Tuż po światowej premierze w Niemczech (IBA) nowe i udoskonalone rozwiązania dla branży pojawiły się po raz pierwszy w Polsce podczas targów Polagra Tech. W tym roku poznański Salon Technologii Piekarskich i Cukierniczych zdominowały maszyny, urządzenia, oprogramowanie...
Podobne artykuły
Żabka Polska partnerem targów POLAGRASmakowity biznes, czyli co się działo na targach POLAGRA 2023Rozwój i równowaga ze szczyptą emocjiNie zabrakło jednak miejsca na funkcjonalne pieczywo, rzemieślniczy artyzm i powiew świeżości w podejściu do produkcji zgodnie z ekologią i filozofią Zero Waste.
Współczesna piekarnia i cukiernia to miejsca, w których minimalizuje się uciążliwą pracę fizyczną, wprowadzając wiele zautomatyzowanych i skomputeryzowanych udogodnień. Dziś już nikogo nie dziwią całe linie produkcyjne dopasowane do mniejszych piekarni, które borykają się z brakiem rąk do pracy. Komputeryzacja w połączeniu z automatyzacją zapewnia precyzyjne ważenie, formowanie pieczywa, załadunek, rozładunek, pakowanie oraz etykietowanie. Z każdą edycją na targach w Poznaniu coraz szersza jest oferta oprogramowania pozwalająca optymalnie zarządzać produkcją i sprzedażą.
W produkcji wyrobów piekarskich i cukierniczych nadal sprawdza się zasada, że małe jest piękne i smaczne. Nadal mocno utrzymuje się trend żywności o obniżonej zawartości glutenu oraz pieczywa wzbogaconego w dodatki funkcjonalne.
Wyróżnienia branżowe
Polagra Tech słynie ze Złotych Medali jednej z najbardziej rozpoznawalnych nagród na polskim rynku, która jest przyznawana innowacyjnym produktom najwyższej jakości. W tym roku eksperci wyróżnili m.in. zmywarkę wózkową MDC Multi Washer (MDC Multiwa sher; Peters&Nurkowski), mieszankę jaglaną o bardzo niskiej zawarto ści glutenu (Eco Trade), Protein Mix mieszankę do produkcji krakersów o wysokiej zawartości białka i błonnika pokarmowego z ziarnami (Eco Trade), Sensorist TH PRO radiowy bezprzewodowy rejestrator temperatury i wilgotności (TeleScope, Sensorist ApS), TrayMotion system automatycznego za ładunku i rozładunku pieca (Wiesheu Polska), Uniferm FermFresh® Dinkel świeży produkt fermentacyjny na bazie orkiszu, wzbogacony miodem (Uniferm Polska).
Targi z udziałem Mistrzów
Mimo postępującej automatyzacji w cukiernictwie i piekarstwie wciąż zachwyca artyzm ludzkich rąk. Te tradycje co roku promuje Forum Piekarskie i Cukiernicze, współorganizowane przez Stowarzyszenie Rzemieślników Piekarstwa RP oraz Stowarzyszenie Cukierników, Karmelarzy i Lodziarzy RP. Mistrzowie cukiernictwa, jak Marta Truskolawska, Kazimierz Rak, na oczach zwiedza-jących tworzyli dekoracje z masy cukrowej i karmelu na okolicznościowe torty, podczas gdy Paweł Ciążyński zdobił pieczywo na wesele i komunie.
Forum Piekarskie i Cukiernicze to miejsce promocji rzemiosła w mistrzowskim wykonaniu. Na zdjęciach mistrz cukiernictwa Kazimierz Rak i mistrz piekarski Paweł Ciążyński
W czasie Forum odbyło się również szkolenie marketingowo-sprzedażowe omawiające najciekawsze trendy promocyjne i metody sprzedaży w branży spożywczej, a także szkolenie wyjaśniające niuanse związane z RODO. Na Forum odbyła się również gala wręczenia nagród dla Mistrzów Smaku w kategorii Lodziarnia Roku i Piekarnia Roku 2018. Warto podkreślić, że jest to wyjątkowo cenne dla zwycięzców wyróżnienie, gdyż jego laureatów wybierają w toku głosowania konsumenci. Równorzędne nagrody przyznawane są we wszystkich polskich województwach.
Dużo uśmiechu i superprezentów dostarczyły III Otwarte Mistrzostwa Polski w Formowaniu Drożdżówki Jedną Ręką. W tym roku Mistrzem Polski 2018 w Formowaniu Drożdżówki Jedną Ręką został Krzysztof Kaczmarczyk z cukierni Natural Rolls Bakery, który w 16 s wykręcił 10 drożdżówek. Nagrodami dnia były stołowy mikser planetarny firmy SPAR ufundowany przez firmę Mankiewicz i 5-poziomowa fontanna do czekolady ufundowana przez firmę Hert. Dla uczestników Mistrzostw, którzy wykazali się najbardziej imponującymi umiejętnościami, firma ULDO ufundowała zestawy upominków.
Zdrowe rewolucje redakcji Mistrza Branży
Zdrowe rewolucje – tym hasłem pokazaliśmy bliską nam ideę produkcji żywności opartej na naturalnych surowcach i ich maksymalnym zagospodarowaniu – zgodnie z filozofią Zero Waste, sięganiu po sprawdzone produkty ekologiczne. To również potrzeba zredukowania plastiku na rzecz przyjaznych opakowań do żywności i przekonanie, że żywność można i trzeba dystrybuować bez zanieczyszczania środowiska (wspólnie z naszym Partnerem – Polskim Stowarzyszeniem Elektromobilności – promowaliśmy transport niskoemisyjny).
Na naszym stoisku codziennie pracowały wyciskarka, wytłaczarka i blender. Przy użyciu profesjonalnego tria pokazaliśmy, jak rzemieślnicze piekarnie, cukiernie i lodziarnie mogą o(d)żywić swoją ofertę, a przy okazji produkować bez odpadów. Naszym przewodnikiem po możliwościach sprzętu był ekspert firmy LifeWellness Zbigniew Bańkowski, który z owoców wyciskał soki, z nasion tłoczył świeże oleje, a z powstałych odpadów uzyskiwał wytłoki, mąkę, a nawet pellet do opalania pieca (!). Ile cennych rzeczy zawierają owocowe „odpady”, opowiedziała Żaneta Geltz, redaktor naczelna „Hipoalergiczni” i promotorka zdrowego i zrównoważonego stylu życia. Zgodnie z hasłem „Kocham jeść, ale nie chcę tyć!” zachęcała producentów do tworzenia słodkich wypieków, które nie tuczą, i podzieliła się własnymi przepisami na wykorzystanie wytłoków, w wersji ekologicznej.
Wszystkie eksperymentalne wypieki serwowaliśmy na ekologicznych talerzykach z wrocławskiej firmy Cantino, które na końcu można było zjeść. Z kolei zaprzyjaźniony z nami mistrz Polski w lodziarstwie Tomasz Szypuła częstował zwiedzających autorskimi lodami z pieczonej dyni, lodami z awokado i oleju z pestek dyni, które dodatkowo polewał olejem z pestek dyni. Efekt zaskoczenia i niebo w gębie były gwarantowane!
Dziękujemy naszym ekspertom za inspiracje, pozytywną energię i niezapomniane wrażenia smakowe. Dziękujemy również Partnerom, którzy swoimi wyrobami uatrakcyjnili stoisko Mistrza Branży: firmie HePi (która dostarczyła estetyczne lniane woreczki na chleb oraz ręcznie robione serce i maskotki), firmie aleworek.pl (która pokazała szeroki asortyment wygodnych toreb z materiału na zakupy, woreczki do przechowywania chleba w połączeniu z koszami wiklinowymi). Produkty do przygotowania zdrowych wypieków Żanety Geltz zapewniły firmy: Biobabalscy, Nomak, Bakra Natura oraz Cherry Tree. Razem udało się pokazać, że można produkować zdrowo, bez odpadów i bez wszechobecnego plastiku! I że w cukiernictwie i piekarstwie jeszcze wiele jest do odkrycia.