autor: Anna Maria, Kucharnia
RECEPTURA
Ciasto na tradycyjne czeskie pierniczki
800 g mąki
280 g cukru pudru
120 g tłuszczu
110 g miodu
220 g jajek
3 łyżeczki sody oczyszczonej
4 łyżeczki przyprawy do pierników (daję 1 opakowanie przyprawy i 2 łyżeczki cynamonu)
Miód i masło roztopić. W misce wymieszać mąkę, cukier, sodę i przyprawy, dodać ciepły miód z masłem, połączyć. Następnie wlać roztrzepane jajka i zagnieść ciasto. Odłożyć w chłodne miejsce na minimum 2 dni. Pierniczki bardzo szybko rosną podczas pieczenia, dlatego ciasto należy wałkować cieniutko, maksymalnie na ok. 5 mm. Do przygotowania piernikowych bombek potrzebne są specjalne foremki – półkule, które po lekkim natłuszczeniu obkłada się kołami wyciętymi z ciasta. Przygotowane połówki posmarować jajkiem z dodatkiem jednej łyżeczki cukru pudru (dla ładnego koloru). Piec w 160-170oC przez 10 min.
Lukier
1 białko
120-140 g przesianego cukru pudru
sok z cytryny (opcjonalnie)
Ubić białko, stopniowo dosypując cukier. Gdyby lukier był za gęsty, dodać soku z cytryny, a jak jest zbyt rzadki, dosypać cukru pudru i ponownie ubić.
Upieczone połówki bombek sklejać lukrem, a potem dowolnie dekorować.
Anna Maria KUCHARNIA – autorka bloga kucharnia.blogspot.com. Z wykształcenia humanistka – filolog, z zamiłowania miłośniczka kuchni, gotowania, eksperymentowania w poszukiwaniu smaków utraconych i takich, które z pozoru wydają się nieuchwytne. Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych i promocją produktów przeznaczonych do celów kulinarnych. Od grudnia 2015 r. prowadzi stacjonarną Akademię Kulinarną KUCHARNIA w Bielsku-Białej.