Popularność alternatywnych mąk stale rośnie. Świadomość konsumentów, chęć testowania nowych smaków i struktur, kulinarne inspiracje najróżniejszymi zakątkami świata, a czasami konieczność wykluczenia produktów opartych na mące pszennej z codziennej diety – to powody, dla których coraz częściej poszukiwane są jej zamienniki.
Podobne artykuły
Probiotyczne ciastka i desery – nowy wymiar zdrowych słodkościInnowacja, czyli kreowanie wartości dla klientaZapleciona w warkoczTendencje na rynku mąk
Podczas codziennych zakupów konsumenci nie wybierają już tylko pomiędzy różnymi typami mąki pszennej. Dziś możliwości jest zdecydowanie więcej – mąka migdałowa, gryczana, ryżowa, konopna, amarantusowa bądź kokosowa. Podróże i możliwość obserwacji innych społeczności zdecydowanie wzbogacają, kształtując również nawyki żywieniowe. W dobie Instagrama i blogów kulinarnych inspiracji jest pod dostatkiem. Konsumenci coraz częściej poszukują informacji na temat różnych rodzajów mąk i przepisów z ich wykorzystaniem. Przykładem tego zjawiska jest coraz większe zainteresowanie mąką ryżową. Jak pokazują statystyki (Google Trends), w 2020 roku zainteresowanie nią zdecydowanie wzrosło w stosunku do tego obserwowanego w latach 2016-2019.
Azjatycka inspiracja
Gdy myślimy o mące ryżowej, pierwsze skojarzenia prowadzą nas do Azji, gdzie jest ona szeroko stosowana w kuchni zarówno w daniach wytrawnych, jak i słodkich deserach. Powodów, dla których Azjaci uwielbiają mąkę ryżową, jest wiele. Z jednej strony to kultura i kulinarna tradycja, które odzwierciedlają m.in. japońskie ciasteczka ryżowe – mochi. Z drugiej strony to kwestia jej składu, zawiera bowiem sporo związków mineralnych, błonnika pokarmowego i szereg witamin (B1, B6, niacyna, żelazo, magnez, cynk). Mąka ryżowa jest niezwykle delikatna w smaku zarówno przed, jak i po ugotowaniu, neutralna, nadaje gotowym produktom charakterystyczną teksturę.
Credi kruche ryżowe – cukiernicza nowość z mąką ryżową
Tworząc nowe produkty, firma CREDIN POLSKA łączy trendy! Bazując na rosnącej wśród konsumentów tendencji do wykorzystywania alternatywnych mąk, ale także spełniając oczekiwania wielu producentów cukierniczych, dostarcza produkt wpisujący się w trend czystej etykiety. Nowa mieszanka CREDI KRUCHE RYŻOWE to cukiernicza nowość z mąką ryżową – prawie 60% surowców ryżowych (mąka, kaszka, skrobia ryżowa) w składzie. Stanowi bazę do wypieku kruchych spodów, ale również fantazyjnych, słodkich kompozycji oraz ciasteczek – miękkich w środku, chrupiących na zewnątrz. Niesamowicie łatwe i szybkie w przygotowaniu ciasto kruche z mąką ryżową to definicja przyjemności tworzenia nowych kompozycji.