...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Kucharnia, materiał promocyjny

Piernikowe bombki

autor: Anna Maria, Kucharnia

RECEPTURA

Ciasto na tradycyjne czeskie pierniczki
800 g mąki
280 g cukru pudru
120 g tłuszczu
110 g miodu
220 g jajek
3 łyżeczki sody oczyszczonej
4 łyżeczki przyprawy do pierników (daję 1 opakowanie przyprawy i 2 łyżeczki cynamonu)

Miód i masło roztopić. W misce wymieszać mąkę, cukier, sodę i przyprawy, dodać ciepły miód z masłem, połączyć. Następnie wlać roztrzepane jajka i zagnieść ciasto. Odłożyć w chłodne miejsce na minimum 2 dni. Pierniczki bardzo szybko rosną podczas pieczenia, dlatego ciasto należy wałkować cieniutko, maksymalnie na ok. 5 mm. Do przygotowania piernikowych bombek potrzebne są specjalne foremki – półkule, które po lekkim natłuszczeniu obkłada się kołami wyciętymi z ciasta. Przygotowane połówki posmarować jajkiem z dodatkiem jednej łyżeczki cukru pudru (dla ładnego koloru). Piec w 160-170oC przez 10 min.



Lukier
1 białko
120-140 g przesianego cukru pudru
sok z cytryny (opcjonalnie)

Ubić białko, stopniowo dosypując cukier. Gdyby lukier był za gęsty, dodać soku z cytryny, a jak jest zbyt rzadki, dosypać cukru pudru i ponownie ubić.
Upieczone połówki bombek sklejać lukrem, a potem dowolnie dekorować.

 

Anna Maria KUCHARNIA – autorka bloga kucharnia.blogspot.com. Z wykształcenia humanistka – filolog, z zamiłowania miłośniczka kuchni, gotowania, eksperymentowania w poszukiwaniu smaków utraconych i takich, które z pozoru wydają się nieuchwytne. Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych i promocją produktów przeznaczonych do celów kulinarnych. Od grudnia 2015 r. prowadzi stacjonarną Akademię Kulinarną KUCHARNIA w Bielsku-Białej.

Opcje filtrowania

 
 
 
 

Proszę zaznaczyć maksymalnie 5 pozycji.

 
rozwiń opcje

Inne receptury przygotowane przez Kucharnia, Anna-Maria

Przejrzyj okrojony numer (Katalog reklam) online lub pobierz PDF >>

Pełny numer dostępny tylko w prenumeracie >>

Mistrz Branży

Maszyny i urządzenia do produkcji