...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AU

Przesolony chleb

Czy jedna kromka chleba może zawierać tyle soli co paczka chipsów? Okazuje się, że tak. Brytyjska grupa Action on Salt przebadała skład prawie 250 rodzajów krojonego chleba. Wyniki skłoniły ich do zaapelowania do rządu o zdecydowane działania w sprawie ilości soli w produktach spożywczych.

Action on Salt to grupa specjalistów i naukowców skupiających się na badaniu żywności pod kątem zawartości soli i edukowaniu na temat jej wpływu na zdrowie. Grupa pracuje nad osiągnięciem konsensusu między producentami żywności a rządem mającym na celu zmniejszenie zawartości soli w przetworzonych produktach, jak również w codziennej diecie. Przewodniczy jej profesor medycyny sercowo-naczyniowej Graham MacGregor.

 


Według rządowych wytycznych pieczywo powinno zawierać maksymalnie 1,01 g soli na 100 g produktu. Tymczasem badania różnych rodzajów chleba sprzedawanych w największych marketach w Wielkiej Brytanii, wyprodukowanych przez 28 różnych firm wykazały znacznie wyższą zawartość soli; w 75% z nich była znacznie przekroczona. Co więcej, niektóre chleby miały w 1 czy 2 kromkach tyle soli ile 25 g paczka chipsów czy hamburger lub frytki z McDonald’s. 

Grupa zaapelowała do rządu o zdecydowane działania w sprawie ograniczenia ilości soli przez producentów żywności, argumentując, że dieta bogata w sól zwiększa ryzyko zawału serca czy udaru mózgu, a przemysł spożywczy już zbyt długo ma zgubny wpływ na zdrowie publiczne. Jak zauważył profesor MacGregor, zmniejszenie ilości soli w diecie jest jednym z najefektywniejszych sposobów na obniżenie ciśnienia krwi i ograniczenia ilości osób cierpiących i umierających z powodu chorób serca.

Mimo badań szerokiej gamy produktów w 2011 roku ilość soli w żywności nadal rośnie. Światowa Organizacja zdrowia (WHO) podaje, że około 99% osób dorosłych na świecie spożywa dziennie więcej soli niż zalecane 5 g, co prowadzi do ok. 2 milionów zgonów rocznie. W samej Wielkiej Brytanii przeciętnie spożycie to ok. 8,4 g dziennie. 



źródło: KLIK!

Bieżące wydanie czasopisma

Poznaj sezonowe trendy tortowe oraz receptury lodziarskie finalistów Gelato Poland, przekonaj się jak ważne jest śniadanie w piekarni...

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji