...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AU

Polskie cukiernictwo na wagę złota w Luksemburgu!

Tylu srebrnych, a nawet złotych medali jeszcze nie było! Polscy cukiernicy i kucharze podczas mistrzostw w Luksemburgu zaprezentowali się w doskonałej formie.

– Pokazaliśmy nie tylko prawdziwą klasę, przygotowując słodki bufet i kuchnię gorącą, ale też stwarzając jako drużyna i kibice świetną atmosferę na mistrzostwach – komentuje trener polskiej reprezentacji cukierników Janusz Profus. – Polacy byli widoczni na arenie międzynarodowej i zgrani.


Podczas 5 dni walki o Kulinarny Puchar Świata – Expogast Culinary World Cup 2018 Luksemburg (24-28 listopada) – jury oceniło zmagania 30 narodowych reprezentacji seniorów, 15 narodowych reprezentacji juniorów, 15 teamów cateringowych i ponad 45 zespołów regionalnych. Polskiej drużynie kibicowali osobiście m.in. ambasadorzy Polski w Belgii i Luksemburga. Nasi kucharze i cukiernicy mogli zaprezentować się w kategoriach drużynowych i indywidualnych.

Ogromną dumą narodową jest wynik uzyskany przez członkinie Poland National Culinary Team: Renatę Martynę, Ewę Drzewicką i Angelikę Chwyć w kategorii Art pastry (cukiernictwo artystyczne), gdzie przygotowując indywidualnie prace, wszystkie zostały nagrodzone złotymi medalami! Ta ostatnia zyskała też główne wyróżnienie w konkursie – jej praca została oceniona najwyżej! To absolutny fenomen w skali polskiego cukiernictwa. Z sukcesem wystartowali też indywidualnie Paweł Mieszała (rzeźba z czekolady) i Mariusz Górecki (rzeźba z cukru), reprezentując firmę Cukiernia Pavlova – zdobyli brązowe medale.

 


Polska wykazała się również w słodkiej części, przygotowując zimny bufet jako team narodowy, sekcji cukierniczej przewodził szef Mariusz Roch. Na słodkim stole należało zaserwować półmisek przystawek, 3 dania główne, przystawkę, finger foods i bufet cukierniczy. Ten składał się z eksponatu (o podstawie 40 cm na 60 cm i wysokości co najmniej 60 cm do 1 m). – Co ciekawe, w przeciwieństwie do większości tego typu konkursów, tu można, a nawet należy łączyć w jednym eksponacie i czekoladę, i masę cukrową, i karmel – tłumaczy Profus. Prócz tego, 4 rodzaje deserów: jeden czekoladowy, drugi owocowy i dwa dowolne. Do tego również 4 rodzaje małych form dowolnych, tj. pralina, nugat, muffin, ciasteczka. W tym roku pod względem smaku oceniane były praliny. Nasza kadra zdobyła w tej kategorii brązowy medal. 

 


Podczas drugiego dnia, który należał do kuchni gorącej, polska ekipa, z Mariuszem Rochem na czele, przygotowała takie słodkie specjały jak: mus karmelowy z marakują i galaretką porzeczkową, czekoladowe sable, lody malinowe z maślanką, galaretkę cytrusową, crumble, pieczony sernik i salsę owocową. W efekcie Polacy zostali za to zadanie nagrodzeni srebrnym medalem. – Ten sukces nie byłby możliwy, gdyby nie zaangażowanie całej drużyny, pomocy drugiego trenera sekcji cukierniczej, czyli Joanny Profus, a także ogromnego wsparcia ze strony Bożeny Sikoń i sponsorów.


Bieżące wydanie czasopisma

Dlaczego i jak warto fotografować jedzenie? Czy istnieje idealny roślinny zamiennik jaja kurzego? Jaka kawa sprzedaje się najlepiej w cukierni?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji