autorzy: Magdalena Niewęgłowska, Mariola Zabielska, uczennice kl. I ZSZ cukiernik, nauczyciel: Anna Matysiak
szkoła: Specjalny Ośrodek Szkolno-Wychowawczy im. Zofii Sękowskiej w Radzyniu Podlaskim
RECEPTURA
Składniki
350 g mąki pszennej
100 g wiórków kokosowych
200 g margaryny
3 żółtka
2 łyżki śmietany 18%
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier wanilinowy
Do dekoracji: dżem brzoskwiniowy, kolorowa posypka, rodzynki, żurawina.
Wykonanie
Składniki ciasta zagniatamy i schładzamy przez ok. 30 min. Małymi porcjami ciasta wyklejamy foremki na babeczki i pieczemy na złoty kolor. Z części ciasta robimy kabłączki.
Wypełnienie
250 ml śmietanki 30%
1 łyżka cukru pudru
1 łyżka żelatyny rozpuszczona w 1/3 szkl. wrzątku
Śmietankę z cukrem pudrem ubijamy mikserem i dodajemy rozpuszczoną, przestudzoną żelatynę.
Upieczone babeczki napełniamy dżemem i bitą śmietaną. Dekorujemy wg własnego gustu i uznania. W część babeczek wkładamy upieczone kabłączki, aby uzyskać koszyczki.
Smacznego!