Jaki smak ma wiosna zaklęta w czekoladzie? Uczestnicy finału wyjątkowego konkursu przedstawili autorskie pomysły na pralinę, które zachwyciły jury.
Podobne artykuły
Mistrzostwa Polski na Pralinę - poznaj skład jurySztuka temperowaniaFigury czekoladoweFinał Mistrzostw na Pralinę miał odbyć się w Katowicach podczas tegorocznej edycji Sweet Targów. Ostatecznie, ze względu na odwołanie imprezy, został przeniesiony do Warsaw Academy of Pastry Arts. 3 kwietnia 6 finalistów wyłonionych spośród grona, które wysłało zgłoszenie w wersji online, stanęło do rywalizacji, by zmierzyć się w walce o tytuł najlepszej praliny tej wiosny. Ich zadaniem polegało na stworzeniu od podstaw setu pralin i opakowania. Wszystko miało nawiązywać do otaczającej nas aury, czyli przedwiośnia. Jakie składniki pojawiły się w ganache’ach uczestników? Fiołek, ser kozi, geranium, cytryna, malina czy fermentowany czosnek – to tylko niektóre z nich.
Jury w składzie (od lewej): Jarosław Nowakowski, Igor Zaritskiy (przewodniczący jury), Agnieszka Woźniak oraz Kamil Toczek.
Prace chocolatierów oceniało jury w składzie: Igor Zaritskiy (przewodniczący jury), Agnieszka Woźniak (Beskid Chocolate), Kamil Toczek (Kames) i Jarosław Nowakowski. Mistrzowie fachu oceniali zarówno aspekty wizualne, jak i smakowe prac. Liczyły się odpowiedni połysk, równomierna cienkość korpusu, harmonia i wyrazistość smaków, ale też sama koncepcja. Laureaci podium – mimo młodego wieku i nie tak długiego stażu pracy – zachwycili jurorów profesjonalnym podejściem i kunsztem wykonania. Paweł Cieszko (Chocolatier Polska), laureat 3. miejsca, został uhonorowany dodatkowym wyróżnieniem za niezwykle świadome podejście do surowca, a to z racji wykorzystania innowacyjnej czekolady Evocao.
Do rąk uczestników i laureatów trafiły nagrody ufundowane przez firmy: Callebaut Polska, Kames, Beskid Chocolate oraz Dom Czekolady Nataszy Kotarskiej. Na miejscu obecna była nasza redaktor naczelna, która jako autorka Bloga Czekolady i promotorka kultury jedzenia czekolady, współorganizowała wydarzenie.
Zobacz filmową relację na z Mistrzostw na Pralinę na YouTube >>> KLIK!
Finaliści (od lewej): Paweł Cieszko (III miejsce oraz wyróżnienie), Krystian Sak (I miejsce), Lesia Moroz (II miejsce), Michał Rutkowski, Krzysztof Wysłucha oraz Marta Orłowska.
Wyniki konkursu:
I miejsce: Krystian Sak (Hotel Warszawa)
II miejsce: Lesia Moroz (Hotel Warszawa)
III miejsce: Paweł Cieszko (Chocolatier Polska)
Wyróżnienie (za szczególne podążanie za trendami i świadomość produktu): Paweł Cieszko.
Gratulacje należą się także pozostałym uczestnikom: Marcie Orłowskiej (Heartmade Sweet), Krzysztofowi Wysłucha (cukiernia Piekarnia Wysłucha), Michałowi Rutkowskiemu.
Praliny Krystiana Sak
Praliny Lesia Moroz
Praliny Paweł Cieszko
Praliny Marta Orłowska
Praliny Krzysztof Wysłucha
Praliny Michał Rutkowski