...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja PS

Tradycja w parze z ekologią. Współpraca na rzecz pieczywa ekologicznego

W połowie stycznia odbyło się spo­tkanie przedstawicieli Stowarzysze­nia Rzemieślników Piekarstwa RP (SRP RP) i Stowarzyszenia „Polska Ekologia”, skupiającego producen­tów żywności ekologicznej. Efektem rozmów było podpisanie umowy
o współpracy.

Jej celem jest m.in. wzajemne wsparcie w działaniach i promocja pieczywa ekologicznego w kraju oraz za granicą.

– Jednym z planów wynikających z podpisania umowy jest wprowa­dzanie do sprzedaży zdrowego, ekologicz­nego pieczywa w rzemieślniczych piekar­niach na terenie całego kraju – przekonuje Stanisław Butka, prezes SRP RP. Czesław Meus z „Polskiej Ekologii” dodaje: – Cho­ciaż szczegółowe zadania zostaną ustalo­ne dopiero podczas oficjalnego spotkania zarządów obu organizacji, już teraz mogę powiedzieć, że – podobnie jak ma to miej­sce w przypadku współpracy m.in. ze Sto­warzyszeniem Rzeźników i Wędliniarzy RP czy Stowarzyszeniem Przetwórców Owoców i Warzyw – celem nadrzędnym będzie wza­jemne wspieranie oraz promocja branży pie­karskiej tak w kraju, jak i na całym świecie.

 

Co trzeba zmienić?
Przed organizacjami stoi niełatwe zadanie. Trzeba przekonać piekarzy do wytwarzania pieczywa w nowoczesnych technologiach, ale w oparciu o polskie tradycje i z użyciem ekologicznych surowców. – W Polsce mamy bardzo duży areał ziem, na których uprawia się zboże ekologiczne. Niestety, w związku z małym zainteresowaniem piekarzy wprowa­dzaniem do swoich zakładów produkcji chle­ba, bułek, wyrobów cukierniczych w oparciu o surowce BIO, większa część zbóż sprzeda­wana jest za granicę. Paranoją jest, że to zbo­że przetworzone, np. w Niemczech, wraca do Polski w postaci drogich produktów, takich jak płatki i kasze. Razem z SRP będziemy chcieli ten efekt odwrócić, ale warunkiem powodze­nia jest mądre poparcie branży – przekonuje Czesław Meus. Powrót do tradycji w parze z ekologią pozwoli odbudować rzemieślnicze piekarstwo. – Wspólnie musimy się przeciw­stawić najgorszym wzorcom, tj. produkcji tzw. chleba i bułek z gotowych mieszanek czy mro­żonych przywożonych „Bóg wie skąd”. Mamy piękne tradycje piekarskie i uważamy, że to ostatni moment, żeby ratować tradycje na­szych ojców i dziadków – podkreśla Meus.

Konferencje o produkcji BIO w planach
W tym roku odbędą się m.in. prelekcje i spotkania z piekarzami. Już planowana jest pierwsza konferencja, podczas której zapre­zentowana zostanie technologia wytwarzania pieczywa w oparciu o prastare odmiany zbóż. W programie jest również wykład Mieczysła­wa Babalskiego, znanego ekorolnika, który przedstawi prozdrowotne właściwości zbóż prastarych. Konferencja finansowana będzie ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych. Jej termin i miejsce nie są jeszcze znane.


Bieżące wydanie czasopisma

Za co Polacy pokochali jagodzianki? Czym ustabilizować krem na zimno? Jak projektować słodkie stoły? Skąd się biorą alergie pokarmowe? Do czego dodawać szafranu?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji