Już ponad 90% Polaków ma niedobory witaminy D – alarmują lekarze. W przemyśle spożywczym rośnie pula produktów spożywczych wzbogaconych w tę witaminę. W USA są to mleko i jogurt, płatki śniadaniowe, sok pomarańczowy oraz margaryna. W Europie wzbogaca się margarynę i płatki śniadaniowe. A co z pieczywem?
Podobne artykuły
Nowe warianty pieczywa ProBody odpowiedzią na potrzeby różnych grup konsumentówProzdrowotne właściwości chleba na kwasie piekarskimNowe stawki VAT. 5% na pieczywoWitamina D należy do witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Termin ten odnosi się do witaminy D1 (kalcyferol), witaminy D2 (ergokalcyferol) i witaminy D3 (cholekalcyferol). Aż 90% tej witaminy obecnej w organizmie jest dostarczane z zewnątrz. Cholekalcyferol jest syntetyzowany w skórze lub pozyskiwany z pożywienia (głównie ryby morskie, tran). Natomiast ergokalcyferol powstaje z ergosterolu występującego w drożdżach i grzybach kapeluszowych.
Według szacunków niedobór witaminy D dotyczy ponad 50% populacji na świecie, w Polsce ten problem dotyka ponad 90% populacji (!). Jakie są skutki braku jednej z najważniejszych witamin? Wiadomo, że niedostateczna jej ilość przyczynia się do krzywicy u dzieci i osteoporozy u osób starszych, ale na tym nie koniec. Jej brak zwiększa ryzyko chorób układu krążenia, cukrzycy, chorób zapalnych, autoimmunologicznych oraz nowotworów: piersi, prostaty, jelita grubego.
W 2012 r. zostały zaktualizowane normy1 zapotrzebowania na składniki odżywcze dla ludności Polski. Dla niemowląt i dzieci zalecany jest poziom 5 µg witaminy D, dla młodzieży i dorosłych w wieku do 50-60 lat – 10 µg, a powyżej 66 lat – 15 µg witaminy D.
1 Normy żywienia dla populacji polskiej – nowelizacja, pod redakcją prof. dr. hab. med. Mirosława Jarosza, IŻŻ, 2012 r.
Nowe drożdże – nowa żywność
Jak powstają drożdże o większej zawartości witaminy D? Jest to proces w 100% naturalny. Drożdże piekarskie (Saccharomyces cerevisiae) są poddawane działaniu światła ultrafioletowego w celu przekształcenia ergosterolu w witaminę D2 (ergokalcyferol). Zawartość witaminy D2 w koncentracie drożdżowym waha się w przedziale 1 800 000-3 500 000 IU witaminy D/100 g (450-875 µg/g). W efekcie powstaje produkt w postaci sypkich granulek o jasnobrązowej barwie.
12 grudnia 2013 r. w Opinii naukowej dotyczącej bezpieczeństwa stosowania drożdży piekarskich poddanych promieniowaniu UV Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) uznał, że poddane promieniowaniu UV drożdże piekarskie o zwiększonej zawartości witaminy D2 są bezpieczne w warunkach stosowania zgodnych z przeznaczeniem. Natomiast 24 czerwca 2014 r. została wydana Decyzja Komisji zezwalająca na wprowadzenie do obrotu drożdży piekarskich poddanych promieniowaniu UV (Saccharomyces cerevisiae) jako nowego składnika żywności, zgodnie z Rozporządzeniem (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady.
Przypominamy, że nową żywnością są składniki, które dotychczas nie były w znacznym stopniu spożywane w krajach Unii Europejskiej przed dniem 15 maja 1997 r. Podana data jest datą umowną – datą wejścia w życie Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady nr 258/97 regulującego kwestie nowej żywności. Aby nowa żywność znalazła się na rynku, musi przejść skomplikowaną i niekiedy długotrwałą procedurę oceny bezpieczeństwa zgodnie z warunkami określonymi w rozporządzeniu.
Tylko wydanie decyzji Komisji Europejskiej zezwalającej na wprowadzenie do obrotu konkretnego produktu bądź składnika upoważnia przedsiębiorcę do sprzedaży nowej żywności lub nowego składnika żywności we Wspólnocie. Drożdże piekarskie poddane promieniowaniu UV pozytywnie przeszły taką procedurę, zostały uznane za bezpieczne i mogą zostać wprowadzone do obrotu w Unii jako nowy składnik żywności do wzbogacania produktów spożywczych w witaminę D2.
Dopuszczalne zastosowanie drożdży piekarskich poddawanych promieniowaniu UV |
Pieczywo wzbogacone w witaminę D
Pieczywo z dodatkiem drożdży o zwiększonej zawartości witaminy D2 nie będzie już zwykłym pieczywem, ale pieczywem wzbogaconym. Wzbogacanie żywności to dodatek jednego lub kilku składników odżywczych do środków spożywczych, bez względu na to, czy naturalnie wstępują w środku, czy nie, w celu zapobiegania, korygowania niedoborów jednego lub więcej składników odżywczych w całych populacjach lub określonych grupach ludności.
W zakresie wzbogacania żywności obowiązuje Rozporządzenie (WE) nr 1925/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 20 grudnia 2006 r. w sprawie dodawania do żywności witamin i składników mineralnych oraz niektórych innych substancji. Zgodnie z nim można wzbogacać zarówno w witaminę D3 (cholekalcyferol), jak i D2 (ergokalcyferol).
Pieczywo wzbogacone w witaminę D w sprzedaży
Przed wprowadzeniem do obrotu żywności wzbogaconej należy złożyć powiadomienie w Głównym Inspektoracie Sanitarnym (GIS) oraz pamiętać o właściwym opracowaniu etykiety. Ponadto drożdże piekarskie poddane promieniowaniu UV muszą być oznaczane na etykiecie pieczywa je zawierającego jako „drożdże z witaminą D” lub „drożdże z witaminą D2”. Obowiązkowo na takich produktach musi być podana wartość odżywcza.
Od 13 grudnia 2014 r. będzie nas obowiązywać tabela wartości odżywczej określona w Rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1169/2011 z dnia 25 listopada 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności. Informacja o wartości odżywczej musi zawierać: wartość energetyczną oraz ilość tłuszczu, kwasów tłuszczowych nasyconych, węglowodanów, cukrów, białka oraz soli w przeliczeniu na 100 g. Dodatkowo informacje te mogą być podane w przeliczeniu na porcję produktu, pod warunkiem że na etykiecie będzie opisana wielkość porcji i podana informacja, ile porcji zawiera opakowanie produktu. Poza wymienionymi elementami wartości odżywczej w tabeli należy podać zawartość witaminy D, którą dodatkowo trzeba wyrazić jako procentową zawartość realizacji referencyjnych wartości spożycia (RWS). Jeśli 100 g pieczywa zawiera 5 µg witaminy D – wartość ta pokrywa 100% RWS.
Należy pamiętać, że żywności nie możemy przypisywać właściwości leczniczych lub zapobiegania chorobom, ale zapewnienie spożycia z dietą odpowiedniej ilości witaminy D będzie miało wpływ na zmniejszanie ryzyka występowania chorób, tj. osteoporoza, depresja, niektóre nowotwory.
Ile witaminy D jest w drożdżach? (na przykładzie drożdży piekarskich Vita D firmy Lallemand)
Drożdże o zwiększonej zawartości witaminy D to szansa na rozszerzenie asortymentu polskich piekarni o pieczywo, które efektywnie uzupełni dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę w diecie. Firma Lallemand, wychodząc naprzeciw potrzebom współczesnych konsumentów, szukających składników naturalnych i bogatych w witaminę D, zaproponowała Drożdże piekarskie Vita D.
Produkt ten w naturalny sposób wzbogaca wyroby piekarskie w witaminę D. Bez względu na rodzaj zastosowanych drożdży (Vita D świeże mleczko drożdżowe, Vita D świeże drożdże prasowane, Vita D drożdże instant) wyższa zawartość witaminy D w gotowym asortymencie utrzymuje się na podobnym poziomie nawet do 14 dni (co prezentuje poniższa tabelka). Co istotne, drożdże Vita D zachowują wszystkie swoje właściwości w procesie rozrostu/garowania ciasta.
Wyrób gotowy |
Rodzaj drożdży |
Zawartość witaminy D w pieczywie – po 4 dniach przechowywania w temp. pokojowej |
Zawartość witaminy D w pieczywie – po 14 dniach przechowywania w temp. Pokojowej |
Biały chleb |
na regularnym mleczku drożdżowym |
<0,5 |
<0,5 |
na aktywnym mleczku drożdżowym o zwiększonej zawartości witaminy D (36,1 mcg/100 g) |
35,25 |
34 |
|
na nieaktywnych drożdżach suchych o zwiększonej zawartości witaminy D (20 mcg/100 g) |
<21,12 |
21,72 |
|
Chleb pełnoziarnisty |
na regularnym mleczku drożdżowym |
20 |
<20 |
na aktywnym mleczku drożdżowym o zwiększonej zawartości witaminy D (20 mcg/100 g) |
19,975 |
20,575 |
|
na nieaktywnych drożdżach suchych o zwiększonej zawartości witaminy D (20 mcg/100 g) |
19,575 |
18,9 |
Tabela. 1. Bez względu na rodzaj zastosowanych drożdży (Vita D świeże mleczko drożdżowe, Vita D świeże drożdże prasowane, Vita D drożdże instant) wyższa zawartość witaminy D w gotowym asortymencie utrzymuje się na podobnym poziomie nawet do 14 dni
Wioletta Bogusz-Kaliś, specjalista ds. bezpieczeństwa żywności