...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Administrator

Papierowe czary

Doda lekkości nawet trzypiętrowemu kolosowi. Doskonale odda eteryczność tiulu i delikatność płatków kwiatów. Dekoracje z papieru waflowego to hit sezonu. Poznajmy tajniki pracy z tym produktem.

Obok masy cukrowej, lukru królewskiego i kremu maślanego, papier waflowy to jedna z najpopularniejszych technik dekoracji. W tym sezonie zdaje się królować wśród projektów tortów weselnych i komunijnych. Stevie Auble, nazywana królową papieru waflowego, jest znaną amerykańską artystką, która przeszła z branży wnętrzarskiej do projektowania tortów. Znana z oszałamiających i wyjątkowo realistycznych kwiatów z papieru waflowego, stała się popularyzatorką tego trendu na całym świecie. Prace Auble charakteryzują również żywe kolory i odwaga, jej projekty dowodzą wszechstronności papieru waflowego jako elementu dekoracji.


Papier waflowy, czyli jaki?
Papier waflowy to produkt na bazie skrobi, wytwarzany zwykle ze skrobi ziemniaczanej, wody i oleju roślinnego. Można go również zrobić ze skrobi ryżowej. Wtedy uzyskujemy papier ryżowy, który również zdobywa grono wielbicieli wśród dekoratorów tortów, jednak swoimi właściwościami nieco różni się od waflowego. Papier waflowy pod względem tekstury bardzo przypomina zwykły papier do drukarek, ale jest w 100% jadalny i może być używany do znacznie więcej niż zwykłego drukowania – tworzenia kwiatów, tekstur itp.

Papier waflowy jest też na ogół cieńszy niż papier ryżowy, co czyni go delikatniejszym i bardziej podatnym na uszkodzenia. Tego ryżowego używamy najczęściej w celach gastronomicznych, do potraw kuchni azjatyckiej, takich jak sajgonki.
Papier waflowy nie musi być moczony ani gotowany przed użyciem, natomiast ryżowy należy krótko namoczyć w wodzie, aby stał się giętki. Jednak i papier ryżowy znajduje zastosowanie w słodkim świecie. Bardzo popularne są wykonane z niego żagle i ptysie. Może być używany do tworzenia stylizowanych płatków kwiatów.


eteryczne kwiaty wykonane z papieru ryżowego



Na każdą kieszeń i umiejętności
Do z największych zalet papieru waflowego należą jego dostępność i cena. – Papier waflowy jest dostępny w większości sklepów cukierniczych. Zazwyczaj można go kupić w arkuszach wielkości A4 o grubości 0,3 mm lub 0,5 mm. Cena zależy przede wszystkim od grubości. Dla przykładu papier waflowy marki Saracino sprzedawany w opakowaniach po 10 szt. kosztuje około 15 zł (cieńszy) lub 26 zł (grubszy) za opakowanie – mówi Aneta z Cakeit.pl. Grubsze arkusze są także dostępne, a służą do wycinania gotowych postaci i elementów wbijanych w krem z tortu lub babeczek.


z papieru waflowego najczęściej powstają kwiaty i liście a także wachlarze i trójwymiarowe półkule

 

Papier waflowy jest stosunkowo łatwy w użyciu: lekki i łatwy do cięcia, co czyni go popularnym wyborem dla dekoratorów, którzy chcą tworzyć skomplikowane projekty bez spędzania godzin przy każdym elemencie. Można go również kształtować i formować, aby uzyskać szereg różnych tekstur i kształtów bez potrzeby zastosowania specjalistycznych urządzeń. Wystarczą nożyczki! Temperatura panująca na pracowni nie ma wpływu na zachowanie się papieru waflowego. Jest on o wiele bardziej stabilny, niż masa cukrowa.

Plusem jest ponadto jego neutralny smak oraz fakt, że jest przyjazne dla alergików. W przeciwieństwie do niektórych produktów do dekoracji ciast papier waflowy jest jadalny, wegański i nie zawiera typowych alergenów, takich jak orzechy czy gluten.
Można go też przez dłuższy czas przechowywać (nawet 3 lata!) bez obawy, że spleśnieje czy nadmiernie wysuszy. Arkusze należy umieścić w szczelnie zamykanym pojemniku w temperaturze pokojowej. W płaskiej pozycji. – Idealne będą plastikowe torebki z zapięciem strunowym. Świeży papier waflowy powinien być giętki i elastyczny. Z czasem jednak skruszeje i stanie się łamliwy. Najłatwiejszym sposobem, aby przywrócić jego pierwotne właściwości, jest umieszczenie w tym samym pojemniku woreczka lub pudełka z nawilżonym ręcznikiem papierowym. Wprowadzi on trochę wilgoci i po kilkunastu godzinach papier waflowy powinien znów stać się giętki i elastyczny. Warto jednak pamiętać, aby mokry ręcznik nie dotykał bezpośrednio papieru waflowego – radzi ekspertka.

 

 


Uwaga, wilgoć! Na co szczególnie uważać podczas pracy z papierem waflowym?

Wilgoć: Papier waflowy jest wrażliwy na wilgoć, co może powodować jego lepkość, rozdarcie lub zwijanie. Przechowuj go w suchym, chłodnym miejscu i unikaj używania, gdy w pracowni jest wilgotno (nawet przy otwartym oknie w deszczowy dzień). Tyczy się to również nakładania na tort pokryty wilgotną masą, np. kremem maślanym czy musem. Uwaga na tort pokryty dekoracjami, który wkładamy do lodówki – zwykle panuje tam duża wilgoć.
Kruchość: Papier waflowy jest bardzo cienki i delikatny, dlatego należy obchodzić się z nim ostrożnie, aby go nie rozerwać ani nie uszkodzić. Przewożenie i przenoszenie tortu z tego typu dekoracją wymaga szczególnej troski.
Drukowanie: Jeśli planujesz drukować na papierze waflowym, upewnij się, że używasz atramentu dopuszczonego do kontaktu z żywnością, który jest przeznaczony do spożycia. Nie wszystkie atramenty nadają się do stosowania na artykułach jadalnych.

 


 

Niezbędnik dekoratora

Największą zaletą papieru waflowego jest jego wszechstronność! Może być używany na wiele sposobów, do tworzenia delikatnych kwiatów i skomplikowanych wzorów koronek czy prostych geometrycznych kształtów. Najczęściej są to elementy kojarzone z lekkością i zwiewnością: kwiaty, ale można również wykonać rozetki, piórka, skrzydła, confetti, falbanki, kule, a nawet papierowy topper. – Osobiście lubię robić proste kwiaty z papieru waflowego, które świetnie sprawdzą się w minimalistycznych tortach z nowoczesną dekoracją (Na blogu Cakeit.pl znajdziesz dokładne tutoriale pokazujące, jak tworzyć dekoracje z papieru waflowego) – wyjaśnia Aneta.

 

Do pracy z papierem waflowym przydadzą się barwniki spożywcze, pędzelki, nożyczki, dziurkacze dekoracyjne, a do robienia kwiatów dodatkowo masa cukrowa oraz druciki i taśma florystyczna. Nie zapominajmy również o niezbędnym składniku, jakim jest zwyczajna woda w temperaturze pokojowej.

Papier waflowy można barwić na kilka sposobów. Jednym z nich jest użycie drukarki spożywczej, dzięki temu można uzyskać jednolity i intensywny kolor lub wydrukować dowolne wzory. Warto mieć na uwadze, że posiada stronę szorstką i gładką, najlepsze efekty uzyskuje się, drukując na stronie gładkiej. Papier ten można również barwić barwnikami spożywczymi w proszku, na sucho lub na mokro w zależności od pożądanego efektu. – Na sucho uzyskamy delikatny, pastelowy kolor. Gdy rozrobimy barwnik w proszku ze spirytusem, to kolor będzie intensywniejszy, jednak papier delikatnie się pofaluje, a po wyschnięciu będzie bardziej kruchy. Papier waflowy można barwić również barwnikami żelowymi lub olejowymi. Niezależnie od tego, jaki barwnik wybierzemy, nakładamy go i rozprowadzamy delikatnie pędzelkiem po powierzchni – instruuje specjalistka. Z powodzeniem można też stosować aerograf, a także pisaki jadalne, dzięki którym na arkuszu można dodać napis lub drobne szczegóły, uzyskując większy realizm listków lub płatków kwiatów.

 

Do „sklejania” poszczególnych elementów wykonanych z papieru waflowego należy użyć niewielkiej ilości wody, którą nakładamy delikatnie pędzelkiem. Trzeba wówczas uważać, ponieważ zbyt duża ilości wody rozpuści go. Papier ma tendencję do zwijania się, jeśli jest nakładany na mokry lukier, więc trzeba zadbać, aby nie zamoczyć powierzchni. Jeśli jest używany razem z kremem maślanym, zawsze nakładaj go w ostatniej chwili lub gdy krem stwardnieje. Tak samo trzeba postępować, łącząc papier waflowy z lukrem królewskim oraz czekoladą lub ganache’em.

Natalia Aurora Ignacek

Bieżące wydanie czasopisma

Dlaczego i jak warto fotografować jedzenie? Czy istnieje idealny roślinny zamiennik jaja kurzego? Jaka kawa sprzedaje się najlepiej w cukierni?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji