...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja MW, materiał promocyjny

Synergia branż na targach w Poznaniu – od technologii do gastronomii

6-11 października 2012 r. Międzynarodowe Targi Poznańskie zapraszają na największe w Europie Środkowo-Wschodniej spotkanie przedstawicieli branży spożywczej, opakowaniowej, gastronomicznej i hotelarskiej. Honorowy patronat nad targami objął Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Stanisław Kalemba.

Trendy z całego świata

Do Poznania przyjedzie ponad 1500 wystawców z 27 państw, m.in. z Belgii, Chin, Czech, Finlandii, Francji, Hiszpanii, Holandii, Indii, Irlandii, Izraela, Korei Południowej, Litwy, Łotwy, Niemiec, Polski, Serbii, Szwajcarii, Turcji, USA, Węgier, Wielkiej Brytanii oraz Włoch. Zaprezentują blisko 450 nowych produktów. Wśród nich szerokie spektrum gotowych wyrobów spożywczych, również tych przygotowanych według tradycyjnych receptur, najnowsze technologie dla branży piekarskiej, cukierniczej, mleczarskiej, spożywczej oraz opakowań. Obszernie prezentowane będą nowości w wyposażeniu hoteli i rozwiązania dla nowoczesnej gastronomii. To właśnie Poznań będzie areną wielu światowych premier zapowiadanych przez wystawców. Jest na co czekać…

Wartość dodana

W tym roku wystawę spożywczo-gastronomiczną otworzą już 6 października Targi Smaki Regionów ze wspaniałą ofertą żywności tradycyjnej, regionalnej, ekologicznej i potrwają do 9 października.
Z kolei Dniem Piekarza i Cukiernika, w niedzielę 7 października, rozpoczną się targi Polagra-Tech.
W tym dniu czynne będą tylko ekspozycje Salonu Dodatków do Żywności oraz Salonu Przemysłu Piekarskiego i Cukierniczego, kusząc aromatem świeżo wypiekanego pieczywa.
Od poniedziałku 8 października targi dostępne będą w pełnej krasie. Na tegoroczną ekspozycję, która zajmie niemal cały teren wystawienniczy, złożą się:

- Międzynarodowe Targi Technologii Spożywczych POLAGRA-TECH
- Międzynarodowe Targi Wyrobów Spożywczych POLAGRA FOOD
- Targi SMAKI REGIONÓW
- Międzynarodowe Targi Gastronomii POLAGRA GASTRO
- Targi Wyposażenia Hoteli INVEST‑HOTEL
- Międzynarodowe Targi Techniki Pakowania i Logistyki TAROPAK.

Stworzą razem najbardziej kompleksową platformę biznesowo-marketingową dla wszystkich firm działających w branży spożywczej – począwszy od technologii produkcji, przez gotowe wyroby, sposoby ich przyrządzania i serwowania w branży gastronomicznej i hotelarskiej, aż po pakowanie
i logistykę produktów spożywczych. Liczne konferencje, wystawy, prezentacje, pokazy i degustacje zbudują korzystny klimat do nawiązywania kontaktów handlowych w międzynarodowym gronie.
 

Naturalnie – Polagra Food

Polski rynek spożywczy koniem trojańskim zagranicznych sieci handlowych! Problemy i przeszkody w finansowaniu inwestycji w branży spożywczej. Wzrost potencjału inwestycyjnego na rynku zagranicznym. Słabnąca kondycja przemysłu spożywczego w kontekście spowolnienia gospodarczego - Sprzeczne informacje docierające z mediów wymagają racjonalizacji i zweryfikowania. Międzynarodowe Targi Wyrobów Spożywczych POLAGRA FOOD to najlepsze miejsce, aby potwierdzić najświeższe doniesienia płynące bezpośrednio z rynku. Największe październikowe spotkanie przedstawicieli rynku spożywczego to także doskonała okazja do zapoznania się z nowościami i trendami eksponowanymi na stoiskach wystawców oraz szeroko dyskutowanymi w trakcie bogatego programu wydarzeń.
Jednym z wiodących tematów tegorocznych targów POLAGRA FOOD – największych w tej części Europy tragów wyrobów spożywczych – będzie żywność ekologiczna. Prezentowane będą produkty mleczarskie, mięsa i wyroby wędliniarskie oraz żywność typu convenience. W Poznaniu spotkają się producenci, dystrybutorzy, kupcy, handlowcy, hurtownicy, sprzedawcy detaliczni oraz wszystkie osoby związane z szeroko pojętą branżą spożywczą. Ekspozycja obejmie Salon Wyrobów Spożywczych i Napojów, Salon Win i Alkoholi oraz Salon Wyposażenia Sklepów. W ramach targów odbędą się liczne konferencje tematyczne i panele dyskusyjne m.in. Forum Dystrybucji, którego jednym
z tematów przewodnich będą „Zasady aranżacji i wyposażenia sklepów”.

- pawilony: 7, 7A, 8

Ekspresem do biznesu
Zapraszamy do uczestnictwa w giełdzie korporacyjnej, która odbędzie się 9 października
w pawilonie 7. We współpracy z Polską Agencją Rozwoju Przedsiębiorczości naszym gościom proponujemy udział w serii dwustronnych, wcześniej zaaranżowanych spotkań między przedstawicielami rynku spożywczego zainteresowanymi nawiązaniem współpracy.

- pawilon 7, sala 1.EFGH

Opłaty półkowe – czy kompromis jest możliwy?
Cieszące się niesłabnącą popularnością Forum Dystrybucji to cykl konferencji adresowany
do przedstawicieli branży FMCG. Tegoroczna edycja zostanie poświęcona najistotniejszym zagadnieniom branży, a w szczególności finansowemu aspektowi promocji handlu detalicznego
oraz nieterminowych płatności. 9 października w pawilonie 7 zaproszeni eksperci dysponujący praktyczną znajomością tematów doradzą wszystkim głodnym wiedzy dotyczącej palących problemów sektora FMCG. 

- pawilon 7, sala 1 AB

Tradycyjna receptura drogą do sukcesu w branży mięsnej
Minimalizacja zawartości konserwantów, powrót do naturalnych metod wytwarzania, przetwórstwo mięs niszowych takich jak konina czy jagnięcina to promowany przepis na sukces w sektorze wędliniarskim. Tą tezę rozwiną spotkania, prelekcje i debaty odbywające się w ramach tegorocznego XVIII Forum Rzeźników i Wędliniarzy odbywającego się w dniach 8-11 października w pawilonie 8. Zaproszeni goście poruszą także kwestie „media relations” w branży mięsnej oraz opowiedzą
m.in. o staraniach naszych lokalnych produktów o znak unijny. Ostatniego dnia program Forum będzie wypełniony pokazami sztuki kulinarnej z wykorzystaniem najlepszych polskich produktów mięsnych.

- pawilon 8, stoisko17

Obiektywnie rzecz ujmując
Wszyscy wystawcy targów Polagra Food będą mogli bezpłatnie poddać swoje produkty ocenie około stu konsumentów wybranych spośród zwiedzających targi. Tak wyselekcjonowani jurorzy w specjalnie przygotowanej ankiecie będą oceniać m.in. smak, wygląd, zapach, opakowanie oraz cenę wyrobów. X edycja cieszącej się niesłabnącym powodzeniem Konsumenckiej Oceny Produktów, jako badania przeprowadzane przez niezależny, zmienny panel „zwykłych” konsumentów, daje gwarancję obiektywnej oceny. Głównym celem badania jest poznanie ich opinii na temat produktu, wskazanie najlepszej jego wersji spośród wszystkich przygotowywanych do wprowadzenia na rynek oraz zbadanie przewagi ocenianego wyrobu nad podobnym produktem konkurencji.

- Aleja Lipowa

Dobrze zaprojektowana branża
Wraz ze wzrostem świadomości designu w przemyśle spożywczym producenci coraz bardziej przykładają uwagę do znaczenia projektowania graficznego w każdym aspekcie działalności. Podczas nowatorskiego warsztatu „Design zarabia - wpływ wzornictwa na sprzedaż, postrzeganie marki oraz innowacyjność w biznesie” zaprezentowane zostaną praktyczne, sprawdzone rozwiązania pozwalające na maksymalne wykorzystanie potencjału produktów. Specjaliści ze stowarzyszenia Design It Poland zaprezentują na konkretnych przykładach na co zwracać uwagę przy projektowaniu produktów i ich opakowań tak, aby wyróżniały się od konkurencji i przykuwały uwagę konsumenta.

- pawilon 7, sala 1.GH

W trosce o klienta
„Bezpieczny produkt – priorytet w branży spożywczej” to konieczny punkt programu dla menadżerów logistyki firm produkcyjnych i handlowych. Jak usprawnić proces śledzenia produktów? W jaki sposób szybko wycofać z rynku niechciany towar? Na te i inne pytania z zakresu zarządzania w sytuacji kryzysowej oraz bezpieczeństwa żywności odpowiedzą eksperci zaproszeni przez organizatora warsztatów – Instytut Logistyki i Magazynowania w Poznaniu.

- pawilon 7, sala 1.GH

Aaaaaaby znaleźć kontrahenta
Aby znaleźć swoją drugą połówkę w biznesie – kontrahenta, dystrybutora, odbiorcę – nie potrzeba żmudnych poszukiwań w Internecie i wielu podróży służbowych. Wystarczy zarezerwować swój czas na rozmowy biznesowe, czyli spotkania matchmakingowe dające szansę nawiązania trwałej współpracy. Podczas trwania targów Polagra-Food będą miały miejsce dwa panele tematyczne: branży mięsnej oraz branży mleczarskiej. Podczas paneli matchmakingowych będzie możliwość zapoznania się z ofertami wystawców, przeprowadzenia indywidualnych rozmów biznesowych, jak również degustacji proponowanych produktów.

- pawilon 7, 8

Rozwój branży w kontekście narodowym
Aktualne problemy poszczególnych branż przemysłu spożywczego będą tematem posiedzenia otwartego Rady Gospodarki Żywnościowej „Rola i znaczenie gospodarki żywnościowej w gospodarce narodowej”. Przedstawiciele poszczególnych komitetów reprezentujących gałęzie przemysłu odpowiedzą na pytania praktyków: dystrybutorów, producentów, hurtowników, sprzedawców detalicznych. Wspólnie postarają się odnaleźć rozwiązania sprzyjające obu grupom graczy rynku spożywczego.

- pawilon 7, 1 AB

Tradycyjne smaki

W ramach Targów SMAKI REGIONÓW, prezentujących kulinarne dziedzictwo niemal wszystkich zakątków Polski, zobaczymy chleby, wina, sery, wędliny i przetwory wytwarzane w oparciu o polskie przepisy regionalne, z zachowaniem tradycji oraz poszanowaniem ekologii. Targi – organizowane we współpracy ze Związkiem Województw RP – będą wyśmienitą okazją do nawiązania kontaktów handlowych między lokalnymi producentami oraz dużymi odbiorcami, takimi jak sieci delikatesów czy restauracji. W tym roku w ramach przygotowanego panelu dyskusyjnego będzie można dowiedzieć się więcej na temat oznaczeń unijnych dla żywności ekologicznej certyfikowanej. Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego zorganizuje podczas targów finał XII edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo” połączony z prezentacją produktów wyróżnionych „Kulinarnymi Perłami”.

- pawilon 8A

Starcie Dawida z Goliatem
Czy produkt lokalny musi być niszowy? W jaki sposób wprowadzić do obrotu niewielkie ilości produktów tradycyjnych? Czy żywność lokalna ma szanse w starciu z produktami masowymi? Na te i inne pytania dotyczące wyzwań stojących przed wciąż niszowym rynkiem produktów regionalnych odpowiedzą specjaliści zaproszeni przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi – organizatora seminarium „Wymagania przy wprowadzaniu na rynek żywności lokalnej”. Spotkanie odbędzie się 7 października w ramach Targów Smaki Regionów, a jego uroczystego otwarcia dokona Stanisław Kalemba – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

- pawilon 10

Tylko najlepsi z najlepszych

Międzynarodowe Targi Gastronomii POLAGRA GASTRO to przede wszystkim eksplozja nowości produktowych, ale także szereg wydarzeń specjalnych, a wśród nich najbardziej prestiżowy konkurs dla kucharzy - Kulinarny Puchar Polski. KPP to jedyny konkurs, któremu patronują wszystkie najważniejsze, ogólnopolskie stowarzyszenia kulinarne w kraju. Zgodnie z regulaminem, aby wziąć udział w Kulinarnym Pucharze Polski należy wygrać jeden z piętnastu renomowanych konkursów kulinarnych nominowanych do KPP w danym roku. Grono zwycięzców podejmie wyzwanie półfinałowe już 9 października, a dzień później najlepszego z najlepszych wybierze profesjonalne międzynarodowe jury. Tegoroczne zadanie przeznaczone dla półfinalistów to przystawka na ciepło stworzona na bazie grasicy cielęcej z dodatkiem maliny i gruszki. Maksymalnie dziesięć dwuosobowych drużyn, które otrzymają nominację do finału zawalczą o puchar przygotowując danie główne z halibutem ze skórą w roli głównej oraz świeżym porem i ośmiorniczkami jako produktami drugoplanowymi.

- pawilon 6A

Sztuka kawy z odrobiną procentów
Coffee In Good Spirits oraz Latte Art to dwie konkurencje w ramach Mistrzostw Polski Baristów organizowanych we współpracy z SCAE oraz CoffeArt, które odbędą się podczas targów Polagra Gastro. Pierwsza z konkurencji stanowi nie lada wyzwanie w innowacyjnym podejściu do stworzenia napoju, który prezentuje odkrywczy pomysł na połączenie kawy i alkoholu. Format konkurencji wymusza na zawodnikach uruchomienie ogromnych pokładów kreatywności oraz wyjątkowych zdolności do łączenia smaków. Konkurs Latte Art jest sztuką w czystej postaci. Jury ocenia przede wszystkim walory artystyczne i estetyczne kompozycji, a laureaci obu konkurencji zaprezentują Polskę podczas Mistrzostw Świata Baristów odbywających się w listopadzie w Seulu. Pojedynek czas zacząć!

- pawilon 6A

Kawowa alternatywa
Alternatywne metody zaparzania kawy to propozycja przeznaczona specjalnie dla właścicieli i obsługi kawiarni. Otwarte warsztaty odbędą się 8-9 października na stoisku Kofi Brand. Uczestniczy nauczą się zaparzać kawę przy pomocy: filtra ceramicznego, chemexa, aeropressu i innych urządzeń, które zyskują coraz większą popularność wśród miłośników czarnej kawy wysokiej jakości. Wszyscy chętni będą mogli następnie wziąć udział w zawodach, które odbędą się 10 października. Udział w wydarzeniu jest nieodpłatny.

- pawilon 6A, 57

Styl życia nasączony małą czarną
Chcesz, aby Twój biznes wyróżniał się na tle pozostałych i miał w sobie coś niepowtarzalnego, co pozwoli Ci zdobyć oddaną grupę klientów? Podczas Polagry Gastro odbędzie się prezentacja poświęcona oryginalnej, a zarazem estetycznej aranżacji wnętrz kawiarnianych lokali pod tytułem „Sukces kawiarni lifestyle’owych”. Spotkanie to będzie znakomitą okazją do debaty o najbardziej efektywnych inwestycjach w branży kawowej.

- pawilon 7, 1 CD

Lekcja kawy
Jak prawidłowo zaparzyć espresso? Jak w niepowtarzalny sposób ozdobić cafe latte? Na te i wiele innych pytań odpowiedzą najlepsi polscy bariści podczas warsztatów Coffee Arts. Głównym celem szkoleń jest edukacja i doskonalenie umiejętności w zakresie prawidłowej obsługi ekspresów oraz umiejętnego parzenia różnych gatunków kawy. Po kilku godzinach szkolenia, parzenie wyśmienitego espresso, latte, czy też innych napojów mlecznych nie będzie stanowić najmniejszego problemu.

- pawilon 6A, stoisko 57A

Czas napoju bogów
Trzeba nie lada doświadczenia, aby odpowiednio dobrać wino do potraw serwowanych w restauracji. Na pytania o sztukę kreacji karty win opowiedzą eksperci ze Szkoły „Czas Wina” podczas warsztatów i szkoleń poświęconych tematyce „napoju bogów”. Będą one doskonałą okazją do wejścia w świat win w towarzystwie profesjonalistów. Szkolenie „Warsztat degustacji wina” będzie otwarte dla wszystkich zwiedzających targi zainteresowanych tematyką profesjonalnej oceny wina i jego doborem do oferty handlowej. Spotkanie dostarczy wiedzy o warunkach udanej degustacji, czyli ustalaniu odpowiedniej temperatury wina, prawidłowym doborze kieliszków, etapach degustacji ze szczególnym zwróceniem uwagi na wygląd, zapach i smak wina. Z kolei szkolenie „Wino w restauracji" to w pełni profesjonalny kurs dla menadżerów, właścicieli i pracowników restauracji, przybliżający zasady tworzenia karty win, ich podawania oraz doboru odpowiednich kieliszków.

- pawilon 7, sala 1.EF


Dla branży HoReCa

Gastronomia jest nieodłącznym elementem hotelu, a dobra kuchnia w dużej mierze decyduje o sukcesie obiektu. Podążając za światowymi trendami, w tym roku Międzynarodowe Targi Poznańskie organizują największe w Polsce wydarzenie dla branży HoReCa. Spotkanie w ramach targów POLAGRA-GASTRO oraz INVEST-HOTEL dedykowane osobom decyzyjnym w firmach, gestorom baz noclegowych, projektantom, inwestorom oraz generalnym wykonawcom obfitować będą w prezentacje nowości w wyposażeniu hoteli oraz dostęp do specjalistycznej wiedzy z różnych dziedzin sektora hotelarskiego i gastronomicznego. Oferta prezentowana na targach ukierunkowana będzie przede wszystkim na tworzenie infrastruktury hotelowej, podnoszenie jakości usług hotelowych i dostęp do nowoczesnych technologii.

- pawilon 6, 6A

Programowo najlepszy
W ramach wyjątkowo atrakcyjnego programu wydarzeń towarzyszących czternastej edycji Targów Wyposażenia Hoteli INVEST-HOTEL odbędzie się konferencja „Przygotowanie hoteli do obsługi wydarzeń masowych w kontekście doświadczenia EURO 2012”. Podczas konferencji zostanie dokonana analiza imprez masowych na przykładzie najszerzej komentowanego wydarzenia ostatnich miesięcy – EURO 2012, będą podjęte rozmowy na temat wpływu lokalnych działań promocyjnych na wykorzystanie miejsc w hotelach, odbędą się dyskusje dotyczące efektów i możliwości różnych strategii między graczami rynku hotelowego, a także zostanie podjęta próba odpowiedzi na pytanie o właściwą strategię kształtowania cen w hotelach w terminie imprez masowych. Konferencja odbędzie się w dniu 10 października o godz. 11.15.

- pawilon 6

Benchmarking usług w hotelarstwie
Revenue Management jest obecnie jednym z najbardziej znaczących aspektów strategii operacyjnej hoteli. W związku z tym, w programie wydarzeń towarzyszących tegorocznej edycji targów Invest-Hotel nie zabraknie spotkań poświęconych właśnie tej tematyce. Instytut Rynku Hotelarskiego jest organizatorem seminarium Revenue Management – porównywanie wyników i wskaźników operacyjnych na rynkach hotelarskich, którego prelegentem będzie Pani Ewa Rożnowska. Podczas wykładu uczestnicy zdobędą wiedzę z zakresu zarządzania przychodami w hotelarstwie. Seminarium przeznaczone jest dla pracowników działów sprzedaży i marketingu oraz rezerwacji, a przede wszystkim kadry kierowniczej średniego i wyższego szczebla oraz właścicieli obiektów hotelarskich. Prelekcja odbędzie się 8 października, w godzinach 13.00 – 15.00.

- pawilon 6

W poszukiwaniu inspiracji

Firmy oferujące specjalistyczne maszyny, urządzenia i technologie dla przemysłu piekarskiego, cukierniczego, lodziarskiego, mleczarskiego, spożywczego oraz dodatki do żywności zaprezentują szerokie spektrum swojej oferty w ramach targów POLAGRA-TECH. Ekspozycja uzupełniona zostanie pokazami, konferencjami oraz szkoleniami z zakresu zastosowania komponentów piekarskich, cukierniczych i lodziarskich, przygotowania deserów oraz skutecznych działań marketingowych.
W ramach czterech przestrzeni specjaliści z branży będą udzielać porad i odpowiadać na pytania zwiedzających.

Sklepy ‒ aranżacja, wyposażenie, zarządzanie
W jaki sposób wybrać najlepsze miejsce na sklep, wyposażyć lokal, jak najlepiej wyeksponować swoje wyroby, a także w jaki sposób zarządzać swoim biznesem, tak aby przynosił możliwie jak największe zyski, będzie można dowiedzieć się właśnie w tej strefie.

– pawilon 5, sektor G, stoisko 111

Sklepy – świeży wymiar odpieku pieczywa
W dobie silnej konkurencji to klient decyduje o tym, gdzie dokona najkorzystniejszego z jego punktu widzenia zakupu. Cena nadal jest jednym z najważniejszych kryteriów, ale coraz większego znaczenia nabiera również jakość oferowanych produktów. W jaki sposób wyjść naprzeciw ich wymaganiom? Między innymi za pomocą innowacyjnego, kompleksowego systemu odpieku pieczywa z energooszczędną metodą schładzania (bez mrożenia).

– pawilon 9, stoisko 43

Strefa Pizzy – biznes na okrągło
Alternatywne rozwiązania wprowadzone w odpowiedni sposób do swojej oferty mogą mieć istotny wpływ na stabilny rozwój biznesu. Strefa Pizzy to miejsce, w którym będzie można szczegółowo dowiedzieć się o wprowadzeniu do asortymentu pizzy, snacków czy też przekąsek na wynos, na miejscu lub w ramach osobnego lokalu, a także zobaczyć pokaz ich wypieku.

– pawilon 9, stoisko 2

Tajniki cukiernictwa i piekarstwa
Receptury i kompozycje smakowe, a także oryginalne dekoracje wyrobów cukierniczych prezentowane będą podczas pokazów odbywających się na przestrzeni Forum Cukiernictwa i Piekarstwa, przygotowanym we współpracy ze Stowarzyszeniem Cukierników, Karmelarzy i Lodziarzy RP, Europejskim Zgrupowaniem Interesów Gospodarczych oraz Stowarzyszeniem Rzemieślników Piekarstwa RP. Rzemieślnicy oraz mistrzowie branży będą prezentować swój kunszt oraz udzielać praktycznych wskazówek w zakresie przygotowania różnych rodzajów pieczywa, ciast i tortów, wyrobów z karmelu
i czekolady oraz deserów lodowych. W niedzielę oraz poniedziałek (7 i 8 października) podziwiać będzie można pokazy Mistrzów Cukiernictwa. Udział w Forum to doskonały moment do obejrzenia w pracy mistrzów czy uzyskania porad w zakresie cukiernictwa. Można też spróbować własnych sił w zdobnictwie cukierniczym – dla chętnych będzie możliwość samodzielnego wykonania ozdób przy wsparciu profesjonalistów. Z kolei od wtorku, 9 października, przestrzeń FORUM będzie areną pokazów piekarskich. Mistrzowie piekarscy zaprezentują najnowsze, najbardziej aktualne trendy wypieku pieczywa, jak również technologię produkcji różnych rodzajów chleba.

– pawilon 9, stoisko 46

Ekspozycja mlekiem płynąca
Na to wydarzenie przedstawiciele branży mleczarskiej czekają od dwóch lat. W tym roku, w ramach targów Polagra-Tech, przygotowano ekspozycje maszyn i urządzeń dla przemysłu mleczarskiego. Dzięki synergii targów Polagra-Tech oraz Polagra-Food profesjonaliści branży mleczarskiej będą mogli zapoznać się z pełną ofertą prezentowaną przez niemal wszystkie liczące się zakłady mleczarskie oraz czołowych producentów maszyn i urządzeń, m.in. z Niemiec, Francji, Finlandii
i Polski. Zaprezentowane zostaną m.in. urządzenia do przechowywania, przetwórstwa i transportu mleka, systemy schładzania, zbiorniki i kotły procesowe, stacje odbioru mleka czy też systemy pakujące. Obecność na targach daje również możliwość wymiany spostrzeżeń na temat kondycji polskiej branży mleczarskiej.

– pawilony 7 i 9

Nowoczesne technologie przetwórstwa spożywczego
Na przestrzeni Salonu Maszyn i Urządzeń dla Przemysłu Spożywczego targów Polagra –Tech zaprezentowana zostanie bogata oferta maszyn, urządzeń i technologii dla przemysłu owocowo-warzywnego, makaronowego, ziemniaczanego, soków i napojów. Targowi goście będą mogli zapoznać się z nowymi rozwiązaniami z zakresu aparatury kontrolno-pomiarowej oraz naukowo-badawczej, urządzeń laboratoryjnych, środków BHP, stali kwasoodpornej, zespołów i części zamiennych, maszyn i urządzeń do gospodarki wodnej oraz formowania, dozowania i konfekcjonowania produktów przemysłu rolno-spożywczego, a także środków transportu.

– pawilony 4 i 9

Pakowanie z pasją
Zanim powstanie gotowe opakowanie pokonuje ono długą drogę: od fazy projektowania, poprzez jego produkcję, aż do momentu dostawy do klienta. Ten kompletny cykl życia opakowania stanowić będzie sedno najbliższej edycji targów TAROPAK. Będzie można zobaczyć opakowania wykorzystywane niemal we wszystkich dziedzinach gospodarki. Prócz gotowych produktów, wystawcy zaprezentują szeroką gamę maszyn do wytwarzania opakowań i automatów pakujących, sprzętu i urządzeń transportu wewnętrznego, urządzeń gospodarki magazynowej, specjalistycznego sprzętu
do przetwarzania informacji logistycznej. Podczas targów warto odwiedzić inspirujące pokazy In4Log oraz Sztaplar Show, dedykowane branży logistycznej, oraz wziąć udział w organizowanym po raz pierwszy w Polsce Kongresie Przemysłu Opakowań.

Profesjonalizm pod każdym względem

Na targach dla profesjonalistów spodziewamy się 45 000 gości. Prognozy wskazują, że rekord frekwencji padnie w weekend, podczas targów Smaki Regionów.  Udział w targach zapowiedziały zorganizowane grupy przedsiębiorców, dystrybutorów, reprezentanci stowarzyszeń branżowych m. in. ze Szwajcarii, Wielkiej Brytanii, Włoch, Francji, Niemiec, Korei Południowej, Czech, Słowacji, Litwy, Rosji, Ukrainy czy Białorusi, Belgii, Turcji, Indii i Chin.

Strefa Mistrzów

W trakcie trwania imprezy zobaczyć będzie można produkty, które otrzymały prestiżową nagrodę Złotego Medalu MTP. Nagrodzone produkty zostaną zaprezentowane na ekskluzywnym stoisku – tak zwanej Strefie Mistrzów – podczas dni targowych. Wszyscy zainteresowani konkursem będą mogli oddać swój głos w konkursie o Złoty Medal MTP – Wybór Konsumentów.

Lista produktów nagrodzonych Złotym Medalem Międzynarodowych Targów Poznańskich:

 

POLAGRA TECH

 

Dzielarka Parta U Direkt
WP Haton BV, Holandia
HERT sp. z o.o. sp.k., Warszawa
Lokalizacja: pawilon 5, stoisko 56

Moduł manipulacyjny MULTIVAC H130
MULTIVAC SEEP HAGGENMÜLLER GmbH &Co. KG, Niemcy
MULTIVAC sp. z o.o., Natalin
Lokalizacja: pawilon 5, stoisko 73

Automat chłodniczo-garowniczy z systemem cool rising®
WACHTEL GmbH &Co, Niemcy
WINKLER-WACHTEL Polska sp. z o.o., Wrocław
Lokalizacja: pawilon 5, stoisko 89

DUOFIX
ZENTIS POLSKA sp. z o.o., Żelków Kolonia
Lokalizacja: pawilon 5, stoisko 84

Mieszanka UNIFERM DinkelMalz do produkcji chleba Złoty Orkisz
UNIFERM GmbH Co. KG, Niemcy
UNIFERM POLSKA sp. z o.o., Poznań
Lokalizacja: pawilon 5, stoisko 86
    
Mieszanka „ Chleb Melonowy”
BERG BACK GmbH, Niemcy
BAKER s.c. ,Tarnowskie Góry
Lokalizacja: pawilon 5, stoisko 43

Mieszanka piekarska Uldo Beta Vera®
ULDO POLSKA sp. z o.o. & Co. sp. k., Wrocław
Lokalizacja: pawilon 5, stoisko 110

Koncentrat ciasta smakowo-ziarnowego „ZIÓŁKO”
AKO S.A., Bydgoszcz
Lokalizacja: pawilon 5, stoisko 104

 

POLAGRA FOOD

 

Ser dojrzewający SUDAMER pełnotłusty
Spółdzielnia Mleczarska „Sudowia”, Suwałki
Lokalizacja: pawilon 7, stoisko 28

Serek wiejski typu Cottage Cheese
Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Kole, Koło
Lokalizacja: pawilon 7 , stoisko 33

Jogurt naturalny z płatkami śniadaniowymi
Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska, Czarnków
Lokalizacja: pawilon7 , stoisko 40

Masło tradycyjne
Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska, Międzybórz
Lokalizacja: pawilon 8A, stoisko 8

Twaróg śmietankowy
Spółdzielnia Mleczarska Udziałowców, Strzałkowo
Lokalizacja: pawilon 8A, stoisko 10

Serek śmietankowy z pieprzem 6x16,6 g
Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska Kowalew-Dobrzyca, Kowalew
Lokalizacja: pawilon 7, stoisko 44

Polskie masło ziołowe
Spółdzielnia Mleczarska MLEKOVITA Oddział Baranowo
Lokalizacja: pawilon 7, stoisko 32

MiaMu jogurt jagoda z biszkoptami
Spółdzielnia Mleczarska MLEKOVITA, Wysokie Mazowieckie
Lokalizacja: pawilon 7, stoisko 32

MiaMu jogurt z biszkoptami
Spółdzielnia Mleczarska MLEKOVITA , Wysokie Mazowieckie
Lokalizacja: pawilon 7 , stoisko 32

Szynka wiejska z indyka
Kutnowskie Zakłady Drobiarskie EXDROB S.A., Kutno
Lokalizacja: pawilon 8 , stoisko 13

Polędwica długodojrzewająca
„NIEWIEŚCIN” sp. z o.o., Niewieścin
Lokalizacja: pawilon 8, stoisko 13

Kiełbasa PEPPERAMI
Zakład Mięsny sp.j. Konarczak, Pogorzela
Lokalizacja: pawilon 8 , stoisko 13

Salami z ziołami
PAMAS Piotr Matyszok i Synowie Zakład Przetwórstwa Mięsnego, Kolonowskie
Lokalizacja: pawilon 8 , stoisko 13

Szynka z ojcowej wędzarni
LUKULLUS sp. z o.o. sp. k., Michałów
Lokalizacja: pawilon 8 , stoisko 13

Kiełbasa WIANUSZEK
Zakłady Mięsne „DOBROSŁAWÓW” Henryk Amanowicz, Dobrosławów
Lokalizacja: pawilon 8, stoisko 13

Boczek ZYGUŁY
"Rzeźnictwo ZYGUŁA Zbąszynek” sp. z o.o. sp. k., Zbąszynek
Lokalizacja: pawilon 8, stoisko 13

SUNGARDEN BIO słonecznikowy olej z pierwszego tłoczenia
BÚŠLAK OIL, s.r.o. Słowacja
Lokalizacja: pawilon 7A, stoisko 35

 

POLAGRA GASTRO

 

„SMAKI VICTORII” – naturalnie mętny sok z czerwonych buraków o pojemności 250 ml
VICTORIA CYMES sp. z o.o., Wałcz
Lokalizacja: pawilon 6A, stoisko 58A

 

INVEST-HOTEL

 

Minibar termoelektryczny HTM T30-01 FD
HARTMANN TRESORE AG, Warszawa
HARTMANN TRESORE POLSKA sp. z o.o., Warszawa
Pawilon : 6A, stoisko 74


Kontakt dla mediów:

 

POLAGRA-TECH
Ewa Kozłowska, tel. +48 61 869 22 33,
e-mail: ewa.kozlowska@mtp.pl

Dowiedz się więcej:
www.polagra-tech.pl

POLAGRA FOOD, POLAGRA GASTRO
Magdalena Jastrzębska, tel. +48 61 869 2438,
e-mail: magdalena.jastrzebska@mtp.pl

Dowiedz się więcej:
www.polagra-food.pl
www.polagragastro.pl

INVEST-HOTEL
Emilia Florek-Guerrero, tel. +48 61 869 21 60, e-mail:
emilia.florek-guerrero@mtp.pl

Dowiedz się więcej:
www.investhotel.pl

Bieżące wydanie czasopisma

Jaki krem do przekładania, a jaki do tynkowania tortu? Od czego zacząć wegańską rewolucję w cukierni? Co to jest crookie? I czym się różnią świderki Ice Dream Team?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji