25 sierpnia, Dzień polskiej żywności, jest świetną okazją, by przypomnieć, jakim kulinarnym bogactwem dysponujemy. Zapraszamy do oznaczania kulinarnych inspiracji hashtagiem #dzienpolskiejzywnosci.
Podobne artykuły
Postaw na polskie produkty! 25 sierpnia obchodzimy Dzień polskiej żywności31 stycznia zbierze się Loża Ekspertów programu „Doceń polskie”Polska żywność w centrum uwagiPomysłodawcami Dnia polskiej żywności są twórcy Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”. Przedsięwzięcie, które ma na celu propagowanie rodzimych wyrobów spożywczych i ich wytwórców, jest realizowane od 2011 r. W ramach programu „Doceń polskie” odbyło się dotychczas dwadzieścia jeden audytów żywności, podczas których Loża Ekspertów programu oceniała zgłoszone wyroby i decydowała, które z nich zdobędą certyfikat jakości „Doceń polskie”. Lista wszystkich nagrodzonych wyrobów jest dostępna na stronie blog.docenpolskie.pl (zakładka „Produkty z DP”).
Podczas organizowanych co kwartał atestacji żywności eksperci oceniają produkty różnego typy, zarówno te tradycyjne, jak i nowatorskie. O certyfikat starają się m.in. wytwórcy gotowych dań, przetworów, półproduktów, ale także specjałów nawiązujących do tradycyjnej polskiej kuchni oraz produktów tworzonych z nieco zapomnianych już warzyw, czy owoców. – Każdy audyt obrazuje, jak bogata i ciekawa jest oferta polskich producentów żywności. Ta różnorodność nie jest jednak oczywista dla wszystkich konsumentów, stąd nasze regularne działania mające na celu propagowanie rodzimych artykułów spożywczych wysokiej jakości. Jedną z naszych inicjatyw jest Dzień polskiej żywności – nietypowe „święto” przypadające 25 sierpnia, które ma być pretekstem do rozmowy o polskich artykułach spożywczych; ich zaletach i sposobach wykorzystania w kuchni – informuje Marek Bielski, twórca Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”.
W tym roku Dzień polskiej żywności będzie obchodzone po raz czwarty. „Święto”, choć nie ma długiej tradycji, spotkało się z pozytywnym odbiorem. – Zarówno konsumenci, jak i sami producenci bardzo pozytywnie zareagowali na pomysł poświęcenia jednego dnia rodzimym produktom spożywczym. Dla jednych to pretekst, by wrócić do smaków dzieciństwa lub poeksperymentować z tradycyjnymi przepisami, dla drugich - okazja, aby w kreatywny sposób zaprezentować swoje wyroby. Cieszymy się, że Dzień polskiej żywności inspiruje do odkrywania (także na nowo) dobrych, polskich produktów. Pod koniec sierpnia, gdy stragany uginają się od świeżych warzyw i owoców, a na horyzoncie są już jesienne zbiory, mamy wyjątkowo dużo smacznych powodów do świętowania – dodaje Bielski.
Jak przyłączyć się do celebrowania Dnia polskiej żywności?
Organizatorzy programu „Doceń polskie” zapraszają do dzielenia się przepisami i kulinarnymi odkryciami. 25 sierpnia warto przygotować posiłek tylko z polskich składników lub dania inspirowane rodzimą kuchnią. – To także dobra okazja, aby poszukać informacji o lokalnych wytwórcach żywności, spróbować regionalnych specjałów, czy też przyrządzić je w nowatorski sposób. Wszystkie wpisy w mediach społecznościowych dotyczące Dnia polskiej żywności będą oznaczane #dzienpolskiejzywnosci. Zapraszamy do dzielenia się swoimi kulinarnymi inspiracjami – zachęca Marek Bielski.
Więcej informacji na temat Dnia polskiej żywności można znaleźć na stronie internetowej wydarzenia, www.DzienPolskiejZywnosci.pl oraz na stronie programu „Doceń polskie”, www.DocenPolskie.pl.
Autor: Anna Koza/Adventure Media