...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja PS, materiał promocyjny

Smerfny tort

autor: Cukiernik Robert Antczak

Smerfy znów są w modzie! Dzięki kolejnej części filmu posypały się zamówienia na torty z Ważnia­kami, Smerfetkami czy Łasuchami. Każdy początkujący cukiernik będzie musiał sam zmierzyć się z kunsztem belgijskiego rysownika komiksowego Peyo, który jest autorem niebieskich bohaterów. My możemy jedynie podpowiedzieć, jak wykonać słodkie Smerfy od strony technicznej.

FOT. ARCHIWUM ROBERTA ANTCZAKA


Z białej masy cukrowej robimy kulkę, którą minimalnie wydłużamy, nadając jej owal­ny kształt. Jeden jej koniec lekko spłaszczamy, żeby uzyskać charakterystyczną stopę Smerfa. Z odpowiedniej grubości wałka masy cukrowej przygotowujemy nogę.

 

Oba elementy nogi łączymy.

 


Podstawę brzucha tworzymy z kolejnej bia­łej kulki. Palcem robimy wgłębienie, w któ­rym umieścimy niebieski brzuszek. Gotowy element doklejamy do nóżek.

 


Z niebieskiej masy cukrowej formujemy brzuch. Łączymy go z podstawą brzucha.

 

Ręce formujemy z niebieskich wałeczków masy cukrowej i łączymy po bokach brzucha. Cały czas pamiętajmy o proporcjach.

 


Niebieskiej kulce nadajemy charaktery­styczne kształty twarzy, delikatnie zazna­czając wgłębienie na nos i uwypuklając policzki. Plastikowym nożykiem wycina­my uśmiech.

 

Do głowy doklejamy czapkę oraz okula­ry zrobione z bardzo cienkich ruloników z czarnej masy cukrowej. Oczy malujemy tzw. „barwnikami pudrowymi”, rozpusz­czonymi w lakierze spożywczym (lakier szybko wysycha, dzięki czemu po chwili możemy nakładać kolejną warstwę  barw­nika w innym kolorze).

 


Smerf Ważniak lubi czytać, dlatego z dwóch rozwałkowanych prostokątów przygotowu­jemy książkę.

 

Smerfa na cienkich nóżkach najlepiej usa­dowić na torcie w pozycji siedzącej. War­to użyć wykałaczki, która dodatkowo scali figurkę. Wykałaczkę wbijamy przez cały brzuch aż do tortu – drugi jej koniec po­służy do osadzenia głowy Smerfa. Pamię­tajmy, żeby poinformować klienta o tym, że w figurce znajduje się wykałaczka.

 

Na wykałaczce osadzamy głowę, do której doklejamy uszy i dłonie.

 

Tworząc smerfny tort, zadbaj o jak najwięcej elementów dekoracyjnych, które go oży­wią, a przede wszystkim uatrakcyjnią w oczach dziecka. Grunt to wierna kopia bajko­wego świata.


Robert Antczak
cukiernik z 15-letnim doświadczeniem, właściciel małopolskiej Cukierni Poezja.
Specjalizuje się w tortach, a jego pasją są torty w stylu angielskim. Jak sam przyznaje, zwraca uwagę nie tylko na estetykę wykonania, ale również na perfekcyjnie dobrany smak. Jego portfolio zawiera blisko 900 sprawdzonych receptur – wśród nich nie brakuje zapomnianych, tradycyjnych przepisów, które nasz autor wyszukuje i wdraża do produkcji.

Osoby zainteresowane szkoleniem indywidualnym lub grupowym w Cukierni Poezja prosimy kontaktować się telefoniczne: 668 151 538

Opcje filtrowania

 
 
 
 

Proszę zaznaczyć maksymalnie 5 pozycji.

 
rozwiń opcje

Inne receptury przygotowane przez Kawiarnia Cukiernia Poezja



 

Drodzy Czytelnicy, wszystkie materiały na portalu Mistrz Branży są darmowe. Wspieramy tym rzemiosło, bo jest dla nas najważniejsze. Jeśli możecie, wspomóżcie również nasze dzieło wykupując prenumeratę lub przekazując cegiełkę na funkcjonowanie i rozwój. Z góry dziękujemy.

wspieraj twórczość Mistrza Branży wspieraj twórczość Mistrza Branży
 


Przejrzyj numer online lub pobierz PDF >>

Drukowany numer dostępny w prenumeracie >>

żytni IG niski indeks

oprogramowanie dla piekarni

Wypieki wegańskie puratos

Lody MEC3

Mistrz Branży

Maszyny i urządzenia do produkcji