Czekolada z fiołkiem i geranium, pokrzywa w cieście oraz chlebie, rzeźbienie tortów i ich przewożenie, lody z watą cukrową, ale też bez cukru. A na naszej okładce laureaci I Mistrzostw Polski na Pralinę - Lesia Moroz i Krystian Sak. Zapraszamy do rozkwitającego ogrodu wiedzy i inspiracji w nowym Mistrzu Branży.
Podobne artykuły
Tu wszyscy mnie przytulają! - o Denise AcaboRozwijać się mimo lockdownu - lutowy Mistrz BranżyCzy domowe wypieki zaszkodzą branży?Choć przedwiośnie bywa błotniste i pochmurne, zieleniące się zalążki liści i jaskółki zwiastują, że wszystko znów będzie w rozkwicie. Tak też młode cukiernicze talenty, które zaskakują pomysłami i ambicją stanowią zwiastuny tego, że w branży nadchodzi wiosna. Goszczący na naszej okładce laureaci I Mistrzostw na Pralinę - Lesia Moroz i Krystian Sak - są obietnicą, że polskie cukiernictwo czeka dobry czas. Ich praliny – proste w formie, zupełnie pozbawione dekoracji z kolorowych barwników, do których jesteśmy przyzwyczajeni, zachwyciły jury. Połączenie delikatnego aromatu fiołka z francuskim rabarbarem oraz orzeźwiającego geranium z kwaśną porzeczką, idealnie cienki korpus i harmonia smaku – to wszystko nie tylko zapewnia rozkosz dla podniebienia, ale i cieszy, bo świadczy o niezwykle wysokim poziomie nowego pokolenia. Pokolenia, dla którego też ważniejsze, niż rywalizacja jest duch współpracy. Wywiad z laureatami znajdziecie na str. 8.
Mimo, że Łukaszowi Roguskiemu bliżej do masy cukrowej, niż czekolady, jego nazwisko również znalazłoby się w szeregu obiecujących młodych talentów. W 2020 roku został najmłodszym mistrzem Europy w dekoracji tortów artystycznych. Z tegorocznych Mistrzostw Polski w Dekoracji Tortu przywiózł srebro. Od dziecka związany z rodzinną firmą cukierniczą, dziś razem z bratem Kamilem prowadzi Cukiernicze Atelier Braci Roguskich. Nam Łukasz Roguski opowiada o mistrzowskim dekorowaniu tortów na str. 22.
Będąc u progu rozkwitu nie tylko wiosny, ale i sezonu weselno-komunijnego, w tym wydaniu sporo miejsca poświęcamy właśnie branży tortowej. Mistrzyni tortów 3D, Barbara Buda, opowiada o wymagającym rzeźbieniu w masie cukrowej, a także przedstawia w tutorialu jak powstawał jej autorski tort "Robaczek". Choć tego typu torty wymagają stelażu, umiejętności artystycznych i ogromu czasu, są ważnym rodzajem sztuki cukierniczej, bo nic nie wywołuje takiego zachwytu jak tort, który wygląda dosłownie jak trójwymiarowa postać z bajki, przedmiot codziennego użytku albo model samochodu. Jego tajemnice poznacie na str. 28.
Nie mniejszą sztuką, niż wykonanie tortu jest niejednokrotnie jego dowóz tortu pod wskazany adres. Tort należy zabezpieczyć przed wstrząsami, ostrymi zakrętami i przede wszystkim zbyt wysoką temperaturą. Jak zadbać o tort, by był bezpieczny podczas transportu? O tym opowiadają właścicielki topowych pracowni cukierniczych na str. 32.
Obok tego tortowego, mamy też pewnością sezon lodowy, który wraz z rozkwitem wiosny nabierze rozpędu i kolorów. A właściwie smaków. Co będzie modne, oprócz klasyków? Oprócz pewników takich jak pistacja, mango, słony karmel, warto postawić na lody wegańskie, bez cukru, z lokalnymi surowcami, ale też zaskakiwać, dodając do nich najróżniejsze chrupiące dodatki. Przegląd trendów tego sezonu znajdziecie na str. 42.
Budzić emocje w lodziarni może smak pokrzywy. I recepturę na takie lody również dla Was mamy w cyklu Lody okiem Szymona. Nad pokrzywą jednak warto zatrzymać się chwilę dłużej, bo doskonale nadaję się też jako dodatek do tortu lub chleba. To produkt sezonowy, lokalny, ekologiczny i bardzo zdrowy. Dlatego pokrzywa, czyli nasz polski superffod powinna znaleźć się w niejednym deserze i lodach, którym przy okazji nada intensywnego koloru wiosny. O tym kłującym, ale jakże interesującym produkcie piszemy na str. 58.
Życzymy smacznej lektury! Dajcie sobie rozkwitnąć tej wiosny!
SPIS TREŚCI
Rozmowa Mistrza Branży
Jaskółki wiosny polskiego cukiernictwa – rozmowa z Lesią Moroz i Krystianem Sakiem
Idealne miejsce do spełniania matrzeń – rozmową z Idą Jeżółkowską
Makaroniki Monsieur Armanda – rozmowa z Armandem Chaillotem
Konkursowe motywacje, mitologiczne inspiracje – rozmowa z Łukaszem Roguskim
Mistrz produkcji Inspiracje torty i dekoracje
Koronkowa robota Moniki Konieczny
Jadalne dzieła sztuki – torty 3D
Jak bezpiecznie przewieźć tort?
Tort chałwowy z musem czekoladowym
Przegląd rynkowy dekoracji i akcesoriów
Mistrz produkcji Trendy lodowe
Lody okiem Szymona
Bazy lodowe – magia, która nie istnieje
Czego pragna lodozercy – trendy
Tluszcze w lodach
Za drzwiami Piekarni
Smakowite ziarna
Wiosenny superfood
Mistrz zarzadzania
Niewymuszona elegancja
Planowanie produkcji
Flash News
ZAPRASZAMY DO INSPIRUJĄCEJ LEKTURY