Lepkość czekolady to jeden z ważniejszych parametrów dotyczących produkcji czekolady i pracy z nią. Nowoczesna technologia pozwala z łatwością sprawdzić ten aspekt.
Podobne artykuły
Levain – bioaktywny zakwas pszennyMetody reologiczne badania ciasta pszennegoDzielarka Artezen w pracyPłynność czekolady jest ważnym aspektem dla producenta, ponieważ wpływa na charakterystykę przetwarzania maszyn do oblewania lub formowania wtryskowego. Jeśli czekolada jest zbyt lepka, nie można uzyskać jej cienkiej warstwy, a pęcherzyki powietrza mogą z niej nie wydostać się, dopóki nie stwardnieje. Lepkość zależy głównie od zawartości tłuszczu - im więcej tłuszczu, tym większa płynność. Jednocześnie im mniejsza wielkość cząstek kakao, cukru i ciał stałych mleka, tym mniejsza płynność (ze względu na zwiększenie powierzchni, którą powinna pokryć faza tłuszczowa).
Firma AVG oferuje urządzenia potrzebne, między innymi do regulacji i pomiaru lepkości czekolady (i nie tylko). Technologia umożliwia wyświetlanie wartości pomiaru oraz regulacja lepkości za pomocą pojedynczych lub kombinowanych ze sobą jednostek centralnych. Do wyboru są różne skale, opcjonalnie z możliwością używania do 4 różnych rozpuszczalników, możliwość programowania podawanych ilości.
Oprócz tego dostępne są urządzenia:
• Czujniki do kontroli lepkości – czujniki z opadającym ciałem ViscoStar i Compact, czujniki rotacyjne do pojemników i do zastosowania w produkcji inline oraz opcjonalnie w wersji przeznaczonej do stref zagrożonych wybuchem. W ofercie znajdują się również czujniki z funkcją pomiaru temperatury oraz inne warianty przygotowywane na życzenie klienta.
• Wiskozymetry rotacyjne ViscoLab – urządzenia przeznaczone do pomiaru lepkości w warunkach laboratoryjnych oraz innych zastosowań offline z szybkim wyświetlaniem wartości oraz funkcjami do analizy.
• Kontroli temperatury – skrzynki kontrolne do ogrzewania i chłodzenia, np. z zestawami zbiorników, wymiennikami inline lub przewodami grzewczymi, o wydajności chłodzenia i ogrzewania od 0,5 do ponad 20 kW.
• Urządzenia do kontroli poziomu poprzez czujniki ultra-dźwiękowe lub wibracyjne, w tym automatyczne funkcje napełniania np. przez zawory dozujące lub aktywację pompy, opcjonalnie bezpośrednio wyświetlane na czujnikach.
• Systemy mieszania, dozowania i napełniania szerokiego spektrum cieczy, powłok i mieszanin rozpuszczalników, np. w branży spożywczej, samochodowej, poligraficznej i odlewniczej.
• Systemy kontrolne dla płynów, np. pomiar pH, pomiar przepływu i kontrolę zużycia w rurociągach i zestawach zbiorników. Dostępne są także pomiary ciśnienia i temperatury.
• Jednostki sterujące powłoką – systemy MCS dla różnego rodzaju cieczy (np. lakierów i farb) z funkcją chłodzenia/podgrzewania, mieszadłem i automatycznym dozowaniem poprzez pompy wraz z systemy czyszczenia.
• Przenośne zestawy zbiorników – pojemniki posiadają funkcje bezpośredniego zastosowania w standardowych i niestandardowych liniach produkcyjnych, analizę zużycia dowolnej cieczy lub substancji.
W ofercie dostępne są ponadto pompy rotacyjne, perystaltyczne, bębnowe i wiele innych; mieszadła do optymalizacji procesów mieszania; zbiorniki, rury i konstrukcjepojemniki i różne konstrukcje np. ze stali nierdzewnej, tworzywa lub aluminium; rury; akcesoria: filtry, szybkozłączki itd. oraz kubki pomiarowe i akcesoria.
AVG Service Sp. z o.o. ul. Dubois 48, 93-474 Łódź
Kontakt: Sebastian Rabiega, e-mail: sebastian.rabiega@avgservice.pl
T: +48 660 127 951