autor: Jacek Gajdziński, Monika Gajdzińska, Dekor Pol
RECEPTURA
Składniki na ok 50 sztuk
Makaroniki
500g mieszanki do makaroników PAVONI
110/120g ciepłej wody
Nadzienie
200g kajmaku z solą morską
Dekoracje
perłowe maczki
gotowe cukrowe koronki
Wykonanie
W misie miksera umieścić 500 g mieszanki do makaroników oraz 110-120 g ciepłej wody i miksować na średnich obrotach ok. 5 minut. Gotową masę umieścić w worku cukierniczym z okrągłą tylką i szprycować na macie silikonowej do makaroników krążki o średnicy 3 cm. Odstawić na 60/90 minut dopóki nie utworzy się skórka.
Wstawić do piekarnika: w piekarniku statycznym piec przez 12/15 minut w temp. 15oC, a w piekarniku z termoobiegiem piec przez 12/15 min. w temp. 135oC.
Kajmak z solą morską nałożyć do worka cukierniczego, szprycować na przestudzonych makaronikach i połączyć ze sobą.
Gotowe makaroniki można udekorować obsypując maczkami perłowymi lub przyklejając lekko zwilżone cukrowe koronki.
Tak przygotowane makaroniki można przechowywać w lodówce do 7 dni.