...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AK, materiał promocyjny

Systemy chłodnicze w BACKFORUM w Hanowerze

18-19 kwietnia 2012 r. odbyło się seminarium szkoleniowe z zakresu technologii chłodniczych wykorzystywanych w piekarnictwie. Organizatorem spotkania piekarzy i technologów z całej Polski była krakowska firma GETH wraz ze znaną na świecie niemiecką marką pieców i urządzeń chłodniczych MIWE.

Pod dachem imponującej, otoczonej szkłem piekarni, wyposażonej w piece i systemy chłodnicze, miesiarki, smażalniki najlepszych marek, piekarze z Polski mogli obserwować, jaki wpływ na jakość pieczywa (kajzerek, bułek ciętych, pełnoziarnistych i bułek z ciasta półfrancuskiego) mają systemy chłodnicze. Część praktyczną poprowadził znany w branży piekarniczej na całym świecie technolog firmy MIWE Hermann Späth, pasjonat zawodu i wieloletni praktyk, który przyszłość każdej piekarni chcącej produkować pieczywo najwyższej klasy widzi przez pryzmat systemów chłodniczych.

Na dzień przed rozpoczęciem seminarium ciasto na bułki zostało zmrożone szokowo w mrożni MIWE SF, następnie składowane w komorze mroźniczej MIWE TLK i poddane (w I dzień seminarium) procesowi wydłużonego garowania. Druga część ciasta bezpośrednio po obróbce na linii do bułek została poddana procesom wydłużonego garowania prowadzonym w cyklu 18 h (wstrzymanie garowania, wydłużone garowanie i intensywne garowanie).

Procesy prowadzenia ciasta najlepiej obrazowała krzywa temperatury i wilgotności w sterowaniu MIWE TC – najczęściej stosowanym w systemach chłodniczych.Główną część pracy wykonał automat mroźniczo-garowniczy MIWE GVA, spełniający wszelkie wymogi wilgotnościowe i temperaturowe (przedział temp. -20°C do +40°C, względna wilgotność: 60-95%).

Część przygotowanych bułek (po procesie garowania) została schłodzona do +5°C i składowana na kastlach, a następnie przez ok. 3,5 godz. była odpiekana sukcesywnie w piecu sklepowym bez utraty jakości, co można było łatwo porównać. Zabieg pozwolił zasymulować możliwy sposób odpieku sklepowego.

Drugi dzień seminarium poświęcony został odpiekowi chłodzonych i garowanych kęsów z dnia poprzedniego. Warto podkreślić, że odpiek odbywał się w różnych systemach piecowych, mających na celu pokazanie walorów i specyfiki pieców MIWE (termoolejowy piec wsadowy MIWE thermo express, cyklotermiczny piec obrotowy MIWE roll in e+, piece sklepowe MIWE aero i MIWE condo).

Zadbano też o część teoretyczną, zważywszy na fakt, że w gronie seminarzystów była kadra uniwersytecka z Krakowskiego Uniwersytetu Rolniczego i sami piekarze zainteresowani budową urządzeń. Przedstawiciele marki MIWE przygotowali prezentację multimedialną odsłaniającą szczegóły budowy urządzeń chłodniczych podkreślając ich trwałość, funkcjonalność i niezawodność. Każdy z gości seminarium oprócz zainteresowania samą techniką podkreślał estetykę wykonania urządzeń MIWE, które imponująco prezentowały się w piekarni, zarówno bateria pieców, jak i samych systemów chłodniczych.

Hermann Späth przedstawił również historię narodzin i rozwoju chłodnictwa w piekarstwie. Jego droga zawodowa przypada na lata rozwoju chłodnictwa, stąd opowiedziana jego słowami historia była bezcenna i szalenie interesująca. Pozwoliła uzmysłowić sobie, jak bardzo w ostatnich latach rozwinął się przemysł piekarniczy. Z tej lekcji historii płynęło jasne przesłanie, że nie wolno przespać czasu na inwestycje w systemy chłodnicze gwarantujące jakość pieczywa premium.

 

Bieżące wydanie czasopisma

Za co Polacy pokochali jagodzianki? Czym ustabilizować krem na zimno? Jak projektować słodkie stoły? Skąd się biorą alergie pokarmowe? Do czego dodawać szafranu?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji