autor: KOMPLET Polska
Receptura podstawowa na pączki
200 g KOMPLET Świeżynka 20
1.000 g mąki pszennej, typ 550
60 g oleju roślinnego
60 g margaryny
60 g drożdży
280 g jaj
około 275 g wody
---------------------------------------------------------------------
około 1.935 g łącznie
Wykonanie
Ze wszystkich składników wyrobić ciasto i odstawić do garowania.
czas miesienia: 2 minuty – 1. bieg
(miesiarka spiralna) 8 minut – 2. bieg
temperatura ciasta: około 24oC
czas gary ciasta: 15 minut
Po upływie czasu gary ciasto podzielić na presy i odstawić na 15 minut do odprężenia. Następnie podzielić presy na dzielarce, zaokrąglić, lekko spłaszczyć, ułożyć na aparatach i odstawić do garowania.
czas gary pączków: około 45 minut
+ 15 minut poza garownikiem
Następnie usmażyć pączki
temperatura tłuszczu: około 170oC
czas pieczenia: około 3,5+3,5+1,5 minut
Po upieczeniu napełnić pączki nadzieniem i posypać pudrem KOMPLET Neuschnee.