...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja PS

MUST HAVE, czyli przybornik sugarcraftera

Sugercrafter bez odpowiedniego zestawu podstawowych narzędzi jest jak artysta malarz bez palety i pędzli. W naszym warsztacie są packi, wałek, nożyk… i jeszcze parę dodatkowych akcesoriów, bez których trudno sobie wyobrazić pracownię prawdziwego sugarcraftera.

Nie ma uniwersalnych rozwiązań, nawet w tak prozaicznym przypadku jak przybornik sugarcraftera. Dlatego podstawowe narzędzia do tworzenia dekoracji w stylu angielskim powinniśmy wybierać pod kątem własnych potrzeb. Szkopuł w tym, że indywidualne potrzeby kształtują się z biegiem czasu i rosnącą liczbą przygotowanych tortów. Zawsze jednak warto minimalizować błędy w doborze niezbędnego "oprzyrządowania" i podpatrzeć warsztat pracy doświadczonego sugarcraftera.
Poniżej prezentuję podstawowy zestaw moich "przydasi", bez którego w ogóle nie zaczynam pracy. Dla lepszego zobrazowania prezentację połączyłam z wykonaniem prostego tortu w stylu angielskim.

 


Masa maślana - obkładanie i wygładzanie
Bez względu na to, czy wybierzemy biszkopt, czy inne ciasto, przekładamy je dowolnym kremem (tort widoczny na zdjęciu przełożyłam kremem Russel), a następnie obkładamy masą maślaną. Tu naszym niezbędnikiem są: obrotowy talerz i specjalne packi, szpatułki. Większą packą nakładamy masę maślaną na całą powierzchnię tortu, a mniejszą ją wyrównujemy. Staramy się uzyskać idealnie gładką powierzchnię. Tak obłożony tort należy schłodzić w chłodziarce minimum godzinę.

FOT. KAROLINA CIESIELSKA



Obkładanie masą cukrową
Gdy nasz tort się chłodzi, przygotowujemy miejsce pracy. Niezbędnikiem do dekorowania przy użyciu masy cukrowej jest mata silikonowa. Masa lukrowa jest dość lepka i lubi sie przyklejać do różnych powierzchni, za wyjątkiem silikonu. To dzięki tej zalecie mata silikonowa świetnie sprawdzi się podczas rozwałkowywania masy - zaoszczędzimy na cukrze pudrze, którego nie będziemy musieli używać do podsypywania masy. Kupując matę, wybierajmy te o gładkiej powierzchni, bez żadnych wypukłych elementów, typu podziałka w centymetrach itp. Wszystkie te wypukłości odcisnęłyby się na lukrze podczas wałkowania.

 

Skoro o wałkowaniu mowa, zainwestujmy w dobry wałek (na pewno nie może być to wałek drewniany). Najlepszym rozwiązaniem jest wałek pokryty silikonem lub plastikowy "dedykowany" sugarcrafterom. Jest dość ciężki, ale dzięki temu wałkowanie staje się prostsze. Ponadto jest idealny do przenoszenia masy cukrowej na tort.

 

Gdy rozwałkowaną masę umieścimy na torcie, należy ją dobrze wygładzić, najlepiej plastikowymi packami o gładkiej powierzchni. Trzymając packę za uchwyt, delikatnie przesuwamy nią po powierzchni całego tortu, wyrównując wszystkie niedoskonałości czy nierówności.

Nadmiar masy cukrowej odetniemy przy pomocy specjalnego plastikowego nożyka. Jest to narzędzie bardzo przydatne również wtedy, gdy chcemy wyciąć drobne elementy, np. paseczek z lukru do ozdoby. Model, który używam, ma dodatkowe wymiennie "ostrza" o różnych kształtach. Dzięki nim można wyciąć falbankę lub stworzyć wzór przypominający pikowanie.


Dekorowanie
Tort obłożony masą to znak, że najwyższa pora zacząć dekorowanie. I w tym momencie nasz warsztat wzbogaca się o kolejne akcesoria. Ponieważ na rynku znajdziemy cały szereg różnych niezbędnych narzędzi, dla ułatwienia podzieliłam je na cztery grupy:

  •  narzędzia do ręcznego modelowania z lukru,

  •  patchworki,

  •  wycinaczki,

  •  formy silikonowe.

Narzędzia do ręcznego modelowania - jakie to mają być narzędzia, to kwestia umowna, dlatego każdy powinien indywidualnie dobrać dla siebie te najlepsze. Na początek polecam najbardziej standardowy zestaw dostępny na rynku, zawierający osiem dwustronnych narzędzi do modelowania.

Znajdziemy tam narzędzie do tworzenia płatków i liści kwiatowych, do nadawania cech postaci z lukru, kształtu wzorów i wiele innych. Dużo też zależy od naszej wyobraźni, bo wcale nie jest powiedziane, że musimy wykorzystywać narzędzie tylko i wyłącznie zgodnie z jego głównym przeznaczeniem.


Patchworki - ich największą zaletą jest wyjątkowa dokładność i szczegółowość. Wycinają kształt i równocześnie wyciskają wzór. Te foremki przeznaczone są do wycinania gotowych dekoracji. Producenci akcesoriów zadbali o wiele różnych wzorów, począwszy od liter, a kończąc na rozmaitych motywach kwiatowych, więc jest w czym wybierać.

Do zdobienia mojego tortu zastosowałam wycinaczkę kwiatową. Przy jej pomocy odcisnęłam wzór na wyciętym pasku masy cukrowej. Dodatkowo użyłam barwnika pudrowego, który uwydatnił motyw i nabrał pięknego wyglądu. Takim paskiem można przyozdobić boki tortu.

Wycinaczki/wykrawaczki - mogą być wykonane z metalu lub plastiku, nie ma to większego znaczenia dla naszej pracy. W sprzedaży są dostępne standardowe wykrawaczki, używane do wykrawania ciastek, oraz wycinaczki na specjalnym tłoczku, sprężynce. Na zdjęciu poniżej widać oba rodzaje wykrawaczek. Jedną z nich użyłam do wykrojenia kwiatów, drugą do listków, którymi następnie udekorowałam powierzchnię tortu.

Oprócz motywów kwiatowych można nabyć przeróżne rodzaje wykrawaczek. Ciekawostką są wykrawaczki literek. Najczęściej są umieszczone na specjalnej listwie z tłoczkiem, dzięki czemu łatwo i szybko uzyskać pożądany kształt liter.

Formy silikonowe - są bardzo wygodne do tworzenia figurek 3D. Jeśli chcemy zrobić coś oryginalnego i nie mamy czasu na ręczne formowanie figurek, takie formy silikonowe będą zbawienne. Wykonane z mięciutkiego silikonu pomogą nam szybko przygotować dekoracje o bardzo szczegółowych kształtach. Rozróżniamy dwa typy foremek z silikonu:

  • do odlania postaci czy "pełnych" kształtów
  • do zrobienia "płaskorzeźby".

Do ozdobienia tortu "poglądowego" użyłam foremki 3d. Przed wypełnieniem masą cukrową wewnętrzne ścianki foremki posmarowałam tłuszczem. Po nałożeniu masy formę umieszczam w zamrażarce na około 5 minut ? dobrze schłodzona i twarda masa łatwiej się wyjmuje z formy. Gotową figurkę układamy na tort.

Od słowa do słowa, przy użyciu niewielu narzędzi, stworzyłam prosty i elegancki tort. Eksperymentując z nowymi akcesoriami, nie tylko zweryfikujemy, co warto używać, czy nam to pasuje, ale z czasem rozbudujemy swój podstawowy zestaw narzędzi. Przy ich wyborze kierujmy się zasadą, aby były to narzędzia z atestem, wykonane z tworzyw dopuszczonych do kontaktu z żywnością.

autor: Karolina Ciesielska, lukrowefantazje.com.pl

Narzędzia użyte przez Karolinę Ciesielską do wykonania tortu są dostępne w sklepie www.pomocnicykuchenni.pl

Bieżące wydanie czasopisma

Czy absolwenci szkół gastronomicznych mają dobry start? Jak wykonać tort na 600 osób w 1-osobowej pracowni? Czy przekształcenie swojej działalności w spółkę dziś się opłaca? Czym różni się szarlotka od jabłecznika?

  • Wykup prenumeratę

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać



    Przejrzyj numer online lub pobierz PDF >>

    Drukowany numer dostępny w prenumeracie >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji