...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja PS

Światowe trendy na Polagrze Tech 2018

Tuż po światowej premierze w Niemczech (IBA) nowe i udoskonalone rozwiązania dla branży poja­wiły się po raz pierwszy w Polsce podczas targów Polagra Tech. W tym roku poznański Salon Technologii Piekarskich i Cukierniczych zdominowały maszyny, urządzenia, oprogramowanie...

Nie zabrakło jednak miejsca na funkcjonalne pieczywo, rzemieślniczy artyzm i powiew świeżości w podejściu do produkcji zgodnie z ekologią i filozofią Zero Waste.

Współczesna piekarnia i cukiernia to miejsca, w których minimali­zuje się uciążliwą pracę fizyczną, wprowadzając wiele zautomatyzowanych i skomputeryzowanych udogodnień. Dziś już nikogo nie dziwią całe linie produkcyjne dopasowane do mniejszych piekarni, które borykają się z brakiem rąk do pracy. Kom­puteryzacja w połączeniu z automatyzacją zapewnia precyzyjne ważenie, formowanie pieczywa, załadunek, rozładunek, pako­wanie oraz etykietowanie. Z każdą edycją na targach w Poznaniu coraz szersza jest oferta oprogramowania pozwalająca opty­malnie zarządzać produkcją i sprzedażą.



W produkcji wyrobów piekarskich i cu­kierniczych nadal sprawdza się zasada, że małe jest piękne i smaczne. Nadal mocno utrzymuje się trend żywności o obniżonej zawartości glutenu oraz pieczywa wzboga­conego w dodatki funkcjonalne.

 


Wyróżnienia branżowe
Polagra Tech słynie ze Złotych Medali jednej z najbardziej rozpoznawalnych nagród na polskim rynku, która jest przyznawana innowacyjnym produktom najwyższej jakości. W tym roku eksperci wyróżnili m.in. zmywarkę wózkową MDC Multi Washer (MDC Multiwa sher; Peters&Nurkowski), mieszankę jaglaną o bardzo niskiej zawarto ści glutenu (Eco Trade), Protein Mix mieszankę do produkcji krakersów o wysokiej zawartości białka i błonnika pokarmowego z ziarnami (Eco Trade), Sensorist TH PRO radiowy bezprzewodowy rejestrator temperatury i wilgotności (TeleScope, Sensorist ApS), TrayMotion system automatycznego za ładunku i rozładunku pieca (Wiesheu Polska), Uniferm FermFresh® Dinkel świeży produkt fermentacyjny na bazie orkiszu, wzbogacony miodem (Uniferm Polska).



Targi z udziałem Mistrzów
Mimo postępującej automatyzacji w cukier­nictwie i piekarstwie wciąż zachwyca artyzm ludzkich rąk. Te tradycje co roku promuje Forum Piekarskie i Cukiernicze, współ­organizowane przez Stowarzyszenie Rze­mieślników Piekarstwa RP oraz Stowarzysze­nie Cukierników, Karmelarzy i Lodziarzy RP. Mistrzowie cukiernictwa, jak Marta Trusko­lawska, Kazimierz Rak, na oczach zwiedza-jących tworzyli dekoracje z masy cukrowej i karmelu na okolicznościowe torty, pod­czas gdy Paweł Ciążyński zdobił pieczywo na wesele i komunie.


Forum Piekarskie i Cukiernicze to miejsce promocji rzemiosła w mistrzowskim wykonaniu. Na zdjęciach mistrz cukiernictwa Kazimierz Rak i mistrz piekarski Paweł Ciążyński

W czasie Forum odbyło się również szkolenie marketingowo-sprze­dażowe omawiające najciekawsze trendy promocyjne i metody sprzedaży w branży spożywczej, a także szkolenie wyjaśniające niuanse związane z RODO. Na Forum odbyła się również gala wręcze­nia nagród dla Mistrzów Smaku w ka­tegorii Lodziarnia Roku i Piekarnia Roku 2018. Warto podkreślić, że jest to wyjąt­kowo cenne dla zwycięzców wyróżnienie, gdyż jego laureatów wybierają w toku gło­sowania konsumenci. Równorzędne nagro­dy przyznawane są we wszystkich polskich województwach.

Mistrzowie Smaku w kategorii Lodziarnie Roku

Dużo uśmiechu i superprezentów dostar­czyły III Otwarte Mistrzostwa Polski w Formowaniu Drożdżówki Jedną Ręką. W tym roku Mistrzem Polski 2018 w Formowaniu Drożdżówki Jedną Ręką został Krzysztof Kaczmarczyk z cukierni Natural Rolls Bakery, który w 16 s wykręcił 10 droż­dżówek. Nagrodami dnia były stołowy mikser planetarny firmy SPAR ufundowa­ny przez firmę Mankiewicz i 5-poziomowa fontanna do czekolady ufundowana przez firmę Hert. Dla uczestników Mistrzostw, którzy wykazali się najbardziej imponują­cymi umiejętnościami, firma ULDO ufun­dowała zestawy upominków. 


Zdrowe rewolucje redakcji Mistrza Branży

Zdrowe rewolucje – tym hasłem pokazaliśmy bliską nam ideę produkcji żywności opartej na naturalnych surowcach i ich mak­symalnym zagospodarowaniu – zgodnie z filozofią Zero Waste, sięganiu po sprawdzone produkty ekologiczne. To również potrzeba zredukowania plastiku na rzecz przyjaznych opakowań do żywno­ści i przekonanie, że żywność można i trzeba dystrybuować bez zanieczyszczania środo­wiska (wspólnie z na­szym Partnerem – Pol­skim Stowarzyszeniem Elektromobilności – pro­mowaliśmy transport ni­skoemisyjny).

Ciasteczka zbożowo-owocowe Zero waste, na bazie jabłkowych wytłoków i ekologicznych otrębów, można było schrupać razem z talerzykami z otrębów (z firmy Cantino)

Na naszym stoisku co­dziennie pracowały wyciskarka, wytłaczarka i blender. Przy użyciu profesjonalnego tria pokazaliśmy, jak rzemieślnicze piekarnie, cukiernie i lodziarnie mogą o(d)żywić swoją ofertę, a przy okazji produkować bez odpadów. Naszym przewodnikiem po możliwościach sprzętu był ekspert firmy Li­feWellness Zbigniew Bańkowski, który z owoców wyciskał soki, z nasion tłoczył świeże oleje, a z powstałych odpadów uzyski­wał wytłoki, mąkę, a nawet pellet do opalania pieca (!). Ile cen­nych rzeczy zawierają owocowe „odpady”, opowiedziała Żaneta Geltz, redaktor naczelna „Hipoalergiczni” i promotorka zdrowego i zrównoważonego stylu życia. Zgodnie z hasłem „Kocham jeść, ale nie chcę tyć!” zachęcała producentów do tworzenia słodkich wypieków, które nie tuczą, i podzieliła się własnymi przepisami na wykorzystanie wytłoków, w wersji ekologicznej.

Mistrz Branży łączy ludzi, którzy zmieniają myślenie o rzemieślniczej produkcji. Na zdjęciu mistrz Polski w lodziarstwie tomasz Szypuła, Zbigniew Bańkowski (Lifewellness) oraz Aneta i Klaudia, które codziennie serwowały pyszne soki

Zdrowe rewolucje to szeroko pojęta ekologia i filozofia Zero waste – tematy wspólne dla Żanety Geltz, redaktor naczelnej czasopisma „Hipoalergiczni”, oraz Anny Kani, redaktor naczelnej „Mistrza Branży”

Menadżerka projektu "Mistrz Branży" Danuta Bujak i redaktor naczelna "Hipoalergiczni" Żaneta Geltz

Wszystkie eksperymentalne wypieki serwowaliśmy na ekologicz­nych talerzykach z wrocławskiej firmy Cantino, które na końcu można było zjeść. Z kolei zaprzyjaźniony z nami mistrz Polski w lodziarstwie Tomasz Szypuła częstował zwiedzających autorskimi lodami z pieczonej dyni, lodami z awokado i oleju z pestek dyni, które dodatkowo polewał olejem z pestek dyni. Efekt zaskoczenia i nie­bo w gębie były gwarantowane!

Dla naszych Czytelników czekały wartościowe prezenty, jak lniane woreczki z firmy HePi - najlepsze ekologiczne opakowania dla rzemieślniczego chleba


Dziękujemy naszym ekspertom za inspiracje, pozytywną ener­gię i niezapomniane wrażenia smakowe. Dziękujemy również Partnerom, którzy swoimi wyrobami uatrakcyjnili stoisko Mi­strza Branży: firmie HePi (która dostarczyła estetyczne lniane woreczki na chleb oraz ręcznie robione serce i maskotki), firmie aleworek.pl (która pokazała szeroki asortyment wygodnych toreb z materiału na zakupy, woreczki do przechowywania chle­ba w połączeniu z koszami wiklinowymi). Produkty do przygo­towania zdrowych wypieków Żanety Geltz zapewniły fir­my: Biobabalscy, Nomak, Bakra Natura oraz Cher­ry Tree. Razem udało się poka­zać, że można produko­wać zdrowo, bez odpadów i bez wszechobecnego plastiku! I że w cukiernic­twie i piekarstwie jeszcze wiele jest do odkrycia.

Bieżące wydanie czasopisma

Mistrz Branży na Gwiazdkę, czyli czekolada mistrzów, ferment w cukiernictwie i siła fińskiego piekarstwa. Sprawdź receptury mistrzów z całego świata na świąteczne wypieki i desery z czekoladą. Stwórz własną tabliczkę "bean to bar", spróbuj trufli z kiszoną dynią, upiecz chleb korzenny i skosztuj fińskiego chleba...

Zobacz więcej
Bieżący numer

Polecamy przeczytać

Przejrzyj nowy numer online lub pobierz pdf PDF >>

Mistrz Branży

Maszyny i urządzenia do produkcji