...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja PS

Kawiarniana oaza w centrum Wrocławia

Nie jest to typowa kawiarnia, w której można się spotkać na rozmowę i kawę, ale przestrzeń relaksu i oaza spokoju. Pomysłodawczynią projektu jest Magdalena Filcek – architekt wnętrz, pilot balonowy, wizjonerka pełna pasji, która od wielu lat konsekwentnie realizuje swoje pomysły.

Każdy jej projekt był zaskakujący, oryginalny, każdy doceniony. Kawiarenka Snu to projekt, który również wyprzedza istniejące standardy, a jej celem jest odzyskiwanie utraconej przez człowieka energii. Zainteresowani?

Nie wypijemy w tym miejscu nic prócz soku z brzozy, mimo to zregenerujemy siły, poprawimy efektywność w pracy, odzyskamy energię. Wszystko zabrzmi jeszcze bardziej enigmatycznie, jeśli dodam, że uzyskamy to dzięki systemowi opartemu na integracji sensorycznej. Czymże jest ten tajemniczy projekt?
Magdalena Filcek: Jest on odpowiedzią na problemy z regeneracją organizmu, na brak dostatecznego relaksu i poczucia bezpieczeństwa, pozwalającego na zaśnięcie. Chciałam zapewnić komfortowe warunki na drzemkę. Nie można żyć w ciągłym stresie i pośpiechu, ponieważ ani ciało, ani umysł nie są w stanie długo przebywać w stanie tak podwyższonej aktywności. Niezbędny jest odpoczynek. Niestety nie umiemy go sobie zapewnić.
Mamy problem z odpoczywaniem. Dlatego też trudno jest nam przestać myśleć o zmartwieniach, które przepływają przez nasze umysły. Drzemka w ciągu dnia pomaga w uzyskaniu świeżego oglądu sprawy, nabraniu dystansu i podjęciu najtrafniejszych decyzji w danym momencie. Drzemka w chustach Vinci Power Nap® odświeża umysł, redukuje liczbę popełnianych błędów, pobudza kreatywność. Odświeżony umysł chętniej podejmie się nowych wyzwań, zwiększą się energia i czujność. Regularnie zażywana drzemka redukuje poziom stresu, obniża ryzyko zawału serca.



Dlaczego właśnie Power Nap? 20 minut naprawdę wystarczy na regenerację?
Power Nap, według badań NASA, to 20-minutowa regeneracyjna drzemka pozwalająca na restart umysłu i ciała. O jej zaletach  pisze się w dzisiejszych czasach praktycznie wszędzie. 20 minut jest tu kluczowe, nie 30. Badania przeprowadzone przez NASA w 1995 roku wykazują, że piloci, którzy ucinali sobie Power Nap, mieli szybszy czas reakcji w porównaniu do pilotów, którzy nie spali w ciągu dnia. Obserwacja ponad 23 tysięcy Greków pokazała, że osoby, które spały w ciągu dnia średnio 20 minut przynajmniej 3 razy w tygodniu, zmniejszały ryzyko śmierci spowodowane zaburzeniami pracy serca o 37%.
Power Nap przynosi odświeżenie, dodaje energii, polepsza samopoczucie, zwiększa koncentrację, chroni przed sennością. Regularne drzemanie obniża poziom kortyzolu (hormon stresu), przyczynia się do obniżenia ciśnienia krwi. Leonardo da Vinci, Tesla, Einstein, Bonaparte... Każdy z nich na co dzień regenerował się dzięki Power Nap. Chciałam wykorzystać ich techniki.



Co w kawiarence sprzyja w zasypianiu?
Wnętrze, które zaprojektowałam, charakteryzuje się miękką trawą pod stopami, prawdziwymi brzozami, zapachem lasu, lnianymi oddychającymi chustami, subtelnym półmrokiem. W „Kawiarence Snu” uspokaja zarówno zielony kolor, czysty tlen, jak i delikatna muzyka specjalnie skomponowana przez wrocławskiego kompozytora, współgrająca z odgłosami lasu.
Powietrze w Kawiarence Snu jest oczyszczone, nawilżone, zjonizowane i natlenione. Dzięki tym zabiegom oddziałuję na zmysły: na dotyk, węch, wzrok, słuch, zapach. Dzięki delikatnemu kołysaniu chust wzdłuż ciała oddziałuję również na zmysł równowagi. Wszystko to kojarzy się z uczuciem błogości, bliskości, przytulenia. To koi i uspokaja, zasypiamy, ładujemy w ten sposób nasze wewnętrzne baterie.



Dla kogo przeznaczone jest to miejsce?
Jest idealnie skomponowane dla każdego, kto czuje się wypalony i zmęczony. Każdy będzie mógł odwiedzić to miejsce. Może ono służyć zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Pracownicy firm, korporacji, wykupujących miesięczne abonamenty, będą mogli zarezerwować sesję on-line. Na stronie vincipowernap.pl można sprawdzać dostępność miejsc.
Proponuję również projektowanie pokoi Vinci Power Nap® w przestrzeniach dużych firm. Posiadanie takiego pokoju gwarantuje możliwość regeneracji pracownikom przez cały dzień, bez wychodzenia z firmy, jest też świetnym miejscem pobudzającym kreatywność. Vinci Power Nap® odizolowany od zgiełku ma wpływ na efektywność pracowników. Tak działa Google czy Nike. Ja pozwoliłam sobie na to na wrocławskim rynku.

To jedyny taki lokal w Polsce. Czy można już stwierdzić, że pomysł się przyjął?
Tak, póki co jest to jedyne takie miejsce, wyprzedza panujące trendy, to pierwszy taki pomysł, nazwijmy to ochrony zdrowia, który oparłam na odzyskiwaniu utraconej przez nas energii. Zebrałam wiele pozytywnych opinii. Zainteresowanie jest duże, ciekawość je napędza. Jestem dobrej myśli.

Dziękuję za rozmowę i życzę powodzenia w imieniu całej redakcji.

Tekst i zdjęcia: Anna Olszewska-Adamowicz


Bieżące wydanie czasopisma

Dlaczego i jak warto fotografować jedzenie? Czy istnieje idealny roślinny zamiennik jaja kurzego? Jaka kawa sprzedaje się najlepiej w cukierni?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji