3 września br. Hotel Ossa (k. Rawy Mazowieckiej) gościł śmietankę polskiego cukiernictwa i piekarstwa podczas konferencji zorganizowanej przez ZT Kruszwica. Powodem spotkania było 5-lecie Akademii Mistrza ‒ inicjatywy, która na dobre wpisała się w branżę i stanowi przykład dobrej praktyki biznesowej.
[img]3555[/img]
Akademia Mistrza to autorski projekt zespołu działu produktów profesjonalnych ZT Kruszwica SA, który już w 2008 r. zdobył pierwsze miejsce w europejskiej edycji konkursu: Bunge Europe Food Excellence Award. Dlatego nikogo nie dziwi, że wtorkową konferencję poprowadzili: Stefan Jakubski, dyrektor handlowy działu produktów profesjonalnych, Katarzyna Noga, kierownik marketingu oraz Katarzyna Ziółkowska, brand manager w dziale marketingu produktów profesjonalnych ZT Kruszwica SA.
[img]3565[/img]
[img]3552[/img]
Podczas ponadgodzinnego spotkania pomysłodawcy nie tylko przypomnieli początki i idee Akademii Mistrza, ale również określili cele na kolejne lata.
5 lat Akademii dla branży
Akademia Mistrza to inicjatywa, która na zawsze będzie się kojarzyć z mistrzami cukiernictwa: Mieczysławem Chojnowskim, Jackiem Ziębą, Igą Sarzyńską, Martą Truskolawską, Wiesławem Kucią, Pawłem Małeckim oraz trenerami Jarosławem Ropiejko i Dariuszem Dyoniziakiem. Została powołana przez ZT Kruszwica, żeby przeciwdziałać negatywnym zjawiskom w branży, które nasiliły się w ostatnim dziesięcioleciu i które osłabiły branżę od środka i od zewnątrz, jak emigracja pracowników, rozwój hipermarketów i dyskontów, podwyżki cen surowców. 5 lat temu Akademia Mistrza postawiła sobie za cel rozwój branży cukierniczo-piekarskiej, realizowany poprzez:
- doskonalenie umiejętności cukierniczych,
- pielęgnowanie mistrzowskich tradycji,
- prezentowanie światowych trendów,
- propagowanie zawodu cukiernika wśród młodych ludzi
- podnoszenie standardów jakościowych prowadzonego biznesu.
W ramach programu organizowane są warsztaty cukiernicze, szkolenia biznesowe oraz warsztaty rozwoju osobistego. Od 2008 r. w projekcie uczestniczyło łącznie ok. 1000 osób.
Warto dodać, że w 2011 r. Forum Odpowiedzialnego Biznesu uznało Akademię Mistrza za doskonały przykład praktyki biznesowej w obszarze zaangażowania i rozwoju społeczności lokalnych w kategorii "edukacja dorosłych".
Wraz ze zmieniającym się rynkiem, wraz ze zmieniającej się sytuacją pokazano również, w jakim kierunku będzie zmierzać Akademia Mistrza i jak będzie się dostosowywała do potrzeb cukierników i piekarzy.
Przyszłość - wyzwania i rozwiązania, czyli Akademia Mistrza w kolejnych latach
W drugiej części konferencji organizatorzy przedstawili bardzo ambitne plany rozwoju Akademii. Przede wszystkim ma powstać internetowa platforma wiedzy branżowej jako źródło inspiracji oraz łatwy sposób dostarczania wiedzy cukierniczej dla szerokiej grupy odbiorców. To tutaj wszyscy zainteresowani, zarówno doświadczeni, jak i uczniowie, znajdą materiały szkoleniowe, artykuły merytoryczne oraz filmy instruktażowe.
Dostosowując się do potrzeb przedsiębiorców, będą organizowane spotkania branżowe "po godzinach". Jak zapowiadają organizatorzy, będą to lokalne, 3-godzinne spotkania o tematyce biznesowej, nawiązujące do aktualnych problemów i zagadnień związanych z biznesem cukierniczym i piekarskim. Spotkania będą prowadzone przez ekspertów z branży.
Dużym zainteresowaniem spotkał się pomysł organizowania spotkań z udziałem zagranicznych mistrzów.
Przed Akademią Mistrza postawiono jeszcze jeden cel, mający poprawić umiejętności zarządzania w formie kompleksowe przygotowanie do zarządzania biznesu cukierniczego i piekarskiego. Jest to projekt skierowany przede wszystkim do sukcesorów czy osób, które planują zarządzać cukiernią bądź piekarnią, który zakłada 1-roczny cykl szkoleń w zakresie zarządzania.
***
Na konferencję przyjechało wielu cukierników i piekarzy z całej Polski, co świadczy o sile i znaczeniu Akademii Mistrza.
[img]3549[/img]
[img]3554[/img]
[img]3557[/img]
[img]3556[/img]
Na przerwie kawowej po konferencji można było spotkać takie znakomitości!
[img]3558[/img]
[img]3559[/img]
[img]3560[/img]
[img]3561[/img]
[img]3562[/img]
[img]3563[/img]
[img]3564[/img]