...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AU

Fiołek, geranium i owoc kakaowca - relacja z I Mistrzostwa Polski na Pralinę

Jaki smak ma wiosna zaklęta w czekoladzie? Uczestnicy finału wyjątkowego konkursu przedstawili autorskie pomysły na pralinę, które zachwyciły jury.

Finał Mistrzostw na Pralinę miał odbyć się w Katowicach podczas tegorocznej edycji Sweet Targów. Ostatecznie, ze względu na odwołanie imprezy, został przeniesiony do Warsaw Academy of Pastry Arts. 3 kwietnia 6 finalistów wyłonionych spośród grona, które wysłało zgłoszenie w wersji online, stanęło do rywalizacji, by zmierzyć się w walce o tytuł najlepszej praliny tej wiosny. Ich zadaniem polegało na stworzeniu od podstaw setu pralin i opakowania. Wszystko miało nawiązywać do otaczającej nas aury, czyli przedwiośnia. Jakie składniki pojawiły się w ganache’ach uczestników? Fiołek, ser kozi, geranium, cytryna, malina czy fermentowany czosnek – to tylko niektóre z nich.

 

Jury w składzie (od lewej): Jarosław Nowakowski, Igor Zaritskiy (przewodniczący jury), Agnieszka Woźniak oraz Kamil Toczek.


Prace chocolatierów oceniało jury w składzie: Igor Zaritskiy (przewodniczący jury), Agnieszka Woźniak (Beskid Chocolate), Kamil Toczek (Kames) i Jarosław Nowakowski. Mistrzowie fachu oceniali zarówno aspekty wizualne, jak i smakowe prac. Liczyły się odpowiedni połysk, równomierna cienkość korpusu, harmonia i wyrazistość smaków, ale też sama koncepcja. Laureaci podium – mimo młodego wieku i nie tak długiego stażu pracy – zachwycili jurorów profesjonalnym podejściem i kunsztem wykonania. Paweł Cieszko (Chocolatier Polska), laureat 3. miejsca, został uhonorowany dodatkowym wyróżnieniem za niezwykle świadome podejście do surowca, a to z racji wykorzystania innowacyjnej czekolady Evocao.

 

 

Do rąk uczestników i laureatów trafiły nagrody ufundowane przez firmy: Callebaut Polska, Kames, Beskid Chocolate oraz Dom Czekolady Nataszy Kotarskiej. Na miejscu obecna była nasza redaktor naczelna, która jako autorka Bloga Czekolady i promotorka kultury jedzenia czekolady, współorganizowała wydarzenie.


Zobacz filmową relację na z Mistrzostw na Pralinę na YouTube >>> KLIK! 


 


Finaliści (od lewej): Paweł Cieszko (III miejsce oraz wyróżnienie), Krystian Sak (I miejsce), Lesia Moroz (II miejsce), Michał Rutkowski, Krzysztof Wysłucha oraz Marta Orłowska.

Wyniki konkursu:

I miejsce: Krystian Sak (Hotel Warszawa)

II miejsce: Lesia Moroz (Hotel Warszawa)

III miejsce: Paweł Cieszko (Chocolatier Polska)

Wyróżnienie (za szczególne podążanie za trendami i świadomość produktu): Paweł Cieszko.

Gratulacje należą się także pozostałym uczestnikom: Marcie Orłowskiej (Heartmade Sweet), Krzysztofowi Wysłucha (cukiernia Piekarnia Wysłucha), Michałowi Rutkowskiemu.

 

Praliny Krystiana Sak

Praliny Lesia Moroz

 

Praliny Paweł Cieszko

Praliny Marta Orłowska

Praliny Krzysztof Wysłucha

Praliny Michał Rutkowski 



Bieżące wydanie czasopisma

Na czym polega praca Bibliotekarza Zakwasów? Czym kieruje się w swojej piekarni Master Baker - Paweł Tkaczuk? Jakie są alternatywy dla białego cukru w wypiekach? I kto zajął podium na World Chocolate Masters 2022?

  • Wykup prenumeratę

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać



    Przejrzyj numer online lub pobierz PDF >>

    Drukowany numer dostępny w prenumeracie >>


    promocja PLUS

    Zimowe gazetka PGD

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji