...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja MW, materiał promocyjny

Termoolejowa instalacja piecowa MIWE już działa w Łodzi

Wśród najciekawszych inwestycji zrealizowanych w ostatnim czasie w Polsce jest nowa piekarnia Andrzeja Wawrzyniaka, jednego z najbardziej znanych piekarzy w Łodzi. W piekarni wdrożono kompleksowy projekt termoolejowej instalacji piecowej MIWE z systemem automatycznego załadunku i wyładunku MIWE ATHLET.

     
 

Artukuł pochodzi z marcowego wydania magazynu Mistrz Branży

 

Zamów numery archiwalne w wersji PDF: prenumerata@MistrzBranzy.pl

 

 

Na mapie Polski pojawia się w ostatnim czasie coraz więcej nowo wybudowanych piekarni, które zarówno architekturą, jak i wyposażeniem nie tylko dorównują piekarniom w Europie Zachodniej, ale nawet je przewyższają. Wyjazdy referencyjne i nawiązane kontakty z piekarzami z Europy Zachodniej często owocują odważnym zastosowaniem najnowocześniejszych rozwiązań. Kiedy kolejne inwestycje i zakupy sprzętu w istniejącym zakładzie produkcyjnym stają się niemożliwe ze względu na niewystarczającą powierzchnię, właściciele piekarni nierzadko decydują się na budowę nowego zakładu. Plany są na ogół perspektywiczne. Realizowany projekt musi sprostać wszystkim potrzebom oraz uwzględnić zdobyte doświadczenia. Równie ważne jest to, aby planowana inwestycja uwzględniała sporą rezerwę mocy produkcyjnej na przyszłość.

     
 

Wykonawcy projektu postawiono następujące zadania:

instalacja miała składać się z termoolejowych pieców wsadowych o powierzchni wypiekowej ok. 120 m2;

uzupełnieniem termoolejowych pieców wsadowych miały być dwa termoolejowe piece wózkowe o łącznej powierzchni ok. 36 m2 oraz trzy piece obrotowe o łącznej powierzchni ok. 32 m2;

w zakresie odzysku ciepła postawiono za cel stworzenie instalacji, która pozwoli w wyżej wymienionej instalacji odzyskać i zmagazynować maksymalnie dużo energii cieplnej pochodzącej zarówno ze spalin, jak i z pary wodnej.

 


Optymalne wykorzystanie powierzchni


rys. 1


Rysunek 1
pokazuje, w jaki sposób wszystkie wymienione urządzenia zaplanowano w obrysie hali produkcyjnej, optymalnie wykorzystując miejsce przeznaczone na ten cel przez inwestora. Wysokość hali pozwoliła na zastosowanie pieców 12-półkowych. Jest to rozwiązanie rzadko stosowane w Polsce. Łączna długość ściany frontowej pieców, wynosząca zaledwie 5 m, pozwoliła na ustawienie ich w poprzek hali, umożliwiając oszczędne wykorzystanie miejsca (fot. 1).


fot. 1


Załadunek produktów do pieców wsadowych odbywa się „dwustrumieniowo”, tzn. z jednej strony zamontowano stację dokującą z urządzeniem automatycznie pobierającym produkty z poprzecznych aparatów wrzutowych MIWE BUTLER (fot. 2), a z drugiej taśmę pośrednią z modułem pobierania produktów metodą podbierania z peelbordów (fot. 3). Niezależnie od tego, gdzie przygotowywane są produkty do odpieku, system ATHLET pobiera je do dalszego załadunku na półki pieca.


fot. 2


fot. 3


Każdy z pieców wsadowych podzielony jest na cztery niezależne obiegi, co umożliwia indywidualne dopasowywanie parametrów wypiekowych dla każdej z grupy półek. Daje to możliwość dużej elastyczności w zakresie parametrów wypiekowych pieczonego asortymentu i szybkiego reagowania na potrzeby rynku. W okresie mniejszego obłożenia produkcyjnego istnieje możliwość zupełnego wyłączenia określonych grup półek.

Proces wypiekowy zakończony – i co dalej?

Po zakończeniu procesu wypiekowego upieczone produkty są pobierane przez system załadowczy ATHLET i przekazywane poprzez stację zraszającą na taśmę odbiorczą, którą transportowane są kilkadziesiąt metrów, bezpośrednio do magazynu wyrobów gotowych.


fot. 4


Cała instalacja pieców wsadowych jest obsługiwana z centralnego panelu sterowania, na którym w formie graficznej, bardzo przejrzyście, prezentowane są informacje o pracy całego systemu (fot. 4). Obsługa pieców jest czynnością niezwykle prostą. Praktyka pokazuje, że pracownicy, którzy nigdy nie mieli do czynienia z takimi instalacjami, bardzo szybko dochodzą do dużej wprawy przy ich obsłudze.

Informacje o zakończeniu danego procesu, o niedomkniętych drzwiach w ogrodzeniu, braku właściwej temperatury itd., są przekazywane w postaci wyraźnych komunikatów tekstowych w języku polskim oraz sygnałów dźwiękowych.

Trochę techniki

Termoolejowe piece wózkowe (fot. 5) zamontowane w piekarni Andrzeja Wawrzyniaka są wykonane w wersji 3-wózkowej. System specjalnych rolek na dole komory wypiekowej pieca pozwala na swobodne wjeżdżanie i wyjeżdżanie trzema wózkami. Piece wykorzystywane są do pieczenia chlebów foremkowych i specjalnych gatunków bułek.


fot. 5

Wszystkie piece termoolejowe zasilane są z usytuowanej zaraz obok kotłowni (w celu skrócenia dróg transportu oleju), w której w systemie pracy naprzemiennej pracują dwa kotły termoolejowe, połączone w systemie pracy tandemowej (fot. 6). Uzupełnienie całej instalacji stanowią piece obrotowe MIWE Roll-in w najnowszej wersji E + (fot. 7). Obecnie są to piece wyróżniające się doskonałymi parametrami wypiekowymi i najwyższą energooszczędnością wśród wszystkich dostępnych na rynku pieców. Wystarczy tylko dodać, że są to jedyne piece obrotowe na świecie, w których temperatura spalin jest znacznie niższa niż temperatura w komorze wypiekowej.


fot. 6


fot. 7

W ramach działu ENERGY, istniejącego od kilku lat w MIWE, zajmującego się najnowocześniejszymi projektami odzysku energii cieplnej, stworzono dla projektu w Łodzi supernowoczesne rozwiązanie. W kotłowni, w niedalekiej odległości od wszystkich pieców, zainstalowano moduł odzysku ciepła ECO-NOVA o mocy cieplnej 960 kW (fot. 8). Do urządzenia tego podpięte są wszystkie kominy oraz wszystkie odprowadzenia pary z pieców, natomiast z samego urządzenia ECO-NOVA na dach wyprowadzony został już tylko jeden wspólny komin.


fot. 8


Zamontowanie w urządzeniu ECO-NOVA dwóch niezależnych obwodów odzysku energii, tzn. obwodu wysokotemperaturowego – spalinowego – oraz niskotemperaturowego – parowego – pozwala na uzyskanie bardzo wysokiej sprawności cieplnej całego systemu. Bufory na ogrzaną przez system odzysku ciepłą wodę (kilkanaście tysięcy litrów) (fot. 9) pozwalają na wykorzystanie tej energii do ogrzania całego budynku i do podgrzania wody technologicznej.


fot. 9

Projekt „pod klucz”

Zamontowana w Łodzi instalacja piecowa MIWE wraz z systemem odzysku ciepła jest przykładem kompleksowego rozwiązania wykonanego przez generalnego przedstawiciela firmy MIWE w Polsce
– firmę GETH – w systemie „pod klucz”.

Firma GETH zrealizowała cały projekt w zakresie montażu urządzeń, wykonania instalacji termoolejowej, programowania sterowników i rozruchu technologicznego przy pomocy wyłącznie własnych pracowników. Spotkało się to z dużym uznaniem inwestora, gdyż taka sytuacja daje nadzieję na dalsze wsparcie serwisowe.

Plany innych przygotowywanych projektów wskazują na to, że powyżej opisana instalacja będzie mogła stanowić  wzór dla polskich piekarzy, stawiających na nowoczesne rozwiązania, ale z zachowaniem najwyższej rzemieślniczej jakości pieczonych produktów.  


Generalny przedstawiciel
firmy MIWE w Polsce

 

Opracowano na podstawie materiałów firmy GETH

Bieżące wydanie czasopisma

Dlaczego i jak warto fotografować jedzenie? Czy istnieje idealny roślinny zamiennik jaja kurzego? Jaka kawa sprzedaje się najlepiej w cukierni?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji