...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja KG

Ostatnie szkolenie Mistrza Branży w Katowicach za nami

15 maja odbyło się ostatnie szkolenie z cyklu „Znakowanie żywności” w Katowicach. Uczestnicy szkolenia pod czujnym okiem specjalistki ds. znakowania i bezpieczeństwa żywności, Wioletty Bogusz-Kaliś, zmierzyli się z tematem „Opracowanie tabeli wartości odżywczej na etykietę”.

Zainteresowanie, jakim cieszą się szkolenia pokazuje, że przedsiębiorcy nie chcą w grudniu zmierzyć się z inspektorami sanepidu czy IJHARS-u nieprzygotowani. Unijne przepisy weszły w życie już w 2011 roku, jednak egzekwowane zaczną być dopiero pod koniec tego roku, a ich weryfikacja z pewnością będzie skrupulatna i dokładna, wszak przepisy te obowiązują na terenie całej Unii. Inspektorzy będą mogli sprawdzić nie tylko etykiety na produktach, ale także sposób przekazywania informacji na temat składu pieczywa, bułek czy lodów w miejscu ich sprzedaży, dlatego warto zainwestować w przeszkolenie swojego personelu, aby mógł w sposób profesjonalny i precyzyjny odpowiadać na pytania konsumenta.

Szkolenie porządkuje wszystkie przepisy i wyjaśnia je w sposób przystępny dla każdego, a możliwość zadawania pytań, zgłaszania wątpliwości i problemów praktycznych, pomaga w ich zrozumieniu, a co za tym idzie – stosowaniu. Producenci, którzy dotychczas nie znakowali swoich produktów wartością odżywczą, nie mają wiedzy w tym zakresie. Prosili o wytłumaczenie zagadnienia od podstaw – od pozyskania informacji o zawartości składników odżywczych w konkretnych surowcach wykorzystywanych podczas produkcji, poprzez obliczanie zawartości składników odżywczych z poszczególnych surowców, do obliczania wartości energetycznej, przy wykorzystaniu współczynników przeliczeniowych określonych w rozporządzeniu. Zostały omówione zasady dotyczące prezentacji wartości odżywczej na etykiecie, a także dobrowolny system znakowania. Przedstawione zostały również zasady zaokrąglania i zakresy tolerancji określone w przewodniku Komisji Europejskiej. Uczestnicy, zadając pytania podczas wykładu, na bieżąco wyjaśniali swoje wątpliwości, mówi prowadząca szkolenie.

Uczestnicy nie poprzestali na części teoretycznej, ale także zabrali się do zajęć praktycznych i przystąpili do obliczania wartości energetycznej oraz opracowania tabeli wartości odżywczej. Przeanalizowali także przykładowe składy produktów oferowanych do sprzedaży przez uczestników szkolenia, aby usystematyzować wiedzę, zdobytą podczas cyklu szkoleń.

Nieznajomość prawa szkodzi, jak głosi mądre przysłowie, a także nieznajomość tego prawa nie zwalnia z jego stosowania. Konsekwencje niewiedzy mogą być bardzo kosztowne, dlatego producenci już powinni się z nimi zaznajamiać i zacząć je stosować. W efekcie, gdy urzędnicy zawitają do przedsiębiorstwa na kontrole, producenci będą mieli w ręku twarde argumenty, przemawiające na swoją korzyść.

Nagroda od firmy Magorex

Nasz Partner Strategiczny, firma Magorex, ufundowała wartościową nagrodę. Spośród uczestników szkolenia odbyło się losowanie, które wygrała pani Agnieszka Kroplewska z Piekarni-Ciastkarni „Ziarenko”. Komplet 10 sztuk energooszczędnych blach wypiekowych ze specjalną powłoką non-stick opracowaną dla przemysłu cukierniczego i piekarskiego, na pewno doskonale sprawdzi się w zakładzie. Gratulujemy!

Więcej informacji o produktach firmy Magorex

Relacja z pierwszego szkolenia "Opracowanie etykiety zgodnej z wymaganiami nowego rozporządzenia nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności."

Relacja z drugiego szkolenia "Znakowanie żywności nieopakowanej"


Partnerem szkoleń w Katowicach były SweetTARGI

 

Wartość dodana od firmy MAGOREX

Dzięki naszemu Partnerowi Strategicznemu, firmie MAGOREX, uczestnicy szkoleń mogą zdobyć wartościowy prezent, który jest losowany w trakcie szkolenia wśród uczestników. 6 maja br. zestaw 10 energooszczędnych blach pokrytych powłoką non-stick trafił do Pani Beaty Czereneckiej z z Powszechnej Spółdzielni Spożywców "Jedność" z Pszczyny. Gratulujemy!

[img]5714[/img]

Więcej informacji o produktach firmy MAGOREX na www.magorex.pl

 

Partnerem szkoleń w Katowicach są Targi Piekarnicze, Cukiernicze i Lodziarskie SweetTARGi



Bieżące wydanie czasopisma

Dlaczego i jak warto fotografować jedzenie? Czy istnieje idealny roślinny zamiennik jaja kurzego? Jaka kawa sprzedaje się najlepiej w cukierni?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji