...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja PS

Pradawne ziarno – współczesna innowacja (cz.1)

Naukowcy biją na alarm: asortyment spożywanych roślin jest niewystarczający. Wskutek tego nasza dieta jest zbyt uboga w witaminy i składniki mineralne, co generuje potrzebę suplementacji. To drastyczne zubożenie diety współczesnego człowieka stało się bodźcem do poszukiwań pierwotnych form pszenic.

Nie chodzi jednak o płaskurkę, samopszę czy orkisz, tylko o zapomnianą pszenicę okrągłoziarnową i perską, która jest przedmiotem innowacji w produkcji żywności o podwyższonej wartości odżywczej.

Skąd potrzeba powrotu do dawnych ziaren?
Podstawowym celem prac prowadzonych nad formami wyjściowymi współczesnych gatunków zbóż było zwiększenie plonu. W ich wyniku powstały wysokoplenne gatunki i odmiany, jednak nie sprzyjało to poprawie wartości odżywczej ziarna. Poszukiwanie żywności o walorach prozdrowotnych oznacza powrót do gatunków spożywanych dawniej, w tym form wyjściowych roślin spożywanych współcześnie lub takich, które nigdy nie były przedmiotem prac hodowlanych. Do takich gatunków należą pochodzące z początku udomowienia roślin (8 tys. lat p.n.e.) pszenice pierwotne. Ich uprawa daje szansę na pozyskanie ziarna konsumpcyjnego o większej zawartości składników biologicznie czynnych (m.in. witamin, składników mineralnych) niż w pszenicy zwyczajnej.

Szczególnie korzystny wpływ na jakość uzyskanego ziarna może mieć uprawa w systemie ekologicznym. Wiele dotychczasowych badań wskazuje, że żywność z tego typu upraw cechują większa koncentracja antyoksydantów, niższa zawartość pestycydów czy toksycznego kadmu. W przypadku pszenic pierwotnych wykazano, że niektóre ich gatunki charakteryzuje podwyższona tolerancja na stresy biotyczne i abiotyczne (choroby, szkodniki, ekstremalne temperatury, suszę, zasolenie). Daje to możliwość redukcji zabiegów agrotechnicznych, zmniejsza zapotrzebowanie energetyczne i sprzyja utrzymaniu równowagi w środowisku. Należy się spodziewać, że w dobie drastycznego zubożenia diety współczesnego człowieka i zasobów genowych pierwotne formy pszenic będą odgrywały coraz większą rolę nie tylko w ekologicznym, ale także w konwencjonalnym systemie gospodarowania.

 

Pszenica perska

Pszenica okrągłoziarnowa

Doświadczenia polowe z pierwotnymi gatunkami pszenic

 

Polski projekt PRADAWNE ZIARNO – wyzwania i korzyści dla rolnictwa i przetwórstwa
Jakość surowca roślinnego przeznaczonego do przetwórstwa spożywczego kształtowana jest przez technologie uprawy i oddziałujące w trakcie wegetacji roślin czynniki siedliskowe (gleba, pogoda). Nieodzownym elementem przywrócenia pszenic pierwotnych do użytkowania są badania nad technologią uprawy, zarówno w systemie konwencjonalnym, jak i ekologicznym. Pszenice pierwotne charakteryzuje odmienna od zwyczajnej jakość technologiczna ziarna i mąki. Wskazuje to na konieczność opracowania nowych receptur, aby uzyskać produkty spożywcze o pożądanych parametrach fizykochemicznych i organoleptycznych.

Przesłanki te skłoniły badaczy, przedsiębiorców, rolników, jednostki samorządowe i doradcze do utworzenia konsorcjum – grupy operacyjnej ,,PRADAWNE ZIARNO’’ – i wspólnej realizacji projektu „Innowacje w uprawie, przetwórstwie i wprowadzaniu na rynek pierwotnych form pszenic okrągłoziarnowej i perskiej o podwyższonej wartości odżywczej”. Projekt realizowany jest w ramach Działania ,,Współpraca’’, realizowanego przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi (poprzez Agencję Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa) w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich 2014-2020, finansowanego z Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich. Uzyskał on pierwsze miejsce na liście rankingowej konkursu na finansowanie innowacji w obszarze rolnictwa.

Prezentacja projektu na Narodowej Wystawie Rolniczej w Poznaniu

 

W skład grupy operacyjnej – konsorcjum wchodzą: Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy im. J.J. Śniadeckich w Bydgoszczy (UTP) – LIDER; Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie, Wytwórnia Makaronu BIO Aleksandra Babalska z Pokrzydowa, Spółdzielnia Produkcji Spożywczej „TOSTA” z Bydgoszczy, województwo kujawsko-pomorskie (Urząd Marszałkowski), Toruń; gospodarstwa ekologiczne woj. kujawsko-pomorskiego, pomorskiego i wielkopolskiego.

Projekt realizowany jest przez 36 miesięcy (2018-2021), a jego całkowita wartość wynosi 1 860 000 zł.

Jego grupy docelowe to:
- rolnicy,
- przedsiębiorstwa przetwórstwa rolno-spożywczego,
- konsumenci.



CELE PROJEKTU

„Innowacje w uprawie, przetwórstwie i wprowadzaniu na rynek pierwotnych form pszenic okrągłoziarnowej i perskiej o podwyższonej wartości odżywczej”
1. O pracowanie nowych technologii uprawy w systemie niskonakładowym integrowanym i ekologicznym.
2. O pracowanie nowych procesów produkcji i wytworzenie innowacyjnych produktów spożywczych.
3. O pracowanie nowych metod marketingu dotyczących wprowadzania na rynek innowacyjnych produktów z pszenic okrągłoziarnowej i perskiej o podwyższonej wartości odżywczej.

 


 

Podstawą opracowania nowych technologii uprawy pszenic okrągłoziarnowej i perskiej są doświadczenia polowe realizowane w systemie integrowanym (w Stacji Badawczej UTP) i ekologicznym (w gospodarstwach ekologicznych). W przypadku nowych procesów produkcji i wytworzenia innowacyjnych produktów istotne są ocena jakości technologicznej ziarna oraz testy produkcyjne w przedsiębiorstwach przetwórstwa rolno-spożywczego. Nowe produkty spożywcze z pszenic okrągłoziarnowej i perskiej będą charakteryzowały się podwyższoną wartością odżywczą. Ich wysoka jakość uzyskana zostanie dzięki cechom gatunkowym i zrównoważonemu stosowaniu przemysłowych środków produkcji w produkcji integrowanej lub ich niestosowaniu w produkcji ekologicznej.

Toruński Jarmark Ekologiczny w Toruniu

 

Nowe produkty spożywcze z ziarna pszenicy okrągłoziarnowej i perskiej mogą znaleźć odbiorców na terenie UE, a także poza nią. Szczególnie duże zainteresowanie spodziewane jest w przypadku produkcji ziarna z upraw ekologicznych. Informacje o cechach jakościowych otrzymanych produktów uzyskiwane będą w oparciu o szczegółową ocenę wartości odżywczej ziarna (zawartości makro- i mikroelementów, aminokwasów, witamin) i analizę właściwości glutenu. W ramach projektu wykonywane są także badania rynku, w tym analiza potrzeb i preferencji konsumentów, dająca możliwość lepszego dostosowania nowych produktów spożywczych do oczekiwań odbiorcy.

Nowa metoda marketingu opracowywana jest w oparciu o branding (budowanie świadomości i rozpoznawalności marki), wprowadzenie kodu QR, strony internetowej i konta na Facebooku.

Prowadzone są liczne działania promocyjne, zarówno w kraju, jak i za granicą. Wśród nich znalazły się m.in. warsztaty dla dzieci w ramach Bydgoskiego Festiwalu Nauki, Międzynarodowe Targi Rolno-Przemysłowe AGRO-TECH w Minikowie, Jarmark Ekologiczny w Toruniu, Frymark Bydgoski, Festiwal Smaków w Grucznie, Jarmark Ekologiczny w Brodnicy. Oprócz tego projekt był promowany na krajowych i międzynarodowych konferencjach (,,Współczesne trendy na rynku pracy’’, Bydgoszcz; ,,International Brand and Brand City Congress’’, Turcja; ,,Agrarian Perspectives XXVII’’, Czechy).

W kolejnym wydaniu przedstawimy dawne odmiany pszenicy: okrągłoziarnową i perską, a także innowacyjne wypieki przygotowane na ich bazie w ramach konsorcjum PRADAWNE ZIARNO.

Więcej informacji na stronie: www.pradawneziarno.pl
https://www.facebook.com/PradawneZiarnoPL

 dr hab. inż. Małgorzata Szczepanek, prof. nadzw. UTP



Bieżące wydanie czasopisma

Za co Polacy pokochali jagodzianki? Czym ustabilizować krem na zimno? Jak projektować słodkie stoły? Skąd się biorą alergie pokarmowe? Do czego dodawać szafranu?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji