...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Administrator

Świąteczne nacięte bochenki

IstnIeje wIele metod dekoracjI chleba,ale to nacinanie pozwala zrealizować właściwie każdy projekt, jaki sobie wymarzymy. W grudniu stawiam na bombki, choinki i elfy rodem z fabryki świętego mikołaja. A wszystko zaczyna się od ostrza nożyka.

Moja przygoda z chlebem roz­poczęła się 2 lata temu. Kuch­nia od zawsze była moim ulubio­nym miejscem w domu, spędzam w niej sporo czasu. Chcąc spróbować cze­goś nowego, wybrałam się z przyjaciółmi na kurs gotowania po tajsku. Poznałam tam nie tylko arkana kuchni azjatyckiej, ale również fantastycznych ludzi, z któ­rymi przegadałam wiele godzin. Podczas jednej z takich rozmów polecono mi grupę piekarniczą na Facebooku. Z czystej ciekawości zapisałam się do niej i… przepadłam.



Zobaczyłam wtedy, jak pięknie mogą być ozdabiane bochenki, więc postawiłam sobie za cel, aby kiedyś również wypiekać takie okazy. I tym oto sposobem – od chleba do chleba, poprzez porażki i małe zwycięstwa, wypieki łatwiejsze i trudniejsze – jestem dziś w punkcie, w którym pieczenie sprawia mi ogromną radość, a jednocześnie wciąż jest wyzwaniem i szkołą cierpliwości. Dążę do perfekcji w każdej dziedzinie życia, której się podejmuję, gdyż jestem przekonana, że mając cele, zyskujemy też motywację do tego, aby stać się kimś lepszym.

W wypieku chleba wciąż największym wy zwaniem jest dla mnie zdobienie. Są różne metody ozdabiania bochenków: od użycia kolorów i szablonów aż po nacinanie. Osobiście preferuję tę ostatnią metodę, mimo że wymaga precyzji i dokładności. Nacięcia wykonuję za pomocą zakończonego pod kątem prostym nożyka do nacinania ciasta i żyletki. Ciasto przekładam z koszyka na papier do pieczenia i oprószam mąką.

 

W zależności od tego, jak skomplikowany wzór chcę wyciąć, używam dodatkowo wykałaczki, którą robię wstępny zarys i z jego pomocą przystępuję do nacinania.

Jednak zanim zacznę nacinać, muszę pamiętać o tym, że im głębiej natnę ciasto, tym bardziej widoczne będzie cięcie. Z tego właśnie powodu wzory nacinam zwykle bardzo płytko, jeżeli są szczegółowe, na głębokie cięcia pozwalam sobie przy kłosach – są wtedy pięknie wyeksponowane.

 

Po zakończeniu nacinania wzoru prowadzę żyletką jedno długie i głębokie cięcie na całej długości chleba pod kątem 45°, aby bochenek otworzył się dokładnie tam, gdzie chcemy. Tak przygotowane ciasto wkłada my do piekarnika na około 35 minut.

Daria Wasilewska
(IG - @lillin_ruza)
Pasjonatka wypieku chleba na
zakwasie i perfekcjonistka zakochana
w dekorowaniu rzemieślniczych
bochenków

Bieżące wydanie czasopisma

Dlaczego i jak warto fotografować jedzenie? Czy istnieje idealny roślinny zamiennik jaja kurzego? Jaka kawa sprzedaje się najlepiej w cukierni?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji