...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , HACCP online, materiał promocyjny

HACCP – przykazanie producenta żywności

Dane Państwowej Inspekcji Sanitarnej z roku 2011 mogą budzić obawy. Zaledwie 37% zakładów produkcyjnych wdrożyło obowiązkowy system zapewnienia bezpieczeństwa żywności HACCP.

W przypadku dobrych praktyk GHP/GMP jest lepiej, ale nie idealnie - 71%. Czy jest to etyczne w stosunku do konsumentów i firm, które już wdrożyły system lub zasady systemu HACCP? I co ma do tego etyka?

Według tradycyjnych poglądów biznes i etyka wykluczają się wzajemnie, jednak każdy przyzna, że działalność gospodarcza musi być podporządkowana określonym standardom etycznym. Etyka jest po prostu pewnym narzędziem skuteczności w interesach, a moralność leży w interesie firmy, bo: "etyka się opłaca", "sprytnie jest być etycznym", "dobre postępowanie to dobry interes", "uczciwość w biznesie się opłaca".

HACCP w dekalogu
W Polsce obowiązują zasady etyczne oparte na tzw. dekalogu biznesmena, nawiązujące do etyki katolickiej. Jest ich dziesięć, a dwie z nich brzmią następująco:
1.    Nie produkuj niczego, co zagrażałoby życiu i zdrowiu ludzi.
2.    Nie oszukuj nikogo.

   
 

Etyka w produkcji i obrocie żywnością
18 lipca br. w Senacie odbyła się konferencja "Etyka w produkcji i obrocie żywnością".
Wystąpienia prelegentów dotyczyły m.in. roli systemów bezpieczeństwa żywności w kształtowaniu etycznych postaw w sektorze żywnościowym oraz opłacalności etyki. Konferencja zorganizowana została przez senacką Komisję Rolnictwa i Rozwoju Wsi we współpracy z Krajową Izbą Gospodarczą "Przemysł Spożywczy". Wśród  prelegentów była Joanna Terelak-Subramanian (z ramienia KIG PS), która przedstawiła temat systemów bezpieczeństwa żywności w kontekście etyki.

 

 
Systemy bezpieczeństwa żywności w swym założeniu mają za zadanie spowodować codzienną należytą staranność przedsiębiorcy w przestrzeganiu prawa żywnościowego, a także spowodować wewnętrzną samokontrolę przedsiębiorcy.
Obowiązek wdrożenia zasad systemu zapewnienia bezpieczeństwa żywności HACCP oraz zasad dobrych praktyk GHP/GMP wpisuje się w zasadę kodeksu etycznego: "nie produkuj niczego, co zagrażałoby zdrowiu i życiu innego człowieka". Zasada "Nie oszukuj nikogo" znajduje odzwierciedlenie w systemach bezpieczeństwa żywności i rozporządzeniach mówiących o tym, że nie wolno fałszować żywności nawet wtedy, gdy nie zagraża ona bezpośrednio zdrowiu i życiu.


Zafałszowania żywności oraz inne nieetyczne w stosunku do konsumenta zachowania budzą niepokój i dezaprobatę społeczną, zwłaszcza w dobie interaktywnych mediów, gdzie wszyscy bez przeszkód mogą się komunikować i mieć dostęp do informacji. Konsument oczekuje, że informacja podana na produkcie jest możliwa do odczytania (ze względu na wielkość czcionki i jest napisana w języku ojczystym), prawdziwa i wystarczająca do podjęcia właściwego, zgodnego z jego oczekiwaniami zakupu. Niedopuszczalne jest produkowanie z przeterminowanych surowców lub surowców niedopuszczonych do obrotu.


Przykładem takiego surowca była sól wypadowa stosowana zamiast soli spożywczej.  Była ona nielegalnie wprowadzona do obrotu i nieprzeznaczona do produkcji spożywczej, ale znacznie tańsza. Wielu producentów padło ofiarą tego oszustwa. Inna afera na dużą skalę dotyczyła zafałszowania mleka w proszku  melaniną. W tym przypadku też chodziło o zysk. Dodatek melaniny fałszował zawartość białka na korzyść producenta, ale równocześnie stwarzał zagrożenie dla zdrowia i życia.


Edukacja + obiektywne i sensowne kontrole
Upowszechnianie etyki biznesu powinno się odbywać poprzez edukację, dlatego tak ważne jest, aby każdy, kto pracuje w biznesie żywnościowym, przechodził właściwe szkolenia. Prawodawstwo żywnościowe oraz wszelkie poradniki czy kodeksy upowszechniają etykę w produkcji i obrocie żywnością. Opisują, co jest prawidłowe, a co niewłaściwie. Sankcje karne w postaci kar pieniężnych, ograniczenia lub pozbawienia wolności jasno pokazują, co jest sprzeczne z prawem, nieetyczne. Bardzo ważną rolę odgrywa tu system kontroli zewnętrznej, sprawowanej np. przez Sanepid. Z tego względu systemy bezpieczeństwa żywności są narzędziem do stymulowania etycznych zachowań w biznesie żywnościowym. Jednak aby były skuteczne i powszechne, niezbędne są odpowiednie działania ze strony jednostek kontrolnych. Kontrole powinny być obiektywne i opierać się na jasnych zasadach stosowania prawa żywnościowego. Należy również pamiętać, że nadal jeszcze spotykane propozycje "testowania produktów" lub "płatnego doradztwa" przez osoby związane z kontrolą to nic innego jak zakamuflowana forma korupcji. Kontrole powinny uwzględniać możliwość elastycznego stosowania systemu lub zasad systemu HACCP w zależności od wielkości firmy i jej możliwości (np. małe firmy mogą stosować uproszczone systemy HACCP).


W ostatnim czasie, mając na uwadze negatywną kampanię medialną polskiej żywności, Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi powołał Zespół ds. Ochrony Wizerunku Produktów Rolno-Spożywczych. Zadaniem tego Zespołu będzie m.in. natychmiastowe reagowanie w sytuacjach kryzysowych na rynku rolno-spożywczym oraz prowadzenie działań budowania i utrwalania pozytywnego wizerunku polskiej żywności.

* * *
Właściciele piekarni, cukierni, kawiarni coraz częściej zaczynają rozumieć, że etyka na dłuższą metę się opłaca. Działanie z należytą starannością, będące fundamentem prawa żywnościowego, równa się dobry, stabilny biznes, a moralność leży tak naprawdę w interesie firmy, która chce przetrwać na rynku.

Joanna Terelak-Subramanian, HACCP-online

   
 

Mistrz Branży poleca
www.haccp-online.com.pl
to nowoczesna platforma umożliwiająca szkolenia online z zakresu HACCP, GHP, GMP. Są to szkolenia opracowane przez specjalistów z różnych dziedzin i dostosowane w szczególności do specyfiki mikro i małych przedsiębiorstw. Szkolenia online obejmują taki sam zakres materiału jak szkolenia stacjonarne, a certyfikat nie różni się od tradycyjnego i jest tak samo honorowany.

Platforma www.haccp-online.com.pl posiada rekomendację Krajowej Izby Gospodarczej – Przemysł Spożywczy.

 

 

 

Bieżące wydanie czasopisma

W czym tkwi fenomen bento cake? Co zagraża dziś najmocniej lodziarniom rzemieślniczym? Jakie nowinki pojawiły się na tegorocznych targach Sigep?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać



     

    Drodzy Czytelnicy, wszystkie materiały na portalu Mistrz Branży są darmowe. Wspieramy tym rzemiosło, bo jest dla nas najważniejsze. Jeśli możecie, wspomóżcie również nasze dzieło wykupując prenumeratę lub przekazując cegiełkę na funkcjonowanie i rozwój. Z góry dziękujemy.

    wspieraj twórczość Mistrza Branży wspieraj twórczość Mistrza Branży
     


    Przejrzyj numer online lub pobierz PDF >>

    Drukowany numer dostępny w prenumeracie >>

    żytni IG niski indeks

    oprogramowanie dla piekarni

    Wypieki wegańskie puratos

    Lody MEC3

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji