...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja MW, materiał promocyjny

Jufeba - specjalista nie tylko od pączków

Karnawał dopiero za parę miesięcy, a my już piszemy o pączkach?! To nie przypadek. Każdy, kto liczy się z konkurencją, musi zawczasu kalkulować, co kupić, żeby przed tłustym czwartkiem wyrobić się z produkcją, wszak popyt będzie o g r o m n y. Eksperci spodziewają się, że Polacy w tym dniu zjedzą 100 milionów pączków!

     
 

Artykuł pochodzi z grudniowego wydania magazynu Mistrz Branży

 

Zamów numery archiwalne w wersji PDF: prenumerata@MistrzBranzy.pl

 

 

Kiedy w końcu trafimy na urządzenie, które spełnia nasze oczekiwania w 100%, możemy sobie wyrzucać: „trzeba było się wcześniej zdecydować”. Tak było w przypadku Zdzisława Kozielskiego z Jastrzębia Zdroju, który zakupił automatyczny smażalnik przelotowy firmy Jufeba. Smażalnik produkuje dziennie od 3-4 tysięcy pączków, łatwo i bezstresowo.
– Jakościowo i ilościowo jest lepiej. Aż trudno wracać myślami do okresu „gorącej pracy”, kiedy podobna ilość powstawała w zwykłych smażalnikach o wydajności 60 pączków na jedno smażenie – wspomina śląski przedsiębiorca. „Gorąca praca”, na szczęście, już za nim. Co prawda, smażalnik nie pracuje tak intensywnie przez cały czas jak przed tłustym czwartkiem, ale to nie oznacza, że przydaje się wyłącznie w karnawale.

Jak przyznaje Zdzisław Kozielski, dzięki przelotowemu smażalnikowi znacznie poprawiła się jakość oferowanych pączków. Ale nie bez znaczenia jest ten krągły kształt z charakterystyczną równiutką obwódką. Nie wiedzieć czemu, akurat ten jasny pasek działa podświadomie na konsumenta i sprawia, że trudno mu się oprzeć pokusie. Pączki to nie jedyny asortyment, który można wysmażyć w opisywanym urządzeniu. Modułowa budowa smażalników Jufeba pozwala bowiem na szybkie przejście z produkcji pączków na ciastka szprycowane. Stacja szprycująca jezdna jest dokowana bezpośrednio do wanny. Różnorodność głowic formujących pozwala na dozowanie: oponek, kulek pączkowych, gniazd wiedeńskich i donatów w różnej wielkości. Wyroby cukiernicze z ciasta gofrowego, sprzedawane na sztuki lub na wagę, cieszą się popularnością nie tylko w okresie od Trzech Króli do Środy Popielcowej.

Na czym jeszcze polega fenomen smażalnika niemieckiej marki Jufeba i jak zdaje egzamin podczas wzmożonej produkcji? Przekonamy się w dalszej części.

Smażenie równe, delikatne i oszczędne

  


Stacja smażenia na mniejszą skalę


Oprócz dużych przelotowych smażalników firma Jufeba oferuje mniejsze automatyczne lub półautomatyczne smażalniki. Wanna olejowa mieści od 36 do 60 szt., smażenie i obracanie odbywa się automatycznie. Modele te wyposażone są w przykrywę wanny pozwalającą na szybsze rozgrzanie tłuszczu, które oszczędza energię. Temperatura sterowana jest elektronicznie. Załadunek odbywa się na aparatach wrzutowych, na których garowane są paczki.

Ciekawą opcją wykorzystania mniejszych smażalników jest możliwość połączenia 2 stacji smażenia jedną stacją odbiorczą pośrodku. System przekłada się na wygodę pracy osoby obsługującej oraz na efektywność. Ogrzewanie wanny posiada precyzyjny czujnik temperatury. Mniejsze stacje smażenia mogą być w wersji z garownią umieszczoną pod smażalnikiem lub bez garowni.

  

Jak przystało na w pełni zautomatyzowany smażalnik, pączki trafiają do wanny bez udziału pracownika, bezpośrednio z płócien garowniczych w systemie taktów. Równym rzędem (po 6, 8 i 10 szt. w zależności od modelu) przesuwają się w stronę obrotnic (3 szt.), które delikatnie przejmują cały rząd pączków, zanurzając się w tłuszczu tylko na czas obracania. Dzięki temu stacje nie nagrzewają się, co wydłuża ich żywotność i pozwala zaoszczędzić na energii elektrycznej. Czas smażenia w tłuszczu można ustawić indywidualnie, jednak najczęściej jest to ok. 6 minut. Odległość między wywrotnicami jest regulowana, dlatego można dowolnie ustalać moment, w którym pączki mają być przewrócone. Jeśli jedna z obrotnic jest niepotrzebna, może być wyłączona bez użycia narzędzi. Dla cukierników, którzy wytwarzają pączki znacznie większe od tradycyjnych, ważna będzie opcja bezproblemowego dopasowania rozstawu prętów na etapie produkcji.  

  


Smażalnik Jufeba – fakty


pełna automatyzacja smażenia, obracania, nadziewania i wykładania
modułowa budowa pozwala na szybką zmianę produkcji (z pączków na ciastka szprycowane); moduły jezdne są dokowane
do głównego urządzenia, innowacyjny system grzewczy chroni przed przegrzewaniem się tłuszczu i szybkim jego zużywaniem,
zintegrowany system automatycznego uzupełniania tłuszczu,
specjalny filtr oczyszczający tłuszcz każdorazowo po użyciu,
łatwe czyszczenie i serwisowanie!

  

Wszystkie usmażone pączki automatycznie przechodzą przez taśmę ażurową (gdzie skapują resztki tłuszczu), a następnie trafiają do stacji nadziewania. Jest to odrębny moduł, który po otrzymaniu sygnału przez czujnik optyczny automatycznie dawkuje dowolny rodzaj nadzienia. W modelu smażalnika UFD 8L nadziewarka nadziewa jednocześnie cały rząd pączków, a więc 8 szt., co znacznie przyspiesza pracę. Dla zwolenników pączka posypanego cukrem idealnie nadaje się prosty, ale praktyczny stolik jezdny z rondlem samoobracającym się. Tutaj pączek obrasta w cukrową pierzynkę. Do cukru polecamy dodać cynamon.

Kierunek przebiegu produkcji: od lewej do prawej strony, czy też odwrotnie, jest do ustalenia na etapie dopasowywania urządzenia do potrzeb producenta.

Dłuższe (u)życie tłuszczu

Grzałki elektryczne rozmieszczone na całej powierzchni wanny mają optymalnie dobraną moc na swojej górnej powierzchni, tak by nie dopuścić do przegrzania tłuszczu. Innowacyjne rozwiązanie chłodnej strefy pod grzałkami, w której zbiera się osad, skutecznie przeciwdziała szybszemu zużyciu się tłuszczu. Wiadomo, że resztki mąki (osad), które spalają się podczas smażenia, tworzą szkodliwe dioksyny, dlatego najlepiej „utrzymać” je pod grzałkami. W ten sposób firma Jufeba zadbała, by ten „detal” nie psuł ani smaku pączka, ani też nie nadwyrężał portfela cukiernika.

Po skończonym dniu pracy smażalnik trzeba wyczyścić. Nie bez znaczenia jest dostęp do dna wanny – w przypadku smażalników Jufeba jednym ruchem można podnieść cały mechanizm transportujący z wywrotnicami. Pod wanną smażalnika znajduje się wysuwana szuflada wraz z filtrem, który podczas automatycznego codziennego oczyszczania zbiera wszelkie zanieczyszczenia łatwe do usunięcia. Automatyczne uzupełnianie oleju, będące w standardzie wyposażenia smażalnika, jest szczególnie ważne przy ciągłej pracy urządzenia. Olej z bieżącego smażenia przechodzi przez filtr do zbiornika, skąd jest transportowany z powrotem do wanny, tak by wymagany poziom był zawsze zachowany.

Zdzisław Kozielski jest bardzo zadowolony z systemu filtrowania, który wydłuża żywotność tłuszczu. W mniejszych smażalnikach bez opcji codziennego filtrowania olej musiał być wymieniany bardzo często, teraz najczęściej rozpoczyna dzień od uzupełniania poziomu tłuszczu. Oczywiście ryzyko poparzeń jest zminimalizowane, ponieważ pracownik praktycznie nie ma styczności z tłuszczem. Dodatkowym atutem smażalnika jest precyzyjny czujnik umożliwiający regulację temperatury
z dokładnością 1°C.

Pamiętaj o serwisie

  


Pączki nie tylko w karnawale…


Kiedyś cukiernie w swojej ofercie miały jedynie pączki w lukrze i posypane pudrem. Dziś pączkowa oferta jest do wyboru, do koloru: z orzechami, czekoladą, marmoladą czy  adwokatem, możemy kupić superwielkie pączki z kremem, bitą śmietaną czy jagodami itd.

  

Smażalniki przelotowe produkują od 780 szt. do 2800 szt./h i poddane są działaniu wysokich temperatur. Podczas tak intensywnej eksploatacji jakość materiałów, z których wykonany jest smażalnik, musi posiadać najwyższe standardy. Wysokogatunkowa stal nierdzewna podnosi koszt, ale bezpieczeństwo oraz brak częstych ingerencji serwisowych, a w końcu opłacalność inwestycji jest zasadniczym aspektem, szczególnie jeśli urządzenie pracuje w trybie ciągłym. Kupując smażalnik przelotowy, należy zwrócić uwagę na serwis – tylko firmy handlowe ze sprawdzonym serwisem pozwalają na zachowanie ciągłości produkcyjnej w najtrudniejszych momentach.  

Przedstawicielem marki JUFEBA na rynku polskim jest firma GETH z Krakowa. www.geth.pl

opracowano na podstawie materiałów firmy GETH

Bieżące wydanie czasopisma

W czym tkwi fenomen bento cake? Co zagraża dziś najmocniej lodziarniom rzemieślniczym? Jakie nowinki pojawiły się na tegorocznych targach Sigep?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać



     

    Drodzy Czytelnicy, wszystkie materiały na portalu Mistrz Branży są darmowe. Wspieramy tym rzemiosło, bo jest dla nas najważniejsze. Jeśli możecie, wspomóżcie również nasze dzieło wykupując prenumeratę lub przekazując cegiełkę na funkcjonowanie i rozwój. Z góry dziękujemy.

    wspieraj twórczość Mistrza Branży wspieraj twórczość Mistrza Branży
     


    Przejrzyj numer online lub pobierz PDF >>

    Drukowany numer dostępny w prenumeracie >>

    żytni IG niski indeks

    oprogramowanie dla piekarni

    Wypieki wegańskie puratos

    Lody MEC3

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji