...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AK

31 stycznia zbierze się Loża Ekspertów programu „Doceń polskie”

Coraz częściej na produktach spożywczych można spotkać godło jakości „Doceń polskie”, a może być ich jeszcze więcej. 31 stycznia w Sosnowcu odbędzie się 27. atestacja żywności. Swój udział potwierdzili producenci z całej Polski, ale nadal można przesyłać swoje zgłoszenia. Udział w certyfikacji jest bezpłatny.

Korzyści Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego Doceń polskie

– Branża spożywcza się zmienia; firmy muszą sprostać różnorodnym oczekiwaniom konsumentów. My także nie stoimy w miejscu: naszymi działaniami chcemy odpowiedzieć na bieżące potrzeby producentów związane z propagowaniem polskich wyrobów i budowaniem rozpoznawalności marki. Oferta skierowana do firm, które zdobędą znak jakości „Doceń polskie” jest systematycznie wzbogacana – mówi Karolina Szlapańska, organizatorka Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”.
Jak dodaje, certyfikat w ozdobnej ramie (idealny do wyeksponowania w sklepie czy siedzibie firmy) i jego odpowiednik w formie cyfrowej to tylko wstęp do działań oferowanych nagrodzonym producentom. – Godło jakości jest przyznawane na 2 lata i tak długo trwa nasza współpraca z producentem. Działania rozkładamy w czasie tak, aby nagrodzona firma czerpała maksimum korzyści z posiadania znaku „Doceń polskie” – wyjaśnia Szlapańska.

 


Nazwa programu jest chroniona jako znak towarowy i zastrzeżona w Urzędzie Patentowym RP, a samo godło „Doceń polskie” może być wykorzystywane na wszystkich polach eksploatacji. Krótko po audycie nagrodzone firmy otrzymują profesjonalne zdjęcia produktów, którymi mogą dowolnie dysponować, a także zestaw tekstów pomocnych w komunikacji z konsumentami, czy partnerami handlowymi. Opracowane przez agencję PR materiały pozwalają poinformować o zdobytych wyróżnieniach. Firmy otrzymują także bon na indywidualne, jednorazowe konsultacje ze specjalistą reprezentującym Centrum Znakowania Żywności. Dzięki temu można wyeliminować nieprawidłowości na etykiecie nagrodzonego artykułu.

Na tym nie koniec korzyści. Informacje o nagrodzonych wyrobach są (w różnych kontekstach) publikowane w mediach lokalnych i branżowych, na blogu programu, w kwartalniku „Doceń Dobre Wiadomości”, Mapie Dobrego Smaku (zestawieniu uwzględniającym siedziby nagrodzonych firm), jak również w mediach społecznościowych związanych z programem. Producenci co miesiąc otrzymują specjalne zestawienie obejmujące najważniejsze ze zrealizowanych działań oraz zaproszenia do współpracy, czy udziale w ciekawych wydarzeniach branżowych.

– Angażujemy się w przedsięwzięcia związane z sektorem spożywczym, inicjujemy także własne, takie jak Dzień polskiej żywności. Przy współpracy z laureatami programu inspirujemy do odkrywania bogactwa rodzimej kuchni; zapraszamy do korzystania z kulinarnego e-booka – wylicza Marek Bielski, twórca programu promocyjnego. – Staramy się elastycznie reagować również na propozycje nagrodzonych firm i wspierać ich inicjatywy. Program prężnie się rozwija, niebawem odbędzie się już dwudziesta siódma atestacja! Niektóre z produktów zostały nagrodzone u progu funkcjonowania programu, a ich kolejna certyfikacja najlepiej świadczy o sile znaku „Doceń polskie” – podsumowuje Marek Bielski.

Więcej informacji na temat korzyści wynikających z posiadania godła jakości, w tym także formularze zgłoszeniowe, są dostępne na stronie internetowej www.DocenPolskie.pl.


Przed styczniowym audytem, czyli co warto wiedzieć o programie

Loża Ekspertów Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie” będzie obradowała po raz pierwszy w tym roku. Grono specjalistów, którym przewodzi Mirek Drewniak (współzałożyciel Klubu Szefów Kuchni) spotka się 31 stycznia w Sosnowcu. To będzie dwudziesta siódma certyfikacja żywności w historii programu „Doceń polskie”. Patronat honorowy nad wszystkimi dotychczasowymi ocenami żywności sprawował Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Certyfikacje zaplanowane na 2018 roku również odbywają się pod patronatem szefa tego resortu.

Pierwszy audyt miał miejsce w 2011 r., od tego czasu nie zmieniła się idea programu, także same są również zasady przyznawania godła jakości „Doceń polskie”. Członkowie Loży Ekspertów oceniają wyłącznie produkty posiadające tzw. polski akcent (tworzone w Polsce, z rodzimych składników lub na podstawie tradycyjnej receptury). Każdy juror indywidualnie sprawdza wszystkie artykuły spożywcze: przyznaje im noty w skali od 1 do 10. Ocenie podlega smak, wygląd i stosunek jakości do ceny. Do zdobycia znaku jakości potrzeba minimum 7,5 pkt, zaś wyroby z maksymalnymi notami zdobywają także tytuł TOP PRODUKT. Wyróżnienia są nadawane zawsze na 2 lata, ale po tym czasie producent może zaproponować żywność do ponownej oceny.
Do certyfikacji zgłosić można różnorodne artykuły spożywcze, takie jak: nabiał, wędliny, pieczywo, napoje, dania gotowe, przekąski, słodycze, mrożonki, wyroby marki własnej, alkohole, półprodukty czy sosy.


Bieżące wydanie czasopisma

Zapraszamy do jesiennego wydania MB, w którym dr Józef Sadkiewicz namawia do wspierania polskich, ekologicznych producentów, dostosowywania technologii produkcji pieczywa do surowca i powrotu do dawnego smaku chleba. Podejmujemy też ważny temat aluminium w piekarstwie oraz zachęcamy do zmiany myślenia o opakowaniach na chleb.

Zobacz więcej
Bieżący numer

Polecamy przeczytać

Przejrzyj online Katalog reklam lub ściągnij na dysk (aktualny) PDF >>

Mistrz Branży

Maszyny i urządzenia do produkcji