...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , HERT, materiał promocyjny

Powiew morskiej bryzy

W powietrzu powoli czuć wakacje. Kto nie marzy o chwili wytchnienia, relaksu, błogiej beztroski, najchętniej w otoczeniu wody, szumu fal, delikatnego wiatru? Ze stopami zanurzonymi w ciepłym piasku i pysznym napojem w ręku. Brzmi cudownie…

A gdyby tak zaprosić letnie klimaty do nas na stałe i już zawsze odczuwać przyjemne skojarzenia, które idealnie wpiszą się w sezon wakacyjny, a zimą przywieją przyjemne wspomnienia? Czemu nie!

Świat aranżacji ma dla nas wiele propozycji, np. styl hamptons, prowansalski, marynistyczny, orientalny, z których można brać drobne zapożyczenia lub czerpać całymi garściami. Są one jednak bardzo charakterystyczne i nie­kiedy mogą wydawać się obce dla danego miejsca. Na szczęście, możemy zdecydować się na coś jeszcze innego. Na salony i do lokali coraz odważniej wkracza styl new mediterranean (z ang. nowy styl śródziemnomorski), który poza letnią swobodą obiecuje dozę elegancji oraz nowoczesności.

 

Styl śródziemnomorski, jak sama nazwa wskazuje, dotyczy regio­nów znajdujących się aż na trzech kontynentach, położonych nad basenem Morze Śródziemnego. Nic dziwnego, że jest nacechowa­ny ogromną różnorodnością, niejednoznacznością, na które miały wpływ uwarunkowania geograficzne i klimatyczne oraz w znacz­nym stopniu historia, kultura i tradycyjne rzemiosło. I chociaż to my decydujemy, w którym aranżacyjnym kierunku chcielibyśmy, aby nasze wnętrze podążyło, i tak będzie czuć w nim zachwyca­jącą swobodę i naturalność charakterystyczne dla tych terenów. Pomimo wielkiej różnorodności wyraźnie widać cechy wspólne, które stanowią o rozpoznawalności stylu śródziemnomorskiego. Mowa o jasnej kolorystyce przełamanej kolorami pochodzącymi z naturalnych barwników i materiałów: zieleni, niebieskościach, ochrze czy terakocie, ale nie tylko. Otwarte przestrzenie, miękkie organiczne formy mebli i ścian (łuki, zaokrąglenia), chropowate lub strukturalne wykończenie, ciekawe i nieoczywiste tkaniny oraz dużo rękodzieła w postaci tkanych dywanów i ceramiki, ukłon w stronę upływu czasu to inne znaki charakterystyczne. A w wersji new mediterranean pomoże nam oswoić wakacyjny klimat z modnymi współcześnie trendami: minimalizmem, elegancją i przytulnością. Styl ten idealnie sprawdzi się nie tylko w mieszkaniach i do­mach, ale również, a powiedzielibyśmy nawet, że w szczególności, w lokalach gastronomicznych. Świetnie wpisze się w nadmorskie i nadjeziorne klimaty, ale również dzięki swojej uniwersalności sprawdzi się jako aranżacja restauracji, kawiarni w przysłowio­wym „środku miasta”. Nie musimy od razu stawiać na total look (z ang. całkowity wygląd), możemy wybrać odpowiednią kolo­rystykę, mniej lub bardziej charakterystyczne akcenty, dodatki, materiały wykończeniowe i tekstylia. Najważniejsze, żeby oddać ducha i pobudzić skojarzenia. Dzięki temu lokal będzie idealnie wpasowywał się w coraz bardziej upalną, letnią aurę, a zimą nie­nachalnie cieszył oko i nasuwał przyjemne wspomnienia z okresu wakacji.

 

A zatem: jak zamienić naszą restaurację, piekarnię czy kawiarnię w nadmorską posiadłość? Przede wszystkim ważna jest wspomniana kolorystyka! Na ścia­nach królują ciepłe, jasne, neutralne kolory, z wyraźną domina­cją bieli, beżów, rozbielonej terakoty, niekiedy szarości. W tym przypadku nie musimy stawiać na gładkie wykończenie. Na plus są rozwiązania, które dadzą wrażenie nierówności: przetarcia, chropowatość, niedoskonałości, które z łatwością osiągniemy za pomocą tynków i farb dekoracyjnych. Jeśli mamy taką możli­wość, to warto rozważyć stworzenie łukowatych przejść, wyobleń przy suficie czy niewielkich wnęk ściennych przy sto­likach i siedziskach zwieńczonych łukami. Kształty te są bardzo charakterystyczne dla nowego stylu śród­ziemnomorskiego i jednocześnie świetnie wpasowują się w najgorętsze trendy wnętrzarskie. Jeśli chcemy zdecydować się na ozdobne akcenty, można rozważyć pokrycie jednej ze ścian kamieniem, stworzenie na kilku ścianach lamperii z płytek, np. terakoty, białej w połysku, delikatnym błękicie, zieleni. W obszarach związanych z przygotowaniem potraw, napojów i na frontach lad taka dekoracyjna płytka również świetnie się sprawdzi.

 

Pamiętajmy jednak o umiarze, który jest kluczowy dla tego stylu. Jego bazę tworzą stonowane wnętrza z akcentami kolorystycznymi, jeśli więc zde­cydujemy się na wielobarwną płytkę gdzieś w strefie konsumpcji, powinniśmy powtórzyć ją również w strefie produkcji jedzenia lub zdecydować się na coś bardzo neutralnego: białą, kremową lub beżową płytkę. Posadzka, tak jak reszta wnętrza, powinna kojarzyć się z rozwią­zaniami, które są z nami od wieków, dlatego nasz wybór powinien paść na kamień (koniecznie nie w połysku!), cegłę podłogową, terakotę lub, co zaskakujące, na betonową posadzkę dekoracyjną. Jeśli chodzi o wyposażenie lokalu (np. lady, stoły, krzesła, regały, komody, niezbędniki), podstawą jest drewno, które można połą­czyć z kamiennymi lub metalowymi stolikami. Ważne, żeby mia­ły obłe kształty lub kojarzyły się z miękkością, a ich kolorystyka była utrzymana w szlachetnych brązach, złamanych bielach, de­likatnych beżach, antracycie. Tkaniny, które pojawią się w lokalu pod postacią tapicerowanych siedzisk, poduszek, zasłon lub nie­kiedy dywanów, powinny być nieoczywiste i stanowić przedmiot wysokiej jakości wzornictwa, bawić się fakturami, strukturami, splotami (stawiajmy na naturalne, szlachetne materiały, takie jak len, wełna, bawełna, juta), w szczególności jeśli zdecydujemy się na neutralną kolorystykę. W przypadku stylu new mediterranean tekstylia to świetny pomysł na wprowadzenie odrobiny koloru do wnętrza. Możemy porzucić stonowane barwy i wybrać zielenie, żółcie, błękity, niebieskości oraz rudności. Zieleń powinna się również pojawić pod postacią kilku pojedynczych, delikatnych akcentów roślinnych.

Z dekoracji możemy skusić się na plecione kosze, które rewelacyjnie sprawdzą się jako osłony dla roślin czy miejsce przechowywania pledów. Dobrze sprawdzą się też zdjęcia krajobrazów nadmorskich w sto­nowanej kolorystyce, plecione dekoracje ścienne, obrazy, które przemycą odrobinę koloru z wybranej palety, stylizowana, lekko surowa w odbiorze ceramika, piękne butelki oliwy czy dobrych win, a nawet wyjątkowe pamiątki z podróży do krajów basenu Morza Śródziemnego. Miks jest jak najbardziej wskazany. Należy jednak zachować umiar w doborze mebli i dodatków, a przede wszystkim ich ilości, tak aby osiągnąć efekt eleganckiej prostoty przenikającej się z rustykalnym szykiem. Słynne „mniej znaczy więcej” znajdzie w tym przypadku wyjątkowo silne zastosowanie. New mediterranean jest u nas ciągle mało wyeksploatowanym źródłem inspiracji, więc taka aranżacja nie tylko zachwyci i przy-ciągnie klientów, ale również wprowadzi powiew świeżości na gastronomicznej mapie. A czerwiec to idealny moment na przy­gotowanie nowego miejsca do otwarcia lub rearażacji w nowo­czesnym stylu śródziemnomorskim!

Katarzyna Paś, główny projektant
Piotr Wiśniewski, menedżer
Hert Studio Projektowe

Bieżące wydanie czasopisma

Poznaj sezonowe trendy tortowe oraz receptury lodziarskie finalistów Gelato Poland, przekonaj się jak ważne jest śniadanie w piekarni...

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji