...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , ZSP w Grodzisku Wielkopolskim, materiał promocyjny

Renifer

autor: Jakub Kaczmarek, nauczyciel prowadzący: Monika Jacyno

RECEPTURA

Ciasto piernikowe
350 g mąki pszennej
250 ml miodu płynnego
0,5 szklanki cukru
3 jajka
125 g margaryny
3 łyżki soku wiśniowego
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
2 łyżki kakao
1/2 opakowania przyprawy do piernika
2 łyżki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej

Przygotuj masę miodową: w garnku roztop miód, połowę cukru i margarynę. Odstaw do ostygnięcia.
Żółtka oddziel od białek i utrzyj z resztą cukru. Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Wlej wystudzoną masę miodową, sok, powidła, kawę zaparzoną w niewielkiej ilości wody, kakao i przyprawę do piernika, wymieszaj na gładką masę.

Z białek ubij sztywną pianę, dodaj do ciasta. Delikatnie wymieszaj.

Formę wysmaruj. Ciasto wylej na formę i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piec przez ok. 1 godz.


Chrupiący środek
2 jajka
125 g margaryny
1 opakowanie musli
2 łyżeczki cynamonu
1 szklanka mąki
0,5 szklanki cukru

Margarynę roztop, dodaj cukier, musli i cynamon, zostaw do ostygnięcia. Żółtka oddziel od białek, białka ubij na sztywno, dodaj mąkę. Masę wylej na blaszkę. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec przez 15 min.



Polewa
250 g śmietany kremowej
2 tabliczki czekolady

Śmietanę ugotuj, dodaj pokruszoną czekoladę i odstaw na 12 h do lodówki.




Wykonanie
Ciasto piernikowe przekroić na pół: jedną połowę włożyć na talerz, przełożyć powidłami, na to dać chrupiący środek, znów przełożyć powidłami i włożyć drugą połówkę ciasta. Oblać polewą, udekorować elementami z czekolady, takimi jak rogi, nos i oczy.

Opcje filtrowania

 
 
 
 

Proszę zaznaczyć maksymalnie 5 pozycji.

 
rozwiń opcje

Przejrzyj numer online lub pobierz PDF PDF >>

Pełny numer dostępny tylko w prenumeracie >>




Mistrz Branży

Maszyny i urządzenia do produkcji