...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja MH, materiał promocyjny

Odkrywamy młode talenty ExpoSweet 2012

Znamy już finałową "dwunastkę", czyli 12 dwuosobowych zespołów z 12 szkół z całej Polski, które na Expo Sweet powalczą o najwyższe laury. Poznajmy 24 młodych cukierników - gdzie się kształcą, kto czuwa nad ich rozwojem i które firmy ich wspierają?

     
 

Artykuł pochodzi ze stczniowego wydania magazynu Mistrz Branży

 

Zamów numery archiwalne w wersji PDF: prenumerata@MistrzBranzy.pl

 

 

Tylko w naszym portalu publikujemy receptury i zdjęcia prac, które zakwalifikowały się do finału II Mistrzostw Polski Uczniów Szkół Cukierniczych EXPO SWEET 2012. Informacje o uczestnikach pojawią się również w 1. wydaniu naszego poradnika.

Znajdź nas na targach i odbierz swój egzemplarz - MistrzBranży stoisko nr 7.

 


1. Nazwa szkoły: Zespół Szkół Spożywczych w Zabrzu ul. Franciszkańska 13
2. Imię, nazwisko uczniów biorących udział w finale: Angelika Gamon, Justyna Indyk
3. Krótki opis osób startujących: Uczennice kl. II Zasadniczej Szkoły Zawodowej, kształcą się w zawodzie cukiernik. Zakłady pracy: Angelika Gamon - Cukiernia Adama Budnego z Rudy Śląskiej, Justyna Indyk - "Społem" Sp. z o.o. Zabrze
4. Osiągnięcia: Angelika Gamon brała udział w Międzyszkolnym Konkursie Cukierniczym o Puchar Małej Akademii Mistrzostwa Zawodowego w grudniu 2011 r. i zajęła I miejsce za część praktyczną.
5. Nauczyciel, opiekun uczestników: Lucyna Kubicka
6. Firma sponsorska: Polmarkus - dostarcza surowce, udziela pomoc technologiczną oraz pomoc techniczną podczas prób. Firma udostępnia również maszyny i sprzęt.
7. Temat pracy, z jaką startowano w eliminacjach: „Barbórka 2011”, tort z okazji górniczego święta

RECEPTURA i ZDJĘCIA [link]

 

 .........................................................................................



1. Nazwa szkoły: Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych im. Eugeniusza Kwiatkowskiego w Grodzisku Wielkopolskim
2. Imię, nazwisko uczniów biorących udział w finale: Adrianna Bączyk, Paulina Szłapka
3. Krótki opis osób startujących: Uczennice kl. II Zasadniczej Szkoły Zawodowej w zawodzie cukiernik. Zakłady pracy: Paulina Szłapka - Piekarnia Piotr Gwóźdź w Grodzisku Wielkopolskim, Adrianna Bączyk - Piekarnia-Ciastkarnia Maria i Paweł Walenciak w Kiełczewie.
4. Osiągnięcia: Uczennice są ambitne, sumienne, chętne do pracy, czego wynikiem są bardzo dobre oceny oraz świadectwa z wyróżnieniem. Dziewczęta wygrywają konkursy szkolne, biorą udział również w turniejach międzyszkolnych, regionalnych, wojewódzkich.
5. Nauczyciel, opiekun uczestników: Monika Nowakowska
6. Firma sponsorska: Komplet Polska Sp. z o.o. -  udziela pomocy w przygotowaniu uczestników do konkursu. Firma wyposaża uczniów w potrzebne surowce, sprzęt, służy fachowym doradztwem.
7. Temat pracy, z jaką startowano w eliminacjach: „Niezapomniany dzień”, tort na okoliczność ślubu

RECEPTURA i ZDJĘCIA [link]


…………………………………………….



1. Nazwa szkoły: Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Łodzi, ul. Franciszkańska 137
2. Imię, nazwisko uczniów biorących udział w finale: Aneta Andelt, Aleksandra Kajdanek
3. Krótki opis osób startujących: Uczennice uczą się w technikum uzupełniającym w zawodzie technik technologii żywności. Uczennice brały udział w projekcie „Od placka drożdżowego do tortu weselnego”, projekt umożliwił udział w szkoleniach prowadzonych przez Panią Małgorzatę Weber oraz w Kursie Zdobnictwa Cukierniczego w Ośrodku Szkoleniowym dla Cukierników FROFESIONAL.
4. Osiągnięcia: udział w „Turnieju na Najlepszego Ucznia w zawodzie Cukiernik” – etap wojewódzki
5. Nauczyciel, opiekun uczestników: Ewa Jatczak
6. Firma sponsorska: Opiekunem drużyny jest technolog Pan Marcin Paździor z firmy Barry Callebaut. Pomoc polega na ustaleniu smaków, kształtu tortu i deserów, umożliwienie przećwiczenia zadań konkursowych w pracowni – Akademii Czekolady. Firma zapewnia surowce, receptury do ćwiczeń oraz na konkurs finałowy. Sprawuje również nadzór podczas sporządzania tortu i deserów.
7. Temat pracy, z jaką startowano w eliminacjach: „Piracki Skarb”

RECEPTURA i ZDJĘCIA [link]

 

………………………………………………………………..


1. Nazwa szkoły: Zespół Szkół Gastronomicznych w Łodzi, ul. Sienkiewicza 88
2. Imię, nazwisko uczniów biorących udział w finale: Michał Cybulski i Michał Karlikowski
3. Krótki opis osób startujących: Uczniowie Technikum Gastronomicznego, szkolą się w zawodzie kucharz. Tegoroczni maturzyści, pasjonaci cukiernictwa, w szczególności stylu angielskiego. Interesują się również carvingiem i kuchniami świata. Sympatyczni, pracowici, z otwartą głową. Zakłady pracy: praktyki w restauracji „Revelo” w Łodzi
4. Osiągnięcia: I miejsce w konkursie szkolnym „Potrawa Jednego” w kategorii – deser,  za ciasto w stylu angielskim „Chocolate Kingdom”. I miejsce w konkursie szkolnym „Wystawa stołów okolicznościowych” za stół świąteczny „Modern Christmas”. I miejsce w konkursie internetowym na najlepiej udekorowane ciasto za tort „Almost in heaven”
III miejsce w konkursie internetowym „Owocowe szaleństwo” za tort „Chocolate desire”
5. Nauczyciel, opiekun uczestników: Wioleta Witkowska
6. Firma sponsorska: Bakels Polska Sp. z o.o. - organizacja szkoleń, finansowanie kosztów związanych z konkursem.
8. Temat pracy, z jaką startowano w eliminacjach: Tort weselny

RECEPTURA i ZDJĘCIA [link]


……………………………………………..


1. Nazwa szkoły: Zespół Szkół Zawodowych nr 3 w Starachowicach
2. Imię, nazwisko uczniów biorących udział w finale: Iwona Książkiewicz, Dominika Miernik
3. Krótki opis osób startujących: Uczennice uczęszczają do klasy II, zawód - cukiernik. Pilne, sumienne, chętne do udziału w zajęciach pozalekcyjnych i szkolnych, biorą aktywny udział w życiu kulturalnym szkoły, wykazują się także zdolnościami plastycznymi.
4. Osiągnięcia: Dominika Miernik zajęła I miejsce w Turnieju Wojewódzkim „Najlepszy uczeń  w zawodzie cukiernik", Iwona Książkiewicz zajęła II miejsce w tym samym Turnieju.
5. Nauczyciel, opiekun uczestników: mgr Andrzej Czubak, nauczyciel ZSZ nr 3 w Starachowicach
6. Firma sponsorska: Unifine daje możliwość spotkania się w firmie, dzielenie się doświadczeniami i sprawuje nadzór nad wykonywaniem ciast i  wyrobów ciastkarskich.
7. Temat pracy, z jaką startowano w eliminacjach: "Fantazje łowickie", uczennice zainspirowały się artystycznymi malowidłami na chatach łowickich.

RECEPTURA i ZDJĘCIA [link]


…………………………………………….


1. Nazwa szkoły: Zasadnicza Szkoła Spożywczo-Gastronomiczna im. Jana Pawła II, Warszawa
2. Imię, nazwisko uczniów biorących udział w finale: Martyna Kochanowska, Marta Płatkowska
3. Krótki opis osób startujących: Uczennice kl. III są bardzo zainteresowane zdobywaniem umiejętności w zawodzie cukiernika, są otwarte na nowości, kreatywne w działaniach. Marta Płatkowska jest najlepszą uczennicą w szkole, Martyna Kochanowska jest w pierwszej piątce najlepszych uczniów szkoły.
4. Osiągnięcia: Martyna Kochanowska uczestniczyła w dwóch projektach z programu „Warszawskie szkoły zawodowe na europejskim poziomie” - „Młodzi Mistrzowie Cukiernictwa” (2010 r.) i „Magia pralin” (2011 r.). Na zakończenie pierwszego projektu odbył się konkurs, w którym Martyna zajęła I miejsce. Marta Płatkowska brała udział w projekcie „Magia pralin”.
5. Nauczyciel, opiekun uczestników: Alicja Zabadała
6. Firma sponsorska: Ambasador92, Monika Ignaciuk przygotowuje uczennice do konkursu, zapraszając je na liczne szkolenia w pracowni cukierniczej firmy. Ponadto Ambasador92 zapewnia wszystkie niezbędne surowce do ćwiczeń.
7. Temat pracy, z jaką startowano w eliminacjach: „Pożegnanie lata”

RECEPTURA i ZDJĘCIA [link]


……………………………………………….


1. Nazwa szkoły: Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Warszawie, ul. Majdańska 30/36
2. Imię, nazwisko uczniów biorących udział w finale: Natalia Ostrowska, Emilia Zgutka
3. Krótki opis osób startujących: Uczennice kształcą się w zawodzie kucharz. Obie stanowią zgrany zespół, są otwarte na nowości, nie boją się eksperymentować i motywują się wzajemnie do działania. Mimo że są dopiero w II klasie, starają się brać udział w różnych konkursach i szkoleniach. Zakłady pracy: hotel LaRegina
4. Osiągnięcia: Natalia Ostrowska zajęła IV miejsce w szkolnym konkursie „Kuchnia Polska”, Emilia Zgutka zajęła II miejsce w szkolnym etapie Olimpiady wiedzy o Żywieniu i Żywności.
5. Nauczyciel, opiekun uczestników: Jolanta Witak, nauczyciel technologii gastronomicznej
6. Firma sponsorska: Prodotti Stella S.p.A., bezpośredni opiekunowie to Sławomir Gniadek i Tomasz Wojdyński. Firma wspiera uczniów zarówno od strony surowcowej, jak i technologicznej. Częste treningi ze Sławomirem Gniadkiem umożliwiają drużynie doskonalenie umiejętności związanych z przygotowaniem konkursowego zadania.
7. Temat pracy, z jaką startowano w eliminacjach: „Dla dostojnego jubilata seniora”

RECEPTURA i ZDJĘCIA [link]


………………………………………………………………..


1. Nazwa szkoły: Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego-Zasadnicza Szkoła Zawodowa nr 8 w Poznaniu
2. Imię, nazwisko uczniów biorących udział w finale: Dorota Gawrońska, Paulina Wojtaszak
3. Krótki opis osób startujących: Dobrze się uczą, działają w samorządzie klasowym i chętnie rozwijają swoje umiejętności, uczestnicząc w różnych szkolnych imprezach- konkursach, pokazach i szkoleniach. Zakłady pracy: Paulina Wojtaszak - cukiernia Elite w Poznaniu, Dorota Gawrońska – Piekarnia-Cukiernia Koperski w Poznaniu
4. Osiągnięcia: -
5. Nauczyciel, opiekun uczestników: Jadwiga Jabłecka
6. Firma sponsorska: Opiekunem ekipy z ramienia ESIG jest PAN Centrum Słodkiej Dekoracji z Poznania. Opiekunem, trenerem uczennic jest Małgorzata Weber Andrzejak. Patronat nad reprezentacją szkoły na MPUSC zacieśnił współpracę z firmą. Praca jest konsultowana pod względem kompozycji smakowej oraz projektu dekoracji. Firma udostępnia swoją pracownię, w której pod okiem Małgorzaty Weber Andrzejak odbywają się próby. Zapewnia surowce i półprodukty oraz sprzęt niezbędny do wykonania pracy.
7. Temat pracy, z jaką startowano w eliminacjach: „Zegar życia”, tort na okoliczność 18. urodzin

RECEPTURA i ZDJĘCIA [link]


………………………………………………………………..


1. Nazwa szkoły: Zespół Szkół Zawodowych nr 2 im. Powstańców Wielkopolskich we Wrześni
2. Imię, nazwisko uczniów biorących udział w finale: Krystian Walkowiak, Mariusz Górecki
3. Krótki opis osób startujących: Uczniowie II i III klasy, kształcą się w zawodzie cukiernik. Zakłady pracy: Zakład Przemysława Kuczory - Cukiernia-Kuczora
4. Osiągnięcia: Osiągnięcia Krystiana: udział w I Mistrzostwach Polski Uczniów Szkół Cukierniczych EXPO SWEET 2011 - 25.02.2011, finalista XIV Ogólnopolskiego Turnieju Cukierniczego im. W. Kandulskiego - 12-13.04.2011, III miejsce w Szkolnym Turnieju Cukierniczym - 16.11.2011, zakwalifikowanie się do etapu wojewódzkiego XVII Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik, zakwalifikowanie się do II Mistrzostw Polski Uczniów Szkół Cukierniczych EXPO SWEET 2012. Osiągnięcia Mariusza: I miejsce w Szkolnym Turnieju Cukierniczym - 16.11.2011, zakwalifikowanie się do II Mistrzostw Polski Uczniów Szkół Cukierniczych EXPO SWEET 2012, zakwalifikowanie się do XV Ogólnopolskiego Turnieju Cukierniczego im. W. Kandulskiego
5. Nauczyciel, opiekun uczestników: Dorota Kaczmarek
6. Firma sponsorska: Zeelandia – opiekun Michał Doroszkiewicz - pomoc w opracowaniu receptur i prezentacji prac
7. Temat pracy, z jaką startowano w eliminacjach: „Dla Ciebie”, tort na uroczystość weselną

RECEPTURA i ZDJĘCIA [link]


………………………………………………………………..


1. Nazwa szkoły: Zespół Szkół im. Wincentego Witosa w Suchej Beskidzkiej
2. Imię, nazwisko uczniów biorących udział w finale: Mateusz Jurzec, Katarzyna Pęcek
3. Krótki opis osób startujących: Uczniowie klasy I technikum gastronomicznego. Mimo krótkiego stażu, dzięki pomocy opiekuna Krzysztofa Maciejowskiego, uczniowie ci zdobywają doświadczenie i doskonalą swoje umiejętności cukiernicze - zwłaszcza poprzez udział w zajęciach koła gastronomicznego.
4. Osiągnięcia: Uczniowie nie mają jeszcze żadnych wybitnych osiągnięć, ponieważ uczą się dopiero w klasie I. Udział w finale tegorocznych MPUSC jest ich pierwszym sukcesem.
5. Nauczyciel, opiekun uczestników: mgr inż. Krzysztof Maciejowski
6. Firma sponsorska: Prospona służy pomocą i radą w zakresie doboru surowców oraz zdeklarowała częściowe pokrycie kosztów zakupu produktów spożywczych, niezbędnych do wykonania oryginalnych wypieków.
7. Temat pracy, z jaką startowano w eliminacjach: „Te amo”, tort na okoliczność zaręczyn

RECEPTURA i ZDJĘCIA [link]


………………………………………………………………..


1. Nazwa szkoły: Zasadnicza Szkoła Zawodowa nr 31 w Zespole Szkół Specjalnych nr 14, Kraków, os. Sportowe 28
2. Imię, nazwisko uczniów biorących udział w finale: Elżbieta Raźna, Balbina Wójcik
3. Krótki opis osób startujących: Elżbieta Raźna – laureatka konkursu „Najsprawniejszy w zawodzie” 2011. W Małopolskim Konkursie Cukierniczym o Puchar Rzemiosła i Przedsiębiorczości w 2011 roku zajęła II miejsce. Brała udział w wymianie międzynarodowej szkół zawodowych w Niemczech. Balbina Wójcik - jest laureatką szkolnego konkursu cukierniczego „Najsprawniejszy w zawodzie” 2012, w którym zajęła I miejsce i zakwalifikowała się do XI Małopolskiego Konkursu Cukierniczego.
4. Osiągnięcia: Uczennice biorą udział w licznych pokazach sztuki cukierniczej prowadzonych przez mistrzów cukiernictwa zrzeszonych w Małopolskim Stowarzyszeniu Kucharzy i Cukierników.
5. Nauczyciel, opiekun uczestników: mgr Jadwiga Kozera, nauczyciel zawodu cukiernik
6. Firma sponsorska: Martin Braun Sp. z o.o. - Wojciech Laśkiewicz sprawuje opiekę w przygotowaniach do II Mistrzostw Polski Uczniów Szkół Cukierniczych na Targi Expo Sweet 2012. Firma sponsoruje surowce potrzebne do przygotowania zadań konkursowych oraz służy pomocą technologiczną.
7. Temat pracy, z jaką startowano w eliminacjach: Tort "Natchnienie Czajkowskiego: Jezioro łabędzie"

RECEPTURA i ZDJĘCIA [link]


………………………………………………………………..


1. Nazwa szkoły: Zespół Szkół Chemicznych i Przemysłu Spożywczego w Lublinie
2. Imię, nazwisko uczniów biorących udział w finale: Agnieszka Osek, Anna Stasiak
3. Krótki opis osób startujących: Uczennice uczęszczają do klasy III i szkolą się w zawodzie cukiernik. Zakłady pracy: Praktyki w Cukierni Staropolskiej w Lublinie
4. Osiągnięcia: Agnieszka Osek zajęła I miejsce w "Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik", Ania Stasiak jest również laureatką wcześniejszej edycji tego konkursu.
5. Nauczyciel, opiekun uczestników: Tomasz Mahoń, instruktor nauki zawodu
6. Firma sponsorska: Master Martini Polska Sp. z o.o. służy pomocą technologiczną
7. Temat pracy, z jaką startowano w eliminacjach: Tort w kształcie kapelusza

RECEPTURA i ZDJĘCIA [link]

 

 

Bieżące wydanie czasopisma

Dlaczego i jak warto fotografować jedzenie? Czy istnieje idealny roślinny zamiennik jaja kurzego? Jaka kawa sprzedaje się najlepiej w cukierni?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji