Gdzie najlepiej promować rzemieślnicze produkty ekologiczne oraz tradycyjne? Oczywiście lokalnie, bez dużych kosztów, za to docierając do konkretnej społeczności. 28 września br. odbędą się I Targi Żywności Ekologicznej i Tradycyjnej w Kończycach Małych na Śląsku Cieszyńskim.
Podobne artykuły
Otwieramy Bliski Wschód dla polskich produktów ekologicznych! Dołącz już dziś!Ekogala, czyli to co w eko najlepszeBogaty program wydarzeń na targach Natura Food i beECO 2017Inicjatorką wydarzenia jest Joanna Gwizdała, obecna radna w Kończycach Małych. To nie pierwszy dobry pomysł operatywnej Ślązaczki. Po raz pierwszy jako nauczycielka w Zespole Szkół Technicznych i Ogólnokształcących w Skoczowie zorganizowała konkurs dla uczniów pt. „Ciasteczkowy zawrót głowy”, promując tradycję wypieku ciasteczek bożonarodzeniowych na Śląsku Cieszyńskim. Jej wychowankowie doskonale znają jej zamiłowanie do żywności ekologicznej i tematyki Sprawiedliwego Handlu (Fair Trade). Dziś Pani Joanna, przy dużym wsparciu pani sołtys Kończyc Małych, postanowiła pokazać walory żywności BIO i tradycyjnej lokalnej społeczności.
Warto tu być
Jak się okazuje, żywność ekologiczna to nie tylko modny trend w dużych miastach. Coraz częściej żywnością produkowaną bez użycia kontrowersyjnych środków ochrony roślin, sztucznych nawozów są zainteresowane społeczności w małych miejscowościach. Warto do nich dotrzeć.
– Chcemy promować ekologiczne metody uprawy i produkcji żywności wśród mieszkańców gminy, w szczególności rolników. Będzie możliwość porozmawiać z wystawcami, dowiedzieć się, w jaki sposób uzyskać BIO certyfikat, zaopatrzyć się w produkty od polskich producentów żywności organicznej czy wysokiej jakości wyrobów tradycyjnych. Postaramy się rozkochać mieszkańców Kończyc Małych i okolicznych miejscowości do smacznego i zdrowego jedzenia oraz pokazać, ile ciekawych produktów polskich producentów jest do odkrycia – zapewnia Joanna Gwizdała. Dodaje, że wystawa została wzbogacona o atrakcje i niespodzianki, m.in. warsztaty z pszczelarzami, warsztaty kulinarne dla dzieci oraz losowanie upominków.
Dobre miejsce dla BIO cukierni i piekarni
Pierwsza edycja targów jest szczególna. W tym roku organizatorzy nie pobierają opłat od firm zainteresowanych wystawieniem się w Kończycach Małych, za to stawiają na szeroki wachlarz produktów spożywczych. Obok przetworów z owoców, wyrobów z mleka, miodów, wędlin, nie zabraknie ekologicznego chleba. Choć lista wystawców powoli się zamyka, Joanna Gwizdała zachęca cukiernie ze Śląska oferujące produkty BIO do wzięcia udziału w I Targach Żywności Ekologicznej i Tradycyjnej.
Kontakt do Joanny Gwizdały, koordynatorki targów: 880 148 834