...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja PS

Tradycja w parze z ekologią. Współpraca na rzecz pieczywa ekologicznego

W połowie stycznia odbyło się spo­tkanie przedstawicieli Stowarzysze­nia Rzemieślników Piekarstwa RP (SRP RP) i Stowarzyszenia „Polska Ekologia”, skupiającego producen­tów żywności ekologicznej. Efektem rozmów było podpisanie umowy
o współpracy.

Jej celem jest m.in. wzajemne wsparcie w działaniach i promocja pieczywa ekologicznego w kraju oraz za granicą.

– Jednym z planów wynikających z podpisania umowy jest wprowa­dzanie do sprzedaży zdrowego, ekologicz­nego pieczywa w rzemieślniczych piekar­niach na terenie całego kraju – przekonuje Stanisław Butka, prezes SRP RP. Czesław Meus z „Polskiej Ekologii” dodaje: – Cho­ciaż szczegółowe zadania zostaną ustalo­ne dopiero podczas oficjalnego spotkania zarządów obu organizacji, już teraz mogę powiedzieć, że – podobnie jak ma to miej­sce w przypadku współpracy m.in. ze Sto­warzyszeniem Rzeźników i Wędliniarzy RP czy Stowarzyszeniem Przetwórców Owoców i Warzyw – celem nadrzędnym będzie wza­jemne wspieranie oraz promocja branży pie­karskiej tak w kraju, jak i na całym świecie.

 

Co trzeba zmienić?
Przed organizacjami stoi niełatwe zadanie. Trzeba przekonać piekarzy do wytwarzania pieczywa w nowoczesnych technologiach, ale w oparciu o polskie tradycje i z użyciem ekologicznych surowców. – W Polsce mamy bardzo duży areał ziem, na których uprawia się zboże ekologiczne. Niestety, w związku z małym zainteresowaniem piekarzy wprowa­dzaniem do swoich zakładów produkcji chle­ba, bułek, wyrobów cukierniczych w oparciu o surowce BIO, większa część zbóż sprzeda­wana jest za granicę. Paranoją jest, że to zbo­że przetworzone, np. w Niemczech, wraca do Polski w postaci drogich produktów, takich jak płatki i kasze. Razem z SRP będziemy chcieli ten efekt odwrócić, ale warunkiem powodze­nia jest mądre poparcie branży – przekonuje Czesław Meus. Powrót do tradycji w parze z ekologią pozwoli odbudować rzemieślnicze piekarstwo. – Wspólnie musimy się przeciw­stawić najgorszym wzorcom, tj. produkcji tzw. chleba i bułek z gotowych mieszanek czy mro­żonych przywożonych „Bóg wie skąd”. Mamy piękne tradycje piekarskie i uważamy, że to ostatni moment, żeby ratować tradycje na­szych ojców i dziadków – podkreśla Meus.

Konferencje o produkcji BIO w planach
W tym roku odbędą się m.in. prelekcje i spotkania z piekarzami. Już planowana jest pierwsza konferencja, podczas której zapre­zentowana zostanie technologia wytwarzania pieczywa w oparciu o prastare odmiany zbóż. W programie jest również wykład Mieczysła­wa Babalskiego, znanego ekorolnika, który przedstawi prozdrowotne właściwości zbóż prastarych. Konferencja finansowana będzie ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych. Jej termin i miejsce nie są jeszcze znane.


Bieżące wydanie czasopisma

Zapraszamy do jesiennego wydania MB, w którym dr Józef Sadkiewicz namawia do wspierania polskich, ekologicznych producentów, dostosowywania technologii produkcji pieczywa do surowca i powrotu do dawnego smaku chleba. Podejmujemy też ważny temat aluminium w piekarstwie oraz zachęcamy do zmiany myślenia o opakowaniach na chleb.

Zobacz więcej
Bieżący numer

Polecamy przeczytać

Przejrzyj online Katalog reklam lub ściągnij na dysk (aktualny) PDF >>

Mistrz Branży

Maszyny i urządzenia do produkcji