Słodki stół coraz częściej staje się atrakcją niejednego przyjęcia. Na wesele, chrzciny, urodziny lub imprezę firmową można skomponować wyjątkowy bufet pełen rozmaitych słodkości.
Aby wszystko ze sobą współgrało, ważnych jest kilka elementów:
• temat przewodni,
• kolorystyka,
• dobór ciast według liczby gości oraz ich wieku,
• dekoracja stołu – obrus, patery, etykiety, kwiaty itp.
Stoliczku, nakryj się!
Tematem przewodnim prezentowanego przez nas słodkiego stołu są Święta Wielkanocne. Wybraliśmy typowo wiosenną kolorystykę – odcienie zieleni i żółci z dodatkiem bieli oraz modnego w tym roku turkusu. Stół będzie przygotowany na imprezę firmową dla 60 osób.
Tort
Zaczynamy od okazałego trzypiętrowego tortu. Ciasto przygotowane dzień wcześniej, dobrze schłodzone, pokryte niewielką ilością bitej śmietany lub dowolnym kremem, obkładamy zieloną masą cukrową SMARTFLEX VEVET o smaku cytrynowym. Następnie dekorujemy tort gotowymi cukrowymi tulipanami i motylkami.
Potrzebne narzędzia:
• wałek silikonowy lub z odpowiedniego tworzywa do mas cukrowych,
• packa do wygładzania masy,
• forma silikonowa ze wzorem do wykończenia brzegów tortu.
Babeczki wielkanocne
Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć babeczek, dlatego przygotujemy je na trzy sposoby. Pieczemy po 20 sztuk babeczek o różnych smakach, w odpowiednio dobranych papilotkach. Na babeczki czekoladowe nakładamy szprycą krem z serka mascarpone, bitej śmietany i białej czekolady, dekorujemy.
Muffinki marchewkowe obkładamy żółtą czekoladą plastyczną, na każdej babeczce układamy cukrowego zajączka z marchewką.
Kolejny rodzaj babeczek – jogurtowe z frużeliną owocową – obkładamy masą cukrową SMARTFLEX VELVET o smaku cytrynowym, zabarwioną na zielono. Układamy cukrową koronkę, a na niej czekoladowe – jajeczka. Dokładamy pałąk – tak, aby powstały świąteczne koszyczki.
Cake popsy
Kolejnym słodkim akcentem będą cake popsy – czyli miniciasteczka na patyku – tym razem w kształcie kurczaków. Z masy marcepanowej formujemy kulki i wbijamy w nie patyczki. Konfetti w kształcie czerwonych serduszek wykorzystujemy do zrobienia dziobka i grzebyka, a czarnych perełek używamy jako oczka. Na patyczku wiążemy kolorową kokardkę. Cake popsy ustawiamy w szklanym naczyniu wypełnionym czekoladowymi jajkami, które też mogą być pyszną przekąską.
Wesołych Świąt!
Mamy nadzieję, że nasz wielkanocny słodki stół będzie inspiracją do zaprezentowania wypieków i spełni marzenia klientów. Kolorowych i słodkich Świąt Wielkanocnych!
Małgorzata Gajdzińska
Wykonanie: Jacek i Monika Gajdzińscy