Pięciu osobom postawiono zarzuty w sprawie sprzedaży soli wypadowej. Według najnowszych informacji sól była sprzedawana dla branży spożywczej aż od 1999 r.
Środek używany w przemyśle chemicznym i energetycznym oraz do zasalania dróg trafił na nasze stoły. Z informacji podanych przez PAP wynika, że sól wykorzystano w branży mięsnej, ale również w piekarniczej. Sprawą zajęli się dziennikarze TVN24, którzy poinformowali, że w tej soli mogły znajdować się substancje rakotwórcze.
Nie ujawniono, które firmy skupowały niejadalną sól. – To była sól, która nie była przeznaczona do spożycia. Była kupowana jako odpad, a po przepakowaniu była dalej sprzedawana jako produkt spożywczy – wyjaśniała na antenie TVN24 rzeczniczka Prokuratury Okręgowej w Poznaniu Magdalena Mazur-Prus.
Sprawą zajmuje się Prokuratura Okręgowa w Poznaniu i Centralne Biuro Śledcze
Źródło: PAP/tvn24.pl