- Cukier jest równie szkodliwy i uzależniający jak alkohol i tytoń i jego obrót powinien być regulowany - uważa Robert Lusting, profesor pediatrii na Kalifornijskim Uniwersytecie w San Francisco (UCSF).
W lutowym numerze pisma „Nature” ukazał się artykuł „Toksyczna prawda o cukrze” prof. Roberta Lustinga. Wykazuje w nim, że rosnące spożycie cukru na świecie jest odpowiedzialne za wiele przewlekłych schorzeń, które obecnie osiągają poziom epidemii. Zdaniem naukowca w USA cukier jest tak silnie zakorzeniony w kulturze kulinarnej, że nie wystarczą kampanie informacyjne i ostrzegawcze, żeby ludzie przestali jeść słodzone potrawy. Potrzebne są działania rządu zmierzające do zmniejszenia konsumpcji cukru.
Niektóre kraje już podjęły działania, które mają obniżyć spożycie cukru, a także tłuszczów i soli. Na wprowadzenie dodatkowego podatku od cukru w wybranych produktach spożywczych zdecydowały się Węgry i Francja. Natomiast Duńczycy wprowadzili podatek od nasyconego tłuszczu w produktach.
źródło: FAPA/FAMMU