...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja MW, materiał promocyjny

Naturalnie dla dzieci

Najlepiej na słodyczach znają się dzieci... a zakupy robią dorośli. To prawda, która u nas ma najlepsze przełożenie. Najczęstszymi gośćmi naszej Cukierkowni, czyli sklepu ze słodyczami, są dzieci i właśnie dlatego zwracamy uwagę na barwniki i aromaty, które znajdą się w słodyczach.

     
 

Artykuł pochodzi z majowego wydania magazynu Mistrz Branży

 

Zamów numery archiwalne w wersji PDF: prenumerata@MistrzBranzy.pl

 

 

To właśnie pod kątem bezpieczeństwa zdrowotnego dzieci i ich upodobania do świata kolorów szukaliśmy naturalnych barwników, które uatrakcyjniły nasze lizaki i cukierki. Manufaktura Cukier Lukier jako pierwsza we Wrocławiu wprowadziła barwniki naturalne. I nie chodzi tu wyłącznie o zastosowanie dostępnej na rynku koszenili czy soku z buraków. Potrzebowaliśmy więcej kolorów, więc sięgnęliśmy po ekstrakty z warzyw: czarnej marchwi, papryki, krokosza barwierskiego oraz węgiel roślinny i chlorofil. Nad dostosowaniem tych ekstraktów z gorącą masą karmelową pracowaliśmy
z firmą Food Colours z Piotrkowa Trybunalskiego. Ważne było ostateczne wybarwienie, a także kwasowość masy i oczywiście cena komponentów. Po 2 tygodniach prób efekty były zadowalające. Obecnie jedynie barwnik niebieski pozostał syntetyczny.

     
 

 

 

 

 

 

Dekorowane marzenia dzieci

 

Masa karmelowa daje nam wiele możliwości w tworzeniu jadalnych form - ciekawych lizaków, zwierzaczków czy napisów. Nic jednak nie jest tak proste, jakby się wydawało! Czas gra tu ważną rolę, masa karmelowa jest gorąca, a jej właściwości różnią się od mas cukrowych. Na nich możemy pracować dłużej i spokojniej. Karmel szybciej zastyga i niezmiernie ważne jest utrzymanie jego odpowiedniej temperatury.
Dzieci to wymagający klienci, szczegóły w bohaterach bajek muszą być dopracowane. Dlatego na widoku cały czas mamy obrazki i na okrągło oglądamy bajki :). Drobne elementy wyklejamy z mas cukrowych lub dekorujemy pisakami lukrowymi, a rzęsy malujemy igiełką zanurzoną w węglu roślinnym.

 

 

Cukier Lukier to uśmiech dziecka i kiedy ominiemy myślami Urząd Skarbowy i ZUS, otrzymujemy coś więcej niż biznes. Zarówno dla mnie, jak i osób, z którymi pracuję, jest to miejsce wyjątkowe, a w jego wygląd, jak i atmosferę zaangażowane są ich całe rodziny. Dlatego tak ważna była dla nas kwestia stworzenia produktu naturalnego na bazie surowców dostępnych na polskim rynku. Choć podstawą w produkcji jest cukier, zawsze powtarzamy, że wszystko jest kwestią umiaru, a kolory dzieciństwa są u nas i są przede wszystkim naturalne.


Pozostaje jeszcze kwestia smaku. Do naszych słodyczy używamy aromatów, a także olejków naturalnych: cytrynowego, pomarańczowego, miętowego, grapefruitowego i anyżowego. Niestety nadal to, co naturalne i naszym zdaniem lepsze (bo masa karmelowa lubi takie olejki), jest droższe nawet trzykrotnie. Nie zmienia to jednak ceny naszych produktów.

Dzieci oczywiście nie patrzą na tę stronę cukierka, kupują oczami i niebieskie jagodowe buźki cieszą się największym zainteresowaniem :). Ale nasze cukierki mają w sobie „to coś”, co jest smakiem dzieciństwa wielu pokoleń. Coraz częściej zakupy robią u nas dziadkowie, oczywiście dla siebie, oraz młodzież, której żadna dieta nie jest groźna. Z uśmiechem pochłaniają 50-gramowego lizaka w 20 minut.  



autor: Olimpia Jakubczak-Choma, Cukier Lukier
fot.  Magdalena Lopez-Pawłowicz

Bieżące wydanie czasopisma

Czy absolwenci szkół gastronomicznych mają dobry start? Jak wykonać tort na 600 osób w 1-osobowej pracowni? Czy przekształcenie swojej działalności w spółkę dziś się opłaca? Czym różni się szarlotka od jabłecznika?

  • Wykup prenumeratę

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać



    Przejrzyj numer online lub pobierz PDF >>

    Drukowany numer dostępny w prenumeracie >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji