...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Zespół Szkół Ekon-Gastron. w Żywcu, materiał promocyjny

Makowiec Królewski

autor: Andrzej Nowak, Zasadnicza Szkoła Zawodowa nr 3 przy Zespole Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Żywcu
opiekun: mgr Aleksandra Katana-Pietraszko

RECEPTURA

Składniki

Ciasto
1 kostka margaryny
3 szklanki mąki
5 dag drożdży
3 łyżki cukru
5 łyżek kwaśnej śmietany
5 żółtek
1 całe jajko

Masa makowa
2,5 szklanki maku
1 szklanka cukru
3 całe jajka
1 kostka masła
100 g orzechów włoskich
100 g rodzynek



Sposób wykonania

Ciasto
Przesianą mąkę wsypać na miskę, dodać cukier i roztopioną margarynę, wymieszać dokładnie. Następnie dodać śmietanę rozmieszaną z drożdżami, jajko i żółtka, wszystko dokładnie wyrobić. Po wyrobieniu ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Masa makowa
Mak sparzyć gorącą wodą. Następnie odcedzić i zmielić w maszynce dwa razy. Do maku dodać cukier, roztopioną kostkę masła, całe jajka i bakalie. Razem wszystko dokładnie wymieszać.
Ciasto podzielić na trzy części. Każdą część rozwałkować na kształt prostokąta. Z białek, które zostały ubić pianę i posmarować te prostokąty. Następnie nałożyć masę makową i również posmarować pianą z białek. Zwinąć w roladę i przełożyć na przygotowany wcześniej posmarowany pergamin. Makowiec przenieść na blachę. Piec w nagrzanym piekarniku 45 minut w temperaturze 180oC.



Opcje filtrowania

 
 
 
 

Proszę zaznaczyć maksymalnie 5 pozycji.

 
rozwiń opcje

Polecamy przeczytać

Przejrzyj okrojony numer (Katalog reklam) online lub pobierz PDF >>

Pełny numer dostępny tylko w prenumeracie >>

Mistrz Branży

Maszyny i urządzenia do produkcji