Za 3 lata wejdą w życie unijne przepisy, które regulują zakres informacji na etykietach wyrobów - poinformował podczas V Konferencji Piekarskiej (8 listopada) główny inspektor IJHAR-S Stanisław Kowalczyk.
Rozporządzenie ma na celu ujednolicenie przepisów w UE w sprawie przekazywania informacji konsumentom na temat żywności. Stąd nacisk na etykiety i informacje, które niosą.
Etykieta musi być przede wszystkim czytelna dla odbiorcy, czcionka powinna mieć co najmniej 1,2 mm wysokości. Ponadto muszą się na niej znaleźć szczegółowe informacje dotyczące właściwości fizycznych produktu i sposobu jego przetwarzania. Ma ona informować także o wartości odżywczej - ilości tłuszczów, węglowodanów, białka i soli.
W przypadku towarów sprzedawanych luzem, a do takich zalicza się pieczywo, producent będzie musiał podać zawartość składników alergennych (np. soi czy mleka).
Mimo że nowe przepisy wejdą w życie za trzy lata, to producenci już teraz powinni dostosować się do nich. Te zmiany będą wymagały np. przeprowadzenia badań produktów.