Wraz ze wzrastającym zainteresowaniem żywnością ekologiczną, tradycyjną i lokalną przybywa wydarzeń targowych oraz festiwali poświęconych tej tematyce. Aby przyciągnąć uwagę odwiedzających i wystawców, organizatorzy przygotowują najróżniejsze wydarzenia dodatkowe, takie jak prelekcje, pokazy kulinarne czy warsztaty.
Podobne artykuły
I Targi Żywności Ekologicznej i Tradycyjnej na Śląsku CieszyńskimOtwieramy Bliski Wschód dla polskich produktów ekologicznych! Dołącz już dziś!Polska przed wyzwaniem nowej polityki rolnejSprawdzamy, co będzie się działo w 2017 r.
Grüne Woche, czyli Zielony Tydzień w Berlinie
Między 20 a 29 stycznia producenci z całego świata zjeżdżają do Berlina. Międzynarodowy Zielony Tydzień to wystawa produktów żywnościowych, ale też ogrodniczych. Nie brakuje produktów ekologicznych, a także ofert związanych z wypoczynkiem na wsi. W trakcie Grüne Woche odbywa się również Światowe Forum Żywności i Rolnictwa z udziałem ministrów rolnictwa z 70 państw. W 2016 r. na targach zaprezentowało się 1660 wystawców z 65 krajów.
EcoFamily to teraz EcoTime – Kielce
W nadchodzącym roku nową odsłonę zyskuje wydarzenie, które 28-29 stycznia po raz szósty organizowane jest w Kielcach. Dotychczasową nazwę EcoFamily zmieniono na EcoTime. Grupą docelową imprezy, którą w ubiegłym roku odwiedziło 6000 osób, są rolnicy, producenci, przetwórcy, dystrybutorzy i hurtownicy żywności ekologicznej i ekoproduktów, a także konsumenci wyrobów wysokiej jakości.
Targi BioFach w Norymberdze. Tu spotyka się cały ekoświat
15-18 lutego producenci, przetwórcy i handlowcy specjalizujący się w produktach z ekocertyfikatem zjeżdżają do Norymbergii. Stolica Frankonii staje się wtedy prawdziwym centrum ekologicznego świata. W ośmiu halach prezentowana będzie żywność ekologiczna i kosmetyki naturalne z tych bliższych i dalszych zakątków globu.
Podczas Targów BioFach wydarzenia biznesowe wzbogacone są o bardzo rozbudowaną część kongresową (główne tematy nadchodzącej edycji to różnorodność i odpowiedzialność. Eksperci będą się także zastanawiać, jak rolnictwo ekologiczne może stać się odpowiedzią na kryzys klimatyczny, problem globalnego głodu, a także kwestie związane z kończącymi się zasobami surowców). Niektórym edycjom BioFachu towarzyszy również koncepcja wyróżnienia jednego z państw tytułem „Kraju Roku”. Tak będzie w tym roku – wyróżnienie otrzymały Niemcy – najstabilniejszy i największy rynek żywności bio w Europie.
Targi BioFach zajmują powierzchnię 81 000 m2 – specjalne strefy poświęcone są nowościom, żywności wegetariańskiej i wegańskiej, a także ekologicznemu winu i oliwie. Wstęp na targi mają tylko profesjonaliści. Wśród 2600 wystawców nie zabraknie reprezentantów Polski.
Jeżeli chodzi o inne zagraniczne wydarzenia, wystawcy i odwiedzający z Polski zaglądają także do Bolonii na Targi Sana (8-11 września), Nordic Organic Food w Malmo (15-16 listopada), Natexpo w Paryżu (22-24 października) oraz czeskie targi Festiwal Evolution (24-27 marca; niegdyś samodzielna impreza BioStyl stała się teraz częścią szerszej inicjatywy).
Eko w stolicy Dolnego Śląska
Dwa razy w roku odbywają się wrocławskie TAR-ECO, impreza o wymiarze raczej lokalnym (jeżeli chodzi o odwiedzających), ale przyciągająca oferujących ekożywność wystawców z całej Polski. Wiosenną edycję zaplanowano na 11-12 marca. Targi odbędą się we wrocławskiej hali IASE o powierzchni wystawienniczej 1500 m2.
Ekokwiecień…
Dość intensywny w ekobranży jest kwiecień. W Warszawie (11-13 kwietnia) odbędzie się World Food Warsaw – międzynarodowa impreza biznesowa, w ramach której w ubiegłym roku wydzielono specjalną ekostrefę (choć dodać tutaj należy, że organizatorzy polskich targów do pojęcia eko podchodzą nieco szerzej niż na Zachodzie i dopuszczają na takie strefy także producentów żywności naturalnej, niskoprzetworzonej, tradycyjnej, ale bez certyfikatów). Szersze otwarcie na tematy związane z żywnością ekologiczną będzie kontynuowane także w 2017 r. – Ostatni dzień wystawy będzie w całości poświęcony tematyce ekologicznej. Strefa EcoFood z ogromnym sukcesem miała swoją premierę podczas ubiegłej edycji. Aż 64 firmy zdecydowały się wystawić swoją ofertę właśnie w tym sektorze – zapowiada Beata Bątorek, odpowiedzialna za marketing targów.
Kilka dni później (21-23 kwietnia) na drugim końcu Warszawy (World Food odbywa się w Hali Expo na ul. Prądzyńskiego), w hali przy ul. Marsa odbędą się Regionalia. To wydarzenie otwarte dla szerszej publiczności, połączone z Targami Turystycznymi „Lato”, które łączy koncepcję jarmarku lokalnych specjałów z miejscem biznesowych spotkań.
W tym samym czasie co Regionalia w Zielonej Górze odbędzie się IV edycja Ogólnopolskich Targów Dobrego Jedzenia. To również impreza nastawiona na prezentację lokalnych specjałów jak najszerszej publiczności. Podczas OTDJ odbywają się warsztaty i pokazy w wykonaniu uznanych polskich autorytetów kulinarnych. W poprzednich latach prowadzili je m.in. Grzegorz Łapanowski, Tomasz Jakubiak, Robert Sowa, Maja Sobczak i Daria Ładocha.
Warszawski BioContracting w maju
Druga edycja nastawionych na komunikację B2B targów (w tym roku z międzynarodowymi aspiracjami) będzie miała miejsce 11-13 maja w podwarszawskim Nadarzynie. W ubiegłym roku wydarzenie to odbywało się razem z Targami Sadownictwa i Warzywnictwa – odwiedziło je ok. 10 000 osób.
Późne lato – czas wielkich kulinarnych festiwali
W długi sierpniowy weekend najróżniejsi producenci regionalnej żywności prezentują się na poznańskim rynku podczas Ogólnopolskiego Festiwalu Smaku. Z kolei ostatni weekend sierpnia to tradycyjnie czas, w którym w niewielkiej wsi Gruczno, niedaleko Świecia (woj. kujawsko-pomorskie) organizowany jest kultowy już Festiwal Smaku, przyciągający smakoszy, ale też wystawców wysokiej jakości produktów z całej Polski. To wydarzenie pozwala odkryć bogactwo polskich regionalnych smaków w jednym miejscu. Pięknym miejscu. Ci, którzy do Gruczna nie będą mogli się wybrać, mogą spróbować uwzględnić w kalendarzu np. Europejski Festiwal Smaku w Lublinie (4-10 września), którego wymiar wykracza poza żywność – to także spore wydarzenie kulturalne.
Polagra i Smaki Regionów
Od kilku lat przesuwa się termin targów Polagra Food, a co za tym idzie także Smaków Regionów. Tym razem poznańskie wydarzenia odbędą się na przełomie września i października. Otwarte dla szerokiej publiczności Smaki Regionów zaplanowano na 30.09-2.10, a mającą stricte biznesowy charakter Polagrę na 2-5 października.
Natura Food – największe ekotargi
Uznawane za najważniejsze w branży ekologicznej wydarzenie, czyli Targi Natura Food w Łodzi, zaplanowano na 13-15 października. W ostatniej edycji tych targów prezentowało się 370 firm (ponad połowa z ekocertyfikatem), odnotowano około 12 000 odwiedzających. Dużym atutem łódzkich targów jest zazwyczaj bardzo bogaty program wydarzeń dodatkowych: od merytorycznych konferencji (m.in. cykl BioBiznes Forum) i prezentacji po warsztaty kulinarne, pokazy i atrakcje dla najmłodszych. Z roku na rok w trakcie Natura Food coraz więcej uwagi poświęcane jest sektorowi HoReCa. – Nasze targi to także miejsce, gdzie rynek może zapoznać się z największą liczbą nowości. To w Łodzi właściciele sklepów, menedżerowie odpowiedzialni za zakupy, restauratorzy, franczyzodawcy poznają trendy i nawiązują najlepsze relacje biznesowe. Chcemy, aby w 2017 r. w wydarzeniu wzięło udział jeszcze więcej firm mających w swojej ofercie produkty certyfikowane ekologiczne. Kolejnym celem jest zaproszenie do odwiedzenia naszego wydarzenia właścicieli sklepów i sieci spoza granic naszego kraju. Szykujemy też wiele niespodzianek, bo będziemy świętować spory jubileusz – 10 lat Natura Food – zapowiada Agata Szczepaniak, rzecznik prasowy Międzynarodowych Targów Łódzkich.
Przed końcem roku warto zajrzeć do Bielska-Białej na targi Eko Styl, których kolejna edycja zaplanowana została na 25-26 listopada.
Karol Przybylak, Biokurier.pl
Kalendarium ważnych imprez w Polsce (nasz Terminarz >>)
EcoTime
Gdzie: Kielce
Kiedy: 28-29 stycznia 2017
Więcej informacji: www.targikielce.pl
TAR-ECO
Gdzie: Wrocław
Kiedy: 11-12 marca 2017
Więcej informacji: wigor-targi.com
World Food
Gdzie: Warszawa
Kiedy: 11-13 kwietnia 2017
Więcej informacji: www.worldfood.pl
Regionalia
Gdzie: Warszawa
Kiedy: 21-23 kwietnia 2017
Więcej informacji: www.regionalia.com.pl
Targi Dobrego Jedzenia
Gdzie: Zielona Góra
Kiedy: 22-23 kwietnia 2017
Więcej informacji:
www.targidobregojedzenia.pl
BioContracting
Gdzie: Warszawa
Kiedy: 11-13 maja 2017
Więcej informacji: biocontracting.pl
Ogólnopolski Festiwal Smaku
Gdzie: Poznań
Kiedy: 12-15 sierpnia 2017
Więcej informacji: www.ofds.pl
Festiwal Smaku
Gdzie: Gruczno
Kiedy: 26-27 sierpnia 2017 (?)
Więcej informacji: www.festiwalsmaku.eu
Europejski Festiwal Smaku
Gdzie: Lublin
Kiedy: 4-10 września 2017 (?)
Więcej informacji: europejskifestiwalsmaku.pl
Smaki Regionów
Gdzie: Poznań
Kiedy: 30.09-02.10 2017
Więcej informacji:
www.smaki-regionow.pl
Polagra Food
Gdzie: Poznań
Kiedy: 2-5 października 2017
Więcej informacji:
www.polagra-food.pl
Natura Food
Gdzie: Łódź
Kiedy: 13-15 października 2017
Więcej informacji:
www.naturafood.pl
Eko Styl
Gdzie: Bielsko-Biała
Kiedy: 25-26 listopada 2017
Więcej informacji: www.targibielskie.pl