacje konsumentów i producentów mają nadzieję, że finalne stanowisko polskiego rządu w tej sprawie uwzględni interesy milionów polskich konsumentów oraz szeregu znaczących branż przemysłu żywnościowego, a nie wyłącznie interesy przemysłu cukrowniczego.

***

8 marca br. w Warszawie odbyła się konferencja prasowa pt. „Dlaczego cukier w Polsce jest droższy niż w Niemczech? deregulacja unijnego rynku cukru”. Gospodarzami konferencji byli: Aleksandra Frączak – wiceprezes Federacji Konsumentów, Wojciech Rutkowski – prezes Krajowej Rady Gospodarczej, Andrzej Gantner – dyrektor generalny PFPŻ ZP, Marek Przeździak – sekretarz generalny POLBISCO.

Bieżące wydanie czasopisma

Jaki krem do przekładania, a jaki do tynkowania tortu? Od czego zacząć wegańską rewolucję w cukierni? Co to jest crookie? I czym się różnią świderki Ice Dream Team?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji