...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Technikum Hotelarskie w Zamościu, materiał promocyjny

Wielkanocny koszyczek

uczeń: Sylwia Załoga
Technikum Hotelarskie w Zamościu

Składniki na ciasto:
100 g kandyzowanych wiśni
500 g suszonych owoców (rodzaje wg uznania)
175 g masła
150 g drobnego cukru do wypieków
skórka otarta z 1 cytryny
225 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki zmielonego imbiru
25 g zmielonych migdałów
3 jajka
2 łyżki mleka

Ponadto:
1 kg złotego marcepanu
cukier puder do podsypywania przy wałkowaniu
1 łyżka podgrzanego dżemu z moreli
1 białko


Wykonanie
1. W misie miksera utrzeć masło z cukrem na jasną, puszystą pianę, dodając otartą skórkę z cytryny.
2. Przesiać i wymieszać mąkę pszenną, cynamon, imbir i migdały.
3. Do masy maślanej wbijać jajka, za każdym razem dodawać 2 łyżki suchych składników i miksować tylko do połączenia. Resztę suchych składników dodać z mlekiem i wymieszać.
4. Dodać suszone i kandyzowane owoce, wymieszać.
5. Spód tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć dwukrotnie papierem do pieczenia, wyłożyć formę połową ciasta i wyrównać.
6. 400 g marcepanu rozwałkować na wymiar tortownicy, oprószając wałek i stolnicę cukrem pudrem, by się do niej nie przyklejał.
7. Marcepan włożyć na ciasto do formy, na niego resztę surowego ciasta i wyrównać.
8. Piec w temperaturze 170°C przez 30 minut. Następnie temperaturę obniżyć do 150°C i piec kolejne 90 minut.
9. Wyjąć z piekarnika upieczone ciasto, wyrośnięte, ciemne, sprężyste w dotyku, i wystudzić.
10. Posmarować ciasto dżemem z moreli. 400 g marcepanu rozwałkować i pociąć na równe paski, zapleść z nich „koszyczek” na wierzchu ciasta i warkocz wokół brzegu. Z pozostałych 200 g marcepanu uformować 11 kul o średnicy ok. 2,5 cm każda. Udekorować nimi brzegi ciasta, przyklejając je na białko lub przy pomocy dżemu morelowego.

Nauczyciel: Bożena Witkowska

Opcje filtrowania

 
 
 
 

Proszę zaznaczyć maksymalnie 5 pozycji.

 
rozwiń opcje

Polecamy przeczytać

Przejrzyj numer online lub pobierz PDF PDF >>

Pełny numer dostępny tylko w prenumeracie >>




Mistrz Branży

Maszyny i urządzenia do produkcji