...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja PS

Duże wahania cen i coraz wyższe wymagania konsumentów wymuszają zastępowanie karminu

Zmieniające się warunki rynkowe zmuszają producentów żywności do poszukiwania alternatywnych rozwiązań w zakresie barwienia

– Producenci żywności i napojów stosujący karmin do barwienia swoich produktów coraz częściej stają wobec kumulujących się problemów. Ostatnie wzrosty cen tego dodatku do żywności i ich duża zmienność wprost przekładają się na niepewność planowania. Karmin nie wpisuje się też w wymagania konsumentów coraz dobitniej domagających się przejrzystego i zrozumiałego etykietowania produktów. Karmin pozyskiwany jest z niejadalnych owadów, tj. mszycy o nazwie koszenila.

Produkcja tego barwnika wymaga daleko idącej ingerencji chemicznej, co jest sprzeczne z oczekiwaniami konsumentów co do naturalnego pochodzenia składników żywności. Wyniki kompleksowych badań konsumenckich przeprowadzonych przez Ośrodek Badania Opinii Publicznej TNS na zlecenie GNT – największego na świecie producenta Żywności Barwiącej – jednoznacznie pokazują, iż konsumenci mają jasno sprecyzowaną opinię na temat "naturalnych substancji barwiących" i wyraźnie oczekują, by pozyskiwane były one z surowców jadalnych, takich jak owoce i warzywa. Karmin nie spełnia także wymagań formułowanych przez wegetarian i wegan.

Skuteczne rozwiązania prosto z natury
„Producenci żywności i napojów nie muszą dzisiaj zmagać się z tymi problemami. Karmin bez problemu można zastąpić naturalnymi koncentratami barwiącymi, czyli Żywnością Barwiącą. To skuteczne, w 100% naturalne rozwiązanie w dziedzinie barwienia żywności„ – twierdzi Dr Hendrik Hoeck, Dyrektor Zarządzający GNT Group. „Zupełnie nie wiadomo, dlaczego wśród producentów panuje błędne przekonanie, iż przejście na naturalne koncentraty barwiące wiąże się z trudnościami w doborze właściwego koloru i jego stabilnością. Jako pionier i lider innowacji w produkcji Żywności Barwiącej, z ponad 37 letnim doświadczeniem, gwarantujemy naturalne koncentraty barwiące o szerokiej, praktycznie nieograniczonej palecie barw, charakteryzujące się ponadto doskonałą stabilnością, które z powodzeniem zastąpią karmin.” GNT, dzięki pełnej integracji pionowej swojego łańcucha dostaw, jest też w stanie zapewnić stabilny poziom cen i dostępność swoich produktów przez cały rok. To z kolei gwarantuje producentom pewność planowania w perspektywie długoterminowej.

Porównanie karminu i zastosowania Żywności Barwiącej na przykładzie produktu mlecznego i wyrobu cukierniczego – jak widać, „gołym okiem” nie da się zauważyć różnicy.



Kompleksowe wsparcie technologiczne i gwarancja na przyszłość
„Żywność barwiąca to idealne rozwiązanie, dostępne dla producentów „od ręki”, umożliwiające sprawne opracowywanie nowych receptur produktów żywnościowych i napojów, spełniąjących wymagania stawiane w przyszłości i będących kluczem do sukcesu na rynkach światowych. Nasze produkty idealnie wpisują się w zapotrzebowanie konsumentów, którzy oczekują, by żywność i napoje miały w swoim składzie wyłącznie składniki naturalne” - dodaje Dr Hendrik Hoeck. Żywność Barwiąca to koncentraty produkowane wyłącznie z owoców, warzyw i innych roślin jadalnych. W przeciwieństwie do dodatków barwiących, takich jak karmin, produkcja Żywności Barwiącej polega na tradycyjnej obróbce z użyciem wody, przy wykorzystaniu łagodnych metod fizycznych, takich jak wyciskanie, siekanie czy filtrowanie. Koncentraty mogą być stosowane do barwienia praktycznie każdego typu produktów. Doskonale nadają się do napojów, wyrobów cukierniczych, produktów mlecznych, lodów, suplementów diety i wsadów owocowych. Ponadto, mogą być stosowane w każdej diecie.

Decydując się na zastąpienie barwników Żywnością Barwiącą, producenci mogą liczyć na kompleksowe wsparcie technologiczne ze strony ekspertów GNT. Pomagamy swoim klientom, wspierając w czasie całego procesu opracowywania nowych produktów. Proponujemy rozwiązana „na miarę”, obejmujące także doradztwo ukierunkowane na dobranie optymalnego koncentratu, wspólne rozwiązywanie ewentualnych problemów pojawiających się w trakcie procesu obróbki i przy stosowaniu, a także weryfikację trwałości produktu i stabilności koloru.

Więcej informacji na temat rozwiązań proponowanych przez GNT w zakresie barwienia i możliwości zastąpienia karminu Żywnością Barwiącą znaleźć można na: http://gnt-group.com/eu-en/solutions/carmine-replacement.

Bieżące wydanie czasopisma

Lekko i kolorowo - jesień z nowym Mistrzem Branży. Niebieski chleb, czarna beza, czekoladowa anatomia i desery ze szczawiem - to tylko niektóre smaczki, które znajdziecie na łamach jesiennego wydania.

  • Wykup prenumeratę

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Przejrzyj numer online lub pobierz PDF PDF >>

    Pełny numer dostępny tylko w prenumeracie >>




    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji