...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Administrator

Techniki zdobienia chleba

Bochenek może być nie tylko smaczny, ale też wyjątkowo piękny. Zobacz, jak zdobi go mistrzyni dekorowania chleba Katarzyna Marciniak.

Zdobię chleby różnymi technikami. Bezpośrednio przed upieczeniem możemy to zrobić w dowolny sposób, do wyboru mamy nacinanie, czyli bread scoring, malowanie, naklejanie elementów z ciasta chlebowego lub dekorowanie szablonami. Do ozdobienia bochenka mogą nam posłużyć ziarna lub ususzone jadalne kwiaty czy zioła.



1. Chleb nacinamy ostrym nożykiem na chwilę przed włożeniem do pieca. Umożliwia to właściwy rozrost bochenka podczas pieczenia oraz uwolnienie z ciasta wilgoci i gazów fermentacyjnych. Możemy to zrobić w fantazyjny sposób.
2. Szablony układamy na chlebie i równomiernie obsypujemy mąką lub kakao. Możemy też użyć przypraw, takich jak: kurkuma, młody zielony jęczmień czy papryka w proszku. Delikatnie zdejmujemy szablon.
3. Tymi samymi przyprawami możemy namalować na chlebie wzory, napisy lub obrazy. Wystarczy dodać do nich odrobinę oliwy lub wody, a po wymieszaniu użyć cienkiego pędzelka.
4. Do dekorowania może posłużyć nam ciasto chlebowe, cienko rozwałkowane i wycięte foremkami lub nożykiem. Takie ozdoby przyklejamy tuż przed pieczeniem do właściwego bochenka za pomocą wody lub białka.
5. Do chleba tuż przed pieczeniem możemy też przykleić suszone kwiaty. Zioła lub kwiaty muszą się suszyć przez co najmniej 2 tygodnie, najlepiej między stronicami książki.

Katarzyna Marciniak – domowym wypiekiem chleba zajmuje się od kilku lat, z czasem zaczęła dekorować pieczywo, tworząc niepowtarzalny styl. Eksperymentuje i doskonali technikę, łącząc fantazyjne nacinanie chlebów z autorskimi szablonami. Na facebookowych grupach Domowy Piekarz, Bakery of Babel i Piekarniczej Braci zasłynęła jako autorka serii kobiecych twarzy na chlebie.

Bieżące wydanie czasopisma

Dlaczego w Chlebio nie powstają bochenki z pszenicy? Jak stworzyć cukiernię od zera? Czy pasty do lodów są złe? W najnowszym wydaniu odpowiadamy na te pytania. Zapraszamy do lektury.

  • Wykup prenumeratę

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać



    Przejrzyj numer online lub pobierz PDF PDF >>

    Drukowany numer dostępny w prenumeracie >>


    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji