Wkrótce Warszawa zapachnie chlebem z różnych stron świata! 22-24 kwietnia br. w Zespole Szkół im. Władysława Grabskiego, w ramach Festiwalu Chlebów Świata, będzie się wypiekać, eksperymentować z pieczywem i przede wszystkim próbować najróżniejszych smaków. Zapowiada się prawdziwa uczta na bazie pieczywa!
Podobne artykuły
Podkarpackie Smaki reprezentowały Polskę w WiedniuXVIII Radomskie Święto ChlebaTu chleba nie zabraknie. III edycja Festiwalu Chlebów ŚwiataFestiwal Chlebów Świata składa się z dwu sektorów. Pierwszy to pracownie i laboratoria, gdzie będą prezentowane tradycje chlebowe z różnych stron świata oraz polskie tradycje zdrowego pieczywa z wielu regionów Polski. Będzie można posmakować wyjątkowych produktów, a także samodzielnie wykonać własne autorskie przysmaki. Drugi, to tradycyjny już Jarmark, gdzie można będzie poznać i nabyć smakowite specjały, czyli „Chleb, wszystko z chlebem i do chleba”.
Laboratoria i warsztaty piekarnicze:
- juha z Azerbejdżanu
- buka z Albanii
- pane italiano
- cerstve pieczywo ze Słowacji
- dybes na sażu z Libanu
- Muzeum Rolnictwa w Ciechanowcu
- Warszawskie Muzeum Chleba im. Mariana Pozorka
- chleb z Darłowa
- podpłomyki Podlaskiej Wiedźmy
- laboratorium rogali świętomarcińskich
- polashi – polskie roladki kanapkowe – nowość
- staropolskie piece piekarnicze
- mielenie ziaren w żarnach
- wypiek chlebków pasterskich
- pieczywo dekoracyjne, certyfikowane pieczywo – Piekarnia Olszyńscy
- warsztaty z pieczenia ciasteczek – piece chlebowe
- wypiek opłatków
- laboratorium pierogów – Księżycowy Dworek Gierłoż,
- laboratorium: sposób na niejadka; zdrowe śniadanie na wesoło
- laboratorium: dekoracje i ozdoby z wykorzystaniem ziaren, makaronów, kasz, ryżu i…
Wystawy:
- chleby ze świata, chleby z Polski
- co jest chlebem?
- wystawa Muzeum Słoików Świata
- Chleby Świata – ścianka foto
- jarmark chlebowych rozmaitości i nie tylko