...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja MH, materiał promocyjny

Odkrywamy młode talenty ExpoSweet 2012

Znamy już finałową "dwunastkę", czyli 12 dwuosobowych zespołów z 12 szkół z całej Polski, które na Expo Sweet powalczą o najwyższe laury. Poznajmy 24 młodych cukierników - gdzie się kształcą, kto czuwa nad ich rozwojem i które firmy ich wspierają?

     
 

Artykuł pochodzi ze stczniowego wydania magazynu Mistrz Branży

 

Zamów numery archiwalne w wersji PDF: prenumerata@MistrzBranzy.pl

 

 

Tylko w naszym portalu publikujemy receptury i zdjęcia prac, które zakwalifikowały się do finału II Mistrzostw Polski Uczniów Szkół Cukierniczych EXPO SWEET 2012. Informacje o uczestnikach pojawią się również w 1. wydaniu naszego poradnika.

Znajdź nas na targach i odbierz swój egzemplarz - MistrzBranży stoisko nr 7.

 


1. Nazwa szkoły: Zespół Szkół Spożywczych w Zabrzu ul. Franciszkańska 13
2. Imię, nazwisko uczniów biorących udział w finale: Angelika Gamon, Justyna Indyk
3. Krótki opis osób startujących: Uczennice kl. II Zasadniczej Szkoły Zawodowej, kształcą się w zawodzie cukiernik. Zakłady pracy: Angelika Gamon - Cukiernia Adama Budnego z Rudy Śląskiej, Justyna Indyk - "Społem" Sp. z o.o. Zabrze
4. Osiągnięcia: Angelika Gamon brała udział w Międzyszkolnym Konkursie Cukierniczym o Puchar Małej Akademii Mistrzostwa Zawodowego w grudniu 2011 r. i zajęła I miejsce za część praktyczną.
5. Nauczyciel, opiekun uczestników: Lucyna Kubicka
6. Firma sponsorska: Polmarkus - dostarcza surowce, udziela pomoc technologiczną oraz pomoc techniczną podczas prób. Firma udostępnia również maszyny i sprzęt.
7. Temat pracy, z jaką startowano w eliminacjach: „Barbórka 2011”, tort z okazji górniczego święta

RECEPTURA i ZDJĘCIA [link]

 

 .........................................................................................



1. Nazwa szkoły: Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych im. Eugeniusza Kwiatkowskiego w Grodzisku Wielkopolskim
2. Imię, nazwisko uczniów biorących udział w finale: Adrianna Bączyk, Paulina Szłapka
3. Krótki opis osób startujących: Uczennice kl. II Zasadniczej Szkoły Zawodowej w zawodzie cukiernik. Zakłady pracy: Paulina Szłapka - Piekarnia Piotr Gwóźdź w Grodzisku Wielkopolskim, Adrianna Bączyk - Piekarnia-Ciastkarnia Maria i Paweł Walenciak w Kiełczewie.
4. Osiągnięcia: Uczennice są ambitne, sumienne, chętne do pracy, czego wynikiem są bardzo dobre oceny oraz świadectwa z wyróżnieniem. Dziewczęta wygrywają konkursy szkolne, biorą udział również w turniejach międzyszkolnych, regionalnych, wojewódzkich.
5. Nauczyciel, opiekun uczestników: Monika Nowakowska
6. Firma sponsorska: Komplet Polska Sp. z o.o. -  udziela pomocy w przygotowaniu uczestników do konkursu. Firma wyposaża uczniów w potrzebne surowce, sprzęt, służy fachowym doradztwem.
7. Temat pracy, z jaką startowano w eliminacjach: „Niezapomniany dzień”, tort na okoliczność ślubu

RECEPTURA i ZDJĘCIA [link]


…………………………………………….



1. Nazwa szkoły: Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Łodzi, ul. Franciszkańska 137
2. Imię, nazwisko uczniów biorących udział w finale: Aneta Andelt, Aleksandra Kajdanek
3. Krótki opis osób startujących: Uczennice uczą się w technikum uzupełniającym w zawodzie technik technologii żywności. Uczennice brały udział w projekcie „Od placka drożdżowego do tortu weselnego”, projekt umożliwił udział w szkoleniach prowadzonych przez Panią Małgorzatę Weber oraz w Kursie Zdobnictwa Cukierniczego w Ośrodku Szkoleniowym dla Cukierników FROFESIONAL.
4. Osiągnięcia: udział w „Turnieju na Najlepszego Ucznia w zawodzie Cukiernik” – etap wojewódzki
5. Nauczyciel, opiekun uczestników: Ewa Jatczak
6. Firma sponsorska: Opiekunem drużyny jest technolog Pan Marcin Paździor z firmy Barry Callebaut. Pomoc polega na ustaleniu smaków, kształtu tortu i deserów, umożliwienie przećwiczenia zadań konkursowych w pracowni – Akademii Czekolady. Firma zapewnia surowce, receptury do ćwiczeń oraz na konkurs finałowy. Sprawuje również nadzór podczas sporządzania tortu i deserów.
7. Temat pracy, z jaką startowano w eliminacjach: „Piracki Skarb”

RECEPTURA i ZDJĘCIA [link]

 

………………………………………………………………..


1. Nazwa szkoły: Zespół Szkół Gastronomicznych w Łodzi, ul. Sienkiewicza 88
2. Imię, nazwisko uczniów biorących udział w finale: Michał Cybulski i Michał Karlikowski
3. Krótki opis osób startujących: Uczniowie Technikum Gastronomicznego, szkolą się w zawodzie kucharz. Tegoroczni maturzyści, pasjonaci cukiernictwa, w szczególności stylu angielskiego. Interesują się również carvingiem i kuchniami świata. Sympatyczni, pracowici, z otwartą głową. Zakłady pracy: praktyki w restauracji „Revelo” w Łodzi
4. Osiągnięcia: I miejsce w konkursie szkolnym „Potrawa Jednego” w kategorii – deser,  za ciasto w stylu angielskim „Chocolate Kingdom”. I miejsce w konkursie szkolnym „Wystawa stołów okolicznościowych” za stół świąteczny „Modern Christmas”. I miejsce w konkursie internetowym na najlepiej udekorowane ciasto za tort „Almost in heaven”
III miejsce w konkursie internetowym „Owocowe szaleństwo” za tort „Chocolate desire”
5. Nauczyciel, opiekun uczestników: Wioleta Witkowska
6. Firma sponsorska: Bakels Polska Sp. z o.o. - organizacja szkoleń, finansowanie kosztów związanych z konkursem.
8. Temat pracy, z jaką startowano w eliminacjach: Tort weselny

RECEPTURA i ZDJĘCIA [link]


……………………………………………..


1. Nazwa szkoły: Zespół Szkół Zawodowych nr 3 w Starachowicach
2. Imię, nazwisko uczniów biorących udział w finale: Iwona Książkiewicz, Dominika Miernik
3. Krótki opis osób startujących: Uczennice uczęszczają do klasy II, zawód - cukiernik. Pilne, sumienne, chętne do udziału w zajęciach pozalekcyjnych i szkolnych, biorą aktywny udział w życiu kulturalnym szkoły, wykazują się także zdolnościami plastycznymi.
4. Osiągnięcia: Dominika Miernik zajęła I miejsce w Turnieju Wojewódzkim „Najlepszy uczeń  w zawodzie cukiernik", Iwona Książkiewicz zajęła II miejsce w tym samym Turnieju.
5. Nauczyciel, opiekun uczestników: mgr Andrzej Czubak, nauczyciel ZSZ nr 3 w Starachowicach
6. Firma sponsorska: Unifine daje możliwość spotkania się w firmie, dzielenie się doświadczeniami i sprawuje nadzór nad wykonywaniem ciast i  wyrobów ciastkarskich.
7. Temat pracy, z jaką startowano w eliminacjach: "Fantazje łowickie", uczennice zainspirowały się artystycznymi malowidłami na chatach łowickich.

RECEPTURA i ZDJĘCIA [link]


…………………………………………….


1. Nazwa szkoły: Zasadnicza Szkoła Spożywczo-Gastronomiczna im. Jana Pawła II, Warszawa
2. Imię, nazwisko uczniów biorących udział w finale: Martyna Kochanowska, Marta Płatkowska
3. Krótki opis osób startujących: Uczennice kl. III są bardzo zainteresowane zdobywaniem umiejętności w zawodzie cukiernika, są otwarte na nowości, kreatywne w działaniach. Marta Płatkowska jest najlepszą uczennicą w szkole, Martyna Kochanowska jest w pierwszej piątce najlepszych uczniów szkoły.
4. Osiągnięcia: Martyna Kochanowska uczestniczyła w dwóch projektach z programu „Warszawskie szkoły zawodowe na europejskim poziomie” - „Młodzi Mistrzowie Cukiernictwa” (2010 r.) i „Magia pralin” (2011 r.). Na zakończenie pierwszego projektu odbył się konkurs, w którym Martyna zajęła I miejsce. Marta Płatkowska brała udział w projekcie „Magia pralin”.
5. Nauczyciel, opiekun uczestników: Alicja Zabadała
6. Firma sponsorska: Ambasador92, Monika Ignaciuk przygotowuje uczennice do konkursu, zapraszając je na liczne szkolenia w pracowni cukierniczej firmy. Ponadto Ambasador92 zapewnia wszystkie niezbędne surowce do ćwiczeń.
7. Temat pracy, z jaką startowano w eliminacjach: „Pożegnanie lata”

RECEPTURA i ZDJĘCIA [link]


……………………………………………….


1. Nazwa szkoły: Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Warszawie, ul. Majdańska 30/36
2. Imię, nazwisko uczniów biorących udział w finale: Natalia Ostrowska, Emilia Zgutka
3. Krótki opis osób startujących: Uczennice kształcą się w zawodzie kucharz. Obie stanowią zgrany zespół, są otwarte na nowości, nie boją się eksperymentować i motywują się wzajemnie do działania. Mimo że są dopiero w II klasie, starają się brać udział w różnych konkursach i szkoleniach. Zakłady pracy: hotel LaRegina
4. Osiągnięcia: Natalia Ostrowska zajęła IV miejsce w szkolnym konkursie „Kuchnia Polska”, Emilia Zgutka zajęła II miejsce w szkolnym etapie Olimpiady wiedzy o Żywieniu i Żywności.
5. Nauczyciel, opiekun uczestników: Jolanta Witak, nauczyciel technologii gastronomicznej
6. Firma sponsorska: Prodotti Stella S.p.A., bezpośredni opiekunowie to Sławomir Gniadek i Tomasz Wojdyński. Firma wspiera uczniów zarówno od strony surowcowej, jak i technologicznej. Częste treningi ze Sławomirem Gniadkiem umożliwiają drużynie doskonalenie umiejętności związanych z przygotowaniem konkursowego zadania.
7. Temat pracy, z jaką startowano w eliminacjach: „Dla dostojnego jubilata seniora”

RECEPTURA i ZDJĘCIA [link]


………………………………………………………………..


1. Nazwa szkoły: Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego-Zasadnicza Szkoła Zawodowa nr 8 w Poznaniu
2. Imię, nazwisko uczniów biorących udział w finale: Dorota Gawrońska, Paulina Wojtaszak
3. Krótki opis osób startujących: Dobrze się uczą, działają w samorządzie klasowym i chętnie rozwijają swoje umiejętności, uczestnicząc w różnych szkolnych imprezach- konkursach, pokazach i szkoleniach. Zakłady pracy: Paulina Wojtaszak - cukiernia Elite w Poznaniu, Dorota Gawrońska – Piekarnia-Cukiernia Koperski w Poznaniu
4. Osiągnięcia: -
5. Nauczyciel, opiekun uczestników: Jadwiga Jabłecka
6. Firma sponsorska: Opiekunem ekipy z ramienia ESIG jest PAN Centrum Słodkiej Dekoracji z Poznania. Opiekunem, trenerem uczennic jest Małgorzata Weber Andrzejak. Patronat nad reprezentacją szkoły na MPUSC zacieśnił współpracę z firmą. Praca jest konsultowana pod względem kompozycji smakowej oraz projektu dekoracji. Firma udostępnia swoją pracownię, w której pod okiem Małgorzaty Weber Andrzejak odbywają się próby. Zapewnia surowce i półprodukty oraz sprzęt niezbędny do wykonania pracy.
7. Temat pracy, z jaką startowano w eliminacjach: „Zegar życia”, tort na okoliczność 18. urodzin

RECEPTURA i ZDJĘCIA [link]


………………………………………………………………..


1. Nazwa szkoły: Zespół Szkół Zawodowych nr 2 im. Powstańców Wielkopolskich we Wrześni
2. Imię, nazwisko uczniów biorących udział w finale: Krystian Walkowiak, Mariusz Górecki
3. Krótki opis osób startujących: Uczniowie II i III klasy, kształcą się w zawodzie cukiernik. Zakłady pracy: Zakład Przemysława Kuczory - Cukiernia-Kuczora
4. Osiągnięcia: Osiągnięcia Krystiana: udział w I Mistrzostwach Polski Uczniów Szkół Cukierniczych EXPO SWEET 2011 - 25.02.2011, finalista XIV Ogólnopolskiego Turnieju Cukierniczego im. W. Kandulskiego - 12-13.04.2011, III miejsce w Szkolnym Turnieju Cukierniczym - 16.11.2011, zakwalifikowanie się do etapu wojewódzkiego XVII Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik, zakwalifikowanie się do II Mistrzostw Polski Uczniów Szkół Cukierniczych EXPO SWEET 2012. Osiągnięcia Mariusza: I miejsce w Szkolnym Turnieju Cukierniczym - 16.11.2011, zakwalifikowanie się do II Mistrzostw Polski Uczniów Szkół Cukierniczych EXPO SWEET 2012, zakwalifikowanie się do XV Ogólnopolskiego Turnieju Cukierniczego im. W. Kandulskiego
5. Nauczyciel, opiekun uczestników: Dorota Kaczmarek
6. Firma sponsorska: Zeelandia – opiekun Michał Doroszkiewicz - pomoc w opracowaniu receptur i prezentacji prac
7. Temat pracy, z jaką startowano w eliminacjach: „Dla Ciebie”, tort na uroczystość weselną

RECEPTURA i ZDJĘCIA [link]


………………………………………………………………..


1. Nazwa szkoły: Zespół Szkół im. Wincentego Witosa w Suchej Beskidzkiej
2. Imię, nazwisko uczniów biorących udział w finale: Mateusz Jurzec, Katarzyna Pęcek
3. Krótki opis osób startujących: Uczniowie klasy I technikum gastronomicznego. Mimo krótkiego stażu, dzięki pomocy opiekuna Krzysztofa Maciejowskiego, uczniowie ci zdobywają doświadczenie i doskonalą swoje umiejętności cukiernicze - zwłaszcza poprzez udział w zajęciach koła gastronomicznego.
4. Osiągnięcia: Uczniowie nie mają jeszcze żadnych wybitnych osiągnięć, ponieważ uczą się dopiero w klasie I. Udział w finale tegorocznych MPUSC jest ich pierwszym sukcesem.
5. Nauczyciel, opiekun uczestników: mgr inż. Krzysztof Maciejowski
6. Firma sponsorska: Prospona służy pomocą i radą w zakresie doboru surowców oraz zdeklarowała częściowe pokrycie kosztów zakupu produktów spożywczych, niezbędnych do wykonania oryginalnych wypieków.
7. Temat pracy, z jaką startowano w eliminacjach: „Te amo”, tort na okoliczność zaręczyn

RECEPTURA i ZDJĘCIA [link]


………………………………………………………………..


1. Nazwa szkoły: Zasadnicza Szkoła Zawodowa nr 31 w Zespole Szkół Specjalnych nr 14, Kraków, os. Sportowe 28
2. Imię, nazwisko uczniów biorących udział w finale: Elżbieta Raźna, Balbina Wójcik
3. Krótki opis osób startujących: Elżbieta Raźna – laureatka konkursu „Najsprawniejszy w zawodzie” 2011. W Małopolskim Konkursie Cukierniczym o Puchar Rzemiosła i Przedsiębiorczości w 2011 roku zajęła II miejsce. Brała udział w wymianie międzynarodowej szkół zawodowych w Niemczech. Balbina Wójcik - jest laureatką szkolnego konkursu cukierniczego „Najsprawniejszy w zawodzie” 2012, w którym zajęła I miejsce i zakwalifikowała się do XI Małopolskiego Konkursu Cukierniczego.
4. Osiągnięcia: Uczennice biorą udział w licznych pokazach sztuki cukierniczej prowadzonych przez mistrzów cukiernictwa zrzeszonych w Małopolskim Stowarzyszeniu Kucharzy i Cukierników.
5. Nauczyciel, opiekun uczestników: mgr Jadwiga Kozera, nauczyciel zawodu cukiernik
6. Firma sponsorska: Martin Braun Sp. z o.o. - Wojciech Laśkiewicz sprawuje opiekę w przygotowaniach do II Mistrzostw Polski Uczniów Szkół Cukierniczych na Targi Expo Sweet 2012. Firma sponsoruje surowce potrzebne do przygotowania zadań konkursowych oraz służy pomocą technologiczną.
7. Temat pracy, z jaką startowano w eliminacjach: Tort "Natchnienie Czajkowskiego: Jezioro łabędzie"

RECEPTURA i ZDJĘCIA [link]


………………………………………………………………..


1. Nazwa szkoły: Zespół Szkół Chemicznych i Przemysłu Spożywczego w Lublinie
2. Imię, nazwisko uczniów biorących udział w finale: Agnieszka Osek, Anna Stasiak
3. Krótki opis osób startujących: Uczennice uczęszczają do klasy III i szkolą się w zawodzie cukiernik. Zakłady pracy: Praktyki w Cukierni Staropolskiej w Lublinie
4. Osiągnięcia: Agnieszka Osek zajęła I miejsce w "Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik", Ania Stasiak jest również laureatką wcześniejszej edycji tego konkursu.
5. Nauczyciel, opiekun uczestników: Tomasz Mahoń, instruktor nauki zawodu
6. Firma sponsorska: Master Martini Polska Sp. z o.o. służy pomocą technologiczną
7. Temat pracy, z jaką startowano w eliminacjach: Tort w kształcie kapelusza

RECEPTURA i ZDJĘCIA [link]

 

 

Bieżące wydanie czasopisma

W czym tkwi fenomen bento cake? Co zagraża dziś najmocniej lodziarniom rzemieślniczym? Jakie nowinki pojawiły się na tegorocznych targach Sigep?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać



     

    Drodzy Czytelnicy, wszystkie materiały na portalu Mistrz Branży są darmowe. Wspieramy tym rzemiosło, bo jest dla nas najważniejsze. Jeśli możecie, wspomóżcie również nasze dzieło wykupując prenumeratę lub przekazując cegiełkę na funkcjonowanie i rozwój. Z góry dziękujemy.

    wspieraj twórczość Mistrza Branży wspieraj twórczość Mistrza Branży
     


    Przejrzyj numer online lub pobierz PDF >>

    Drukowany numer dostępny w prenumeracie >>

    żytni IG niski indeks

    oprogramowanie dla piekarni

    Wypieki wegańskie puratos

    Lody MEC3

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji