...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Kandy, materiał promocyjny

Jak uzyskać krem idealny

Każdy cukiernik wysoko ceni sobie receptury oraz składniki, które pozwalają na efektywne, a zarazem szybkie przygotowanie deserów. Znalezienie złotego środka w postaci optymalizacji kosztów produkcji i zadowolenia klienta to nie lada wyzwanie.

W tym artykule podpowiem, jak za pomocą nadzień Lauretta można stworzyć bardzo smaczny oraz stosunkowo niedrogi deser.

Czas to pieniądz. Stare przysłowie jest dziś szczególnie aktualne, zwłaszcza w branży cukierniczej, gdzie liczą się przede wszystkim koszty oraz szybkość przygotowania. Sam jestem cukiernikiem i z dotychczasowego 17-letniego doświadczenia zawodowego wiem, że w wielu cukierniach nie ma czasu na skomplikowane przepisy. Od jakiegoś czasu w swojej pracy korzystam z termostabilnych nadzień Lauretta firmy Kandy. Zacząłem trochę eksperymentować i mieszać kremowe oraz owocowe nadzienia z często używanymi śmietanami roślinnymi. Okazało się, że Lauretta doskonale sprawdza się jako baza do kremów, które potem można wykorzystać w różnego rodzaju deserach, ciastach czy ciastkach. Po wyjęciu z opakowania nadzienie jest od razu gotowe do użycia – to także duża oszczędność czasu.

 

Przepis na sukces
Jeszcze w szkole uczono mnie, jak ważna jest dbałość o szczegóły, dlatego do każdego produktu podchodzę z taką samą uwagą i skrupulatnością. Jestem przekonany, że idea, którą kieruję się w pracy zawodowej, czyli łączenie wysokiej jakości wyrobów o wyróżniających się smakach i przystępnych cenach, powtarzalność oraz dążenie do krótkiego czasu produkcji, gwarantuje sukces.

Aby urozmaicić bazę smakową w ciastach czy tortach, często szukamy tanich produktów albo zamienników. Nie zawsze jednak niska cena idzie w parze z dobrą jakością. Zazwyczaj jest wręcz odwrotnie.
W mojej cukierni nowoczesne produkty łączymy ze smakiem dawnych lat. Proste i nieskomplikowane smakowo ciasta zawsze się udają. Sprawdzonym pomysłem na wykorzystanie owocowych nadzień Lauretta jest mieszanie ich z bazą śmietanową. Łącząc podstawową bazę śmietany (70 dag śmietany roślinnej słodkiej i 30 dag śmietany 36% zwierzęcej, bez dosładzania) z dodatkiem 20 dag nadzienia wiśniowego 50% Lauretta, uzyskujemy stabilną, delikatną masę o kremowej konsystencji. Taki zabieg znacznie ułatwia pracę, a także automatycznie poszerza wachlarz smaków, jaki można stworzyć, ponieważ oferta nadzień firmy Kandy jest bardzo zróżnicowana (ponad 20 smaków).

 

   
 

Zalety wykorzystania nadzień Lauretta jako bazy do kremów:
• oszczędność czasu i pieniędzy,
uzyskanie stabilnej, delikatnej masy o kremowej konsystencji,
stuprocentowa powtarzalność,
bezpieczeństwo,
szeroka paleta smaków.

Jak uzyskać krem o świetnej konsystencji? Wymieszać:
70 dag śmietany roślinnej słodkiej
30 dag śmietany 36% zwierzęcej, bez dosładzania
20 dag dowolnego nadzienia Kandy Lauretta

To tylko przykładowy przepis, możliwości jest wiele!

 

 

Mieszając bazę śmietanową z Laurettą, od razu zauważymy, że krem który uzyskujemy, jest odpowiednio napowietrzony. Na przykład nadzienie waniliowe z powodzeniem można wykorzystać w ciastkach typu kremówka, rurki czy karpatka.
Pracowałem w wielu firmach i wiem, że rzadko odpowiednio przegotowuje się wodę dodawaną do sproszkowanych nadzień. Korzystając z mieszanki śmietany z nadzieniem Lauretta, mamy pewność, że obydwa produkty są bezpieczne w użyciu. Ta sama sytuacja dotyczy stabilizatorów do śmietan. Ostatnio zacząłem pracować nad nowymi deserami. Jeden z nich szczególnie smakował klientom: w pucharku połączyłem krem waniliowy (baza śmietanowa i nadzienie waniliowe Lauretta), nadzienie malinowe Lauretta z dodatkiem tabasco, krem śmietanowo-czekoladowy i galaretkę agrestową Lauretta. W ten sposób powstał szybki, niedrogi i zaskakująco smaczny deser.

Najważniejsze cechy nadzień Lauretta to powtarzalność i delikatność. Te dwie rzeczy oraz szeroka paleta smaków sprawiają, że chętnie korzystam z produktów firmy Kandy, tworząc nowe wyroby dla swoich klientów. Jedynym ograniczeniem jest wyobraźnia.

Jakub Kardas, cukiernik czeladnik


Bieżące wydanie czasopisma

Poznaj sezonowe trendy tortowe oraz receptury lodziarskie finalistów Gelato Poland, przekonaj się jak ważne jest śniadanie w piekarni...

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji