Na przełomie kwietnia i maja przez kolejnych pięć piątków odbywał się cykl pięciogodzinnych warsztatów szkoleniowych Małej Akademii Mistrzostwa Zawodowego - Maraton 5x5. W popołudniach zajęciach uczestniczyli uczniowie klasy 2 z Zespołu Szkół nr 9 w Jastrzębiu-Zdroju praktykujący w zawodzie piekarz.
Nowa formuła
Fenomenem nowej formuły spotkań w ramach MAMZ jest z pewnością sposób ustalania programu szkoleń. Zajęcia były poprzedzone burzą mózgów, podczas której każdy uczeń mógł zaproponować własny temat szkolenia. Młodzież wybierała głównie techniki i technologie, których do tej pory nie poznała na praktykach w pieraniach.
5 piątków po 5 godzin
W godzinach popołudniowych, po zakończeniu zajęć lekcyjnych, przez kolejnych pięć piątków, przez pięć godzin uczniowie nauczyli się produkować wyroby półcukiernicze, wyroby półgastronomiczne i pizzę, chleby formowe z ziołami i chleby orkiszowe, chały zdobne i babki drożdżowe. Nauka tak rozległego asortymentu była możliwa wyłącznie dzięki wsparciu firmy SAVPOL, która wyposażyła podopiecznych MAMZ w konieczne surowce i półprodukty.
Być może ten majowy "Maraton 5 x 5" zapoczątkuje zupełnie nową formę działalności Akademii i już wkrótce będziemy mieli okazję uczestniczyć w kolejnych "długodystansowych" szkoleniach?
Zaproszenie do Rybnika
Podsumowaniem kończącego się sezonu 2012/2013 w MAMZ będzie organizacja imprezy plenerowej na rybnickim Rynku. 14 czerwca, podczas Rybnickiego Dnia Chleba, rozegrane zostaną zawody branżowe pod nazwą Rybnickie Mistrzostwa Szkół Cukierniczych i Piekarskich.
Zapraszamy
źródło: MAMZ