Lenari to propozycja zupełnie innego konceptu ekspozycji i sprzedaży ciast, pralinek i lodów. Sprawdźmy, czy jest to propozycja dla tych, którzy cenią subtelną elegancję we wnętrzach handlowych.
Artukuł pochodzi z kwietniowego wydania magazynu Mistrz Branży
Zamów numery archiwalne w wersji PDF: prenumerata@MistrzBranzy.pl |
Meble Lenari pasują zarówno do nowoczesnych, przestronnych wnętrz, jak i do tych mniejszych o klasycznym charakterze. Szeroka gama materiałów, kolorów i faktur frontowych paneli, jak również możliwość wyboru koloru wykończenia na szybach witryn pozwalają dopasować meble chłodnicze do różnych punktów sprzedaży.
Wszystkie moduły zaprojektowano z niezwykłą dbałością. Każdy detal, każdy kształt, każdą powierzchnię szklaną i wszystkie elementy konstrukcyjne utrzymano w jednym stylu. Dzięki temu w lokalu mogą obok siebie stanąć witryny na ciasta, pralinki i lody. Prosta szyba i minimalizm samej bryłę urządzenia to wyznacznik obecnie panujących trendów, co jednak nie pozbawia tych mebli elegancji i klasy.
Oprócz tak konwencjonalnych miejsc, jak galeria handlowa, witryny z powodzeniem funkcjonowały w przestrzeni galerii sztuki przy Instytucie Wzornictwa Przemysłowego. Lenari trafiło bowiem do finału konkursu Dobry Wzór 2011, reprezentując tym samym najlepiej zaprojektowane produkty w Polsce.
Dobry design to jednak nie tylko aspekty wizualne produktu. Dobry projekt oznacza także optymalizację funkcji użytkowych, uwzględnia ergonomię pracy personelu obsługującego urządzenie oraz efektywne zużycie materiałów. Nie inaczej jest w kolekcji mebli Lenari, której nie brakuje licznych zalet praktycznych, jak np.:
– głębokie półki ekspozycyjne w ladzie cukierniczej Limicola mieszczące tace z ciastami,
– duża widoczność towaru dzięki przemyślanym rozwiązaniom konstrukcyjnym,
– energooszczędne pionowe oświetlenie LED doświetla towar na wszystkich półkach.
Witryna na lody Limosa została z kolei przystosowana do obecnie panującego trendu, czyli ekspozycji lodów w postaci gór lodowych. Można w niej przechowywać dodatkowe pojemniki z lodami pod poziomem ekspozycji widocznym dla klienta. W meblach szyby frontowe podnoszone są na siłownikach, co ułatwia towarowanie lad oraz utrzymanie ich w czystości. Na uwagę zasługują też materiały, z których wyprodukowano urządzenia, chociażby konstrukcja z blachy nierdzewnej, co z pewnością wpłynie na długą żywotność urządzenia.
Piękno pod opieką
Aby przedłużyć żywotność urządzenia, należy przede wszystkim zapoznać się z instrukcją użytkownika i postępować zgodnie z zaleceniami producenta. Na co dzień lady należy przemywać delikatnymi detergentami. Regularnie powinno się sprawdzać, czy poziom hałasu pracującego urządzenia jest w normie, otwory wlotu i wylotu powietrza nie są zastawione lub brudne, nie pozostaje woda w miejscu odpływu (pod wylotem powietrza). Raz w miesiącu powinno się także sprawdzać, czy skraplacz agregatu chłodniczego jest czysty.
opracowano na podstawie materiałów ES System K